Ascultă Radio Timișoara Live

Elevii muzicieni timişeni sub semnul artei interpretative a maestrului italian Giuseppe Devastato (retrospectiva unui masterclass de poveste)

Pianist, compozitor şi profesor, maestrul Giuseppe Devastato a susţinut, în toamna anului trecut, un curs de măiestrie interpretativă dedicat elevilor pianişti timişeni.

Elevii muzicieni timişeni sub semnul artei interpretative a maestrului italian Giuseppe Devastato (retrospectiva unui masterclass de poveste)

Articol de Dana Florea, 14 ianuarie 2022, 22:44 / actualizat: 15 ianuarie 2022, 11:42

Masterclass-ul a fost organizat la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, în perioada 27 – 29 octombrie 2021, cu sprijinul Direcţiunii liceului, reprezentată de prof. dr. Daniel Zah – Director, şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, reprezentat de prof. dr. Dan Aurel Băcilă – Inspector de specialitate Arte. Coordonator al proiectului: prof. Oana Grosu, de la catedra de Pian a Liceului de Artă “Ion Vidu”, Timişoara.

La cursul de măiestrie interpretativă sub direcţia maestrului italian Giuseppe Devastato au participat elevi ai claselor de pian de la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara şi de la Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj.

Pianistul italian Giuseppe Devastato a revenit la Timişoara, la invitaţia Filarmonicii “Banatul”, pentru a susţine un recital, în 28 octombrie 2021, pe scena Festivalului Internaţional “Timişoara Muzicală”. Programul recitalului a cuprins lucrări din creaţia compozitorilor: Robert Schumann, Frederic Chopin, Franz Liszt, Franz Schubert, Theodor Leschetizky, Sigismund Thalberg, dar şi compoziţii semnate de maestrul pianist.

Despre dialogul cu tinerii muzicieni în devenire şi arta interpretativă, un interviu acordat de pianistul Giuseppe Devastato, în exclusivitate pentru Radio Timişoara:

Maestre Giuseppe Devastato, susţineţi cursuri de măiestrie interpretativă pe trei continente: Europa, America, Asia. Care sunt argumentele care v-au determinat să reveniţi pentru a treia oară în România, la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara?

G.D.: “ – Salutare tuturor, în primul rând mulţumesc pentru invitaţie. Sunt foarte fericit să pot împărtăşi acest moment special cu voi toţi. Aşa cum aţi prezentat, am avut ocazia să ţin cursuri de master pe trei continente, cunoscând diferite culturi, tinere talente şi sisteme diverse de formare muzicală. Întoarcerea mea la Liceul „Ion Vidu” s-a născut din bucuria de a împărtăşi muzică împreună cu aceşti tineri talentaţi şi cu o pregătire excelentă, graţie calităţii profesorilor. Am avut parte de o primire deosebită, într-un mediu sănătos şi plin de artă. Încă de la prima venire am stabilit o conexiune cu oraşul Timişoara şi am simţit o energie aparte. Cunosc foarte bine România, din 2005 am fost în multe oraşe şi înţeleg perfect limba, pe care o ador. Din punctul meu de vedere, cred că Timişoara este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe ale României şi mi-aş dori să mă pot întoarce mai des, pentru a mă bucura de frumuseţea artistică şi de bucătăria excelentă.”

Ce aţi descoperit la tinerii pianişti în devenire, participanţi la cursul de măiestrie, de-a lungul timpului şi, în mod special, la cel desfăşurat recent, în luna octombrie, la Timişoara?

G.D.:– O pregătire puternică, respect pentru muzică şi dorinţa de a-şi construi propriul viitor. De la cel mai mic până la cel mai în vârstă pianist, am remarcat dorinţa de a învăţa, de a asimila orice idee pe care o împărtăşesc şi, mai presus de toate, am apreciat educaţia. Valorile sunt foarte importante pentru mine şi când le găseşti în toţi aceşti tineri, parcă mă văd pe când aveam vârsta lor şi aveam o foame de cunoaştere.”

Cum aţi dialogat muzical cu „micii” interpreţi ai muzicii mari? Care este nivelul lor de înţelegere a muzicii?

G.D.:– Aş zice foarte bun! În ciuda vârstei lor fragede, am găsit o maturitate muzicală, m-am raportat la ei la fel cum o fac cu muzicienii mai în vârstă, nu i-am considerat mici interpreţi. În metodologia mea nu există diferenţe, îmi place să-mi deschid inima şi să-mi împărtăşesc ideile, fără să mă bazez pe diferenţele de vârstă.

Întotdeauna încep prin a spune că îmi voi împărtăşi experienţa şi nu voi judeca, ci doar voi sugera ideile mele care nu se bazează pe adevărul absolut, ci pe un studiu constant şi evolutiv.”

Cum apreciaţi Şcoala pianistică românească în general şi, în mod special, pe cea din partea de vest a României? Ce părere aveţi despre profesorii îndrumători ai acestor discipoli?

G.D.:– Cred că este una dintre Şcolile de pian cu fundamente şi tradiţii excelente, iar în vestul României am găsit o deschidere către celelalte Şcoli pianistice. Acest lucru este esenţial pentru a avea rezultate, deoarece eu nu cred că există o singură Şcoală de pian, iar îmbinarea mai multor concepte ne permite să ajungem la acelaşi criteriu comun al esenţei muzicii. În ceea ce îi priveşte pe profesori, aşa cum am spus mai devreme, au o pregătire excelentă. Îmi permit să spun că Liceul „Ion Vidu” este una dintre cele mai pregătite şcoli pe care am avut ocazia să le vizitez în România şi cu un personal de conducere excelent. Permiteţi-mi să-i mulţumesc, de asemenea, directorului Daniel Zah, pe care l-am cunoscut în ultima mea vizită din octombrie, şi colegei mele Oana Grosu, care s-a ocupat de întreaga parte organizatorică într-un mod uimitor. Le mulţumesc sincer amândurora pentru că m-au primit cu mare bucurie şi au permis realizarea Masterclass-ului, în ciuda acestei perioade dificile de restricţii Covid, s-au asigurat că totul poate fi realizat cu măsuri de siguranţă a sănătăţii într-un mod impecabil.”

Pe parcursul masterclass-ului de la Timişoara, aţi remarcat la elevii participanţi “puterea” de a vedea dincolo de partitură? Cum se îmbină rigoarea cu inefabilul?

G.D.:– La început nu mult, dar apoi, când am stabilit o legătură cu fiecare pianist, le-a ieşit la iveală sufletul şi viziunea muzicală. Toate acestea sunt normale pentru că la început există o teamă de profesor, dar îmi place să creez o atmosferă relaxată, astfel încât să se poată exprima cât mai bine. La sfârşitul fiecărei lecţii am perceput filonul artistic al fiecăruia şi m-a bucurat foarte mult. Le-am repetat mereu că într-o partitură există totul în afară de esenţial şi este necesar “să luminezi” textul pentru a-l face viu.”

Maestre Giuseppe Devastato, sunteţi autorul volumului “The Science of Piano Technique”. Care este mesajul acestei cărţi? Aţi dezvăluit cursanţilor din paginile acestei scrieri?

G.D.:– „The Science of Piano Technique” este cercetarea mea de aproximativ douăzeci de ani, de a-l ajuta pe pianist să aibă o metodă de studiu, să-şi cunoască propriul sistem motor şi să rezolve pasajele tehnice, pentru ca apoi să-şi poată construi propriul sunet, printr-o căutare interioară, musculară şi mentală. Sunt câteva exerciţii folosite de Şcoala Napolitană de Pian care m-a format şi pe care apoi le-am schimbat în funcţie de cercetările mele personale. Vin de la Şcoala de pian a lui Sigismund Thalberg, unde s-au format pianişti, precum: Marta Argerich, Daniel Barenboim, Arturo Benedetti Michelangeli, Sergio Fiorentino, Aldo Ciccolini, Maria Tipo, ca să numim doar câţiva. Sunt unul dintre ultimii moştenitori, atât ca pianist cât şi ca pedagog, şi mi-am adăugat cercetările la această mare Şcoală de Pian, creând o metodologie personală bazată pe o metodă de studiu, pentru a facilita apropierea pianistului de claviatură, mereu în slujba muzicii. Mă bucur că a stârnit interes pe cele trei continente şi stă mărturie faptul că are studenţi interesaţi din diverse părţi ale lumii, primind aproape şaptezeci de premii internaţionale în ultimii cinci ani.”

Aţi revenit la Timişoara cu prilejul „Recitalului de pian” pe care l-aţi susţinut, în 28 octombrie 2021, pe scena Sălii „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”. Ce a însemnat reîntâlnirea cu publicul timişorean, cu iubitorii muzicii de calitate?

G.D.:– Bucurie curată, simţindu-mă viu şi mulţumind publicului special din Timişoara, deschizându-mi inima, sufletul şi stabilindu-mi o energie sinceră alături de el. Acea seară va rămâne în inima mea pentru totdeauna, energia eliberată şi conexiunea creată în acea Sală magică au făcut ca sunetul meu să călătorească peste tot. Am primit mesaje după concert care mi-au umplut inima, dar abia a doua zi mi-am dat seama cu adevărat ce am creat cu o seară înainte, pentru că eram atât de cufundat în esenţa muzicii încât nu mi-am amintit nimic, iar asta se întâmplă de câteva ori în viaţa unui artist.”

În concluzie, maestre Giuseppe Devastato, cu ce impresii aţi rămas după recenta experienţă muzicală de la Timişoara? Cu ce gânduri veţi reveni?

G.D.:– O experienţă unică, magică şi plină de afecţiune. M-am hrănit cu cultură imensă, am respirat artă şi am trăit momente unice. Voi reveni cu bucurie mereu, cu dorinţa de a putea simţi din nou toate acestea şi de a lăsa energia şi dragostea mea pentru muzică tuturor celor care sunt dispuşi să o primească.

Vă mulţumesc că m-aţi invitat în această emisiune minunată, salut Timişoara cu speranţa de a ne revedea curând şi mulţumesc pentru că mi-aţi oferit momente unice.

La revedere!”

 (Interviu acordat de maestrul Giuseppe Devastato, pianist italian, compozitor şi profesor. Realizator: Simona Stoiţa, Radio Timişoara. Traducere în limba română: Anca Mihai, jurnalistă la Roma, Italia.)

 La finalul cursului de măiestrie interpretativă, maestrului Giuseppe Devastato i s-a conferit “Diploma de apreciere”, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi a Liceului de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, “pentru contribuţia de înaltă performanţă artistică adusă educaţiei muzicale româneşti.”

Impresii de la elevii participanţi la cursul de măiestrie interpretativă, susţinut de pianistul Giuseppe Devastato, la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara:

„La masterclass am învăţat anumite lucruri despre postura corpului şi a mâinilor. Giuseppe Devastato mi-a deschis orizontul legat de modul în care pot cânta un pasaj sau chiar o piesă întreagă. Acest masterclass m-a ajutat să evoluez în ceea ce priveşte cântatul la pian, dar şi cu privire la cum ai putea să înveţi mai uşor şi logic. La final am adresat mai multe întrebări legate de muzică şi maestrul mi-a răspuns la fiecare întrebare în aşa fel încât să pot înţelege şi să pot aplica în interpretarea mea pianistică. A fost un masterclass educativ şi foarte frumos.” (Mateea Lolea, cls.7, prof. Ingrid Nicolaescu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Împreună cu doamna profesoară Ingrid Nicolaescu am avut ocazia să îl întâlnesc la masterclass pe marele pianist Giuseppe Devastato. Mi-a plăcut foarte mult această întâlnire pentru că am învăţat câteva tehnici care mă vor ajuta la alte piese. Mi-aş dori foarte mult să repet această experienţă.” (Hannah Willkovits, cls.2, prof. Ingrid Nicolaescu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Cursurile cu maestrul Giuseppe Devastato m-au inspirat şi m-au ajutat să-mi deschid şi mai mult mintea şi sufletul pentru muzică. Mi-a plăcut foarte mult şi de abia aştept să revină la Timişoara. Mulţumesc din suflet, Maestro Giuseppe Devastato!” (David Mardan, cls 3, prof. Oana Grosu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Datorită profesoarei mele, Aida Gelati, sub îndrumarea căreia studiez pian la Liceul de Artă “Ion Vidu”, am avut oportunitatea de a participa la acest masterclass susţinut de pianistul Giuseppe Devastato, atât în acest an, cât şi la cel de acum doi ani, dinainte de pandemie. Prin aceste masterclass-uri consider că am avut posibilitatea de a vedea lucrările şi dintr-o altă perspectivă şi, de asemenea, am fost foarte deschisă la indicaţiile şi la sfaturile aduse despre interpretare şi nu numai, de care voi ţine cont şi le voi adapta la modul propriu de interpretare a acestora. Felicitări pianistului, pentru recitalul susţinut la Timişoara, şi multe mulţumiri pentru colaborarea cu liceul nostru.” (Bianca Georgescu, cls, 11, prof. Aida Gelati, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„În urmă cu doi ani, pe când eram în clasa a patra, am luat parte la primul meu masterclass cu Giuseppe Devastato. Anul acesta am foarte încântată să am, din nou, ocazia să particip la un masterclass susţinut de Giuseppe Devastato. În acest an am cântat partea întâi a Sonatei op. 14, nr. 2, de Ludwig van Beethoven. Giuseppe Devastato este un muzician foarte bun, cu idei muzicale foarte interesante, are o gândire muzicală fantastică şi ştie să explice lucrurile în aşa fel încât să le înţelegi şi să le pui în practică, plăcându-ţi ceea ce faci şi înţelegând muzica mai bine.” (Maia Păltineanu, cls. 6, prof. Aida Gelati, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am participat la masterclass-ul profesorului Giuseppe Devastato. A fost foarte interesant. Mi-a plăcut cum exemplifica şi am înţeles absolut tot ce ne spunea. Era foarte apropiat de noi. Era ca şi când ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Îi mulţumesc pentru că m-a ajutat să îmi termin piesa. Îl aşteptăm cu nerăbdare şi anul viitor!” (Maria Lalescu, cls. 8, prof. Elena Samoilă, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am luat parte la un masterclass cu domnul Giuseppe Devastato, pianist şi compozitor italian, la o lecţie de 45 de minute. În acest timp i-am cântat piesa pregătită, după care a urmat o serie de sfaturi de a îmbunătăţi tehnica şi interpretarea. În decursul orei au fost numeroase momente în care am simţit eficienţa indicaţiilor maestrului. Unul dintre lucrurile mele preferate din cadrul acestui masterclass a fost idea de a transmite emoţiile simţite, prin intermediul imaginaţiei. Cu alte cuvinte, te poţi situa într-un cadru ce te introduce într-o anumită stare, iar spectatorii pot simţi ceea ce vrei să transmiţi. Experienţa a fost asemănătoare cu deschiderea unei uşi, studiul devenind mai eficient şi palpitant. În concluzie, această experienţă a fost de neuitat şi am avut multe lucruri importante de învăţat. Îi mulţumesc mult, domnului Giuseppe Devastato, pentru tot ce am prezentat în aceste 45 de minute, iar pe viitor îmi doresc să mai particip la asemenea evenimente.” (Victoria Munteanu, cls. 9, prof. Elena Samoilă, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am participat la masterclass-ul profesorului Giuseppe Devastato. Mi s-a părut foarte interesant, mi-a plăcut cum exemplifica şi, astfel, am înţeles foarte bine ceea ce voia să spună. Mi-a plăcut şi cât de apropiat era de copii, parcă ne ştiam de o viaţă. M-a ajutat foarte mult în finalizarea piesei, lucru pentru care îi mulţumim şi îl mai aşteptăm cu drag în liceul nostru.” (Sonia Robac, cls. 7, prof. Elena Samoilă, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am avut deosebita plăcere de a participa la masterclass-ul susţinut de maestrul Giuseppe Devastato, compozitor, pianist-concertist de talie internaţională. Cursul s-a desfăşurat într-o atmosferă plăcută, la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, maestrul având darul de a explica, simplu şi pe înţelesul meu, chiar dacă am conversat în limba engleză. Am rămas profund impresionată cu privire la cât de uşor am înţeles elementele de interpretare pe care maestrul le explică simplu şi clar. Sunt bucuroasă că am participat la acest masterclass, primind informaţii importante care, cu siguranţă, îmi vor fi întotdeauna de folos.” (Patricia Roşca, cls. 8, prof. Carmen Schoner, Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu”, Lugoj)

„Am participat la un masterclass de pian, susţinut de profesorul Giuseppe Devastato, la care am cântat Rapsodia op. 79, nr. 2, de Johannes Brahms. Profesorul m-a ajutat la interpretarea acestei piese, dându-mi sfaturi despre frazare, tempo şi nuanţe. Acesta mi-a spus să respect mai mult nuanţele din partitură şi să am grijă la pedală, să nu fie prea mult în unele momente, dar nici prea puţin în altele. A fost un privilegiu să particip la acest masterclass cu un profesor atent la detalii şi un pianist deosebit de la care orice elev are multe de învăţat.” (Elisabeta Bociu, cls. 8, prof. Roxana Maniu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Participarea la masterclass-ul domnului Giuseppe Devastato a părut o ocazie excelentă de a aduce îmbunătăţiri lucrărilor studiate în timpul semestrului şi, totodată, de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. Cred că noi, ca elevi, ar trebui să participăm cu regularitate la masterclass-uri, deoarece ne ajută să ne stăpânim emoţiile, lucru de care avem mare nevoie ca viitori artişti.” (Ilinca Pheiffer, cls. 10, prof. Ramona Crina, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am participat la acest masterclass din dorinţa de a aduce îmbunătăţiri lucrării prezentate: Studiul op. 10, nr. 5, de Frederic Chopin. Unul dintre aspectele care mi-a plăcut a fost şi faptul că pentru fiecare observaţie adusă a venit cu o exemplificare practică, în mod special, ajutându-mă să-mi clarific anumite modalităţi de relaxare a întregii mâini pe parcursul Studiului, cât şi construirea frazelor muzicale din punct de vedere interpretativ. Pe viitor, mi-ar plăcea să mai particip la masterclass-urile domnului Giuseppe Devastato.” (Anca Domuţa, cls. 11, prof. Ramona Crina, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Masterclass-ul susţinut de pianistul Giuseppe Devastato m-a surprins în mod plăcut cu informaţii şi tehnici de abordare a studiului instrumental. Am fost încântată să descopăr micile „secrete” ascunse într-un text muzical şi, totodată, noi modalităţi de redare a nuanţelor în aşa fel încât să transmit emoţii şi o „poveste” publicului. A fost o experienţă frumoasă, benefică, prin care am luat contact cu Şcoala muzicală europeană şi care mi-a îmbogăţit viziunea asupra interpretării pianistice.” (Anamaria Negru, cls. 10, prof. Iulia Oros, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

Impresii de la elevii participanţi, înregistrări în exclusivitate pentru Radio Timişoara.

Despre întâlnirea, sub semnul artei interpretative, cu maestrul Giuseppe Devastato, aprecieri din partea profesorilor îndrumători ai claselor de pian de la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara şi Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj:

„Maestrul Giuseppe Devastato, un pianist extraordinar şi un pedagog pe măsură, ne-a făcut marea bucurie şi onoare să revină la Timişoara. Am participat cu două eleve la masterclass. A fost un moment de mare bucurie pentru mine, mai ales în aceste vremuri foarte grele în care ne este greu să ne desfăşurăm, când nu avem acces la concerte, la săli. Pandemia, din păcate, a închis anumite uşi, dar, pe de altă parte, a deschis altele. Tocmai de aceea apreciem vizita maestrului Giuseppe Devastato la noi şi, de asemenea, concertul pe care l-a susţinut la Filarmonica “Banatul”, un concert deosebit, cu un repertoriu vast în care încă o dată ne-a demonstrat profesionalismul şi calităţile sale extraordinare de pianist. A fost o onoare pentru mine să particip la masterclass şi sper să mai am această ocazie, spre încântarea sufletului meu şi spre bucuria elevilor mei care au participat cu drag la masterclass şi au rămas cu momente minunate care îi ajută să se dezvolte.” (prof. Ingrid Nicolaescu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Invitat de Filarmonica “Banatul” din Timişoara să susţină un recital în cadrul Festivalului Internaţional “Timişoara Muzicală”, maestrul Giuseppe Devastato ne-a oferit şi nouă, profesorilor şi elevilor Catedrei de pian a Liceului de Artă “Ion Vidu”, câteva zile magice de măiestrie artistică. Aşa cum a reuşit să unească prin muzica lui, în aceeaşi incredibilă energie, focul, apa, cerul, pământul, dând viaţă unor sunete de o sensibilitate şi un rafinament aparte, fascinând publicul în seara recitalului, maestrul Giuseppe Devastato a dăruit elevilor şi profesorilor, deopotrivă, o lecţie despre generozitate şi inspiraţie, despre vibraţia muzicii care pleacă din suflet, primeşte culoare, prospeţime, forţă şi se întoarce tot spre suflet. A fost o bucurie, un privilegiu, să-l avem alături de noi pe maestrul Giuseppe Devastato, în zile senine de octombrie 2021 şi îl aşteptăm cu drag să revină cât mai curând.” (prof. Oana Grosu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„L-am cunoscut pe domnul Giuseppe Devastato aproximativ cu cinci ani în urmă şi i-am urmărit activitatea de muzician complex: pedagog, pianist, compozitor şi organizator de concursuri. Aflând de la el că venea, de ani buni, cu regularitate în România, ţinând masterclass-uri şi susţinând recitaluri şi concerte, am considerat neapărată o invitaţie şi în oraşul nostru, la Timişoara. A acceptat cu entuziasm şi iată că de atunci s-a legat o prietenie frumoasă şi obişnuieşte să vină la noi anual. Copiii sunt încântaţi, s-au familiarizat cu el şi participă cu drag la masterclass-urile lui, pentru că lucrează cu pasiune şi dedicaţie, spune lucruri minunate, creând o atmosferă şarmantă prin talentul său narativ pe care îl îmbină cu vasta sa cultură şi experienţă muzicală. Este o adevărată plăcere să asişti la lecţiile sale, chiar şi doar ca simplu spectator. Ne dorim şi pe viitor o colaborare cât mai strânsă şi de lungă durată.” (prof. Aida Gelati, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Maestrul Giuseppe Devastato a fost aşteptat cu nerăbdare, deoarece a avut o colaborare, în anii trecuţi, cu profesorii şi elevii Catedrei de pian. Are vocaţie de dascăl, ceea ce s-a văzut în timpul cursurilor, creându-se un feedback între elevi şi domnul profesor. Pe lângă faptul că este un adevărat profesor, este şi un pianist desăvârşit, demonstrând aceasta în cadrul recitalului de pian pe care l-a susţinut la Filarmonica “Banatul”. Îl aşteptăm cu drag să revină anul viitor!” (prof. Elena Samoilă, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„În data de 27 octombrie 2021, am avut deosebita plăcere şi onoare de a-l cunoaşte pe maestrul Giuseppe Devastato, care a organizat, la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, un masterclass cu mai mulţi elevi. La acest masterclass am participat cu eleva mea Patricia Roşca, din clasa a opta, care a cântat Studiul de Saint-Saëns. Până atunci am discutat cu maestrul doar online, cunoscându-ne prin intermediul Concursului Internaţional organizat de dânsul, la care a participat Patricia, şi a luat Premiul I. La acest masterclass am rămas impresionată de modul cum a lucrat cu Patricia, cât de bine a comunicat cu ea, mai ales că au vorbit în limba engleză, cum a reuşit în scurt timp, doar o oră, să o facă să se deschidă, să fie cât mai comunicativă prin intermediul muzicii. A lucrat cu ea nu atât părţile tehnice, care erau bine puse la punct, cât mai mult pe latura interpretativă. Astfel, atât eu cât şi Patricia, am rămas foarte încântate şi bucuroase că a acumulat un bagaj de cunoştinţe nepreţuite de la maestru, punând la punct piesa lucrată.” (prof. Carmen Schoner, Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu”, Lugoj)

„Sunt profesoara de pian a elevei Elisabeta Bociu. Doresc să vorbesc despre masterclass-ul organizat de doamna profesoară Oana Grosu, profesoară de pian a liceului. Este o oportunitate oferită elevilor Catedrei de pian principal, prin invitarea maestrului Giuseppe Devastato, pianist şi profesor de renume la “Musical Arts Academy” din Madrid. Pentru micii pianişti este o şansă deosebită de a participa la acest masterclass. Cu multă răbdare şi pricepere, în câteva ore, maestrul Giuseppe Devastato a reuşit să dăruiască elevilor îndrumări şi informaţii extrem de utile pentru formarea lor ca artişti muzicieni. Sperăm ca aceste schimburi de experienţă să fie cât mai numeroase, în folosul copiilor.” (prof. Roxana Maniu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Masterclass-ul domnului Giuseppe Devastato a venit ca o gură de aer proaspăt într-un sistem aproape blocat în mediul online. Aşadar, o ocazie minunată de a asculta tineri talentaţi, dornici de a învăţa lucruri noi şi, de ce nu, de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă.” (prof. Ramona Crina, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

„Am avut bucuria de a asista la masterclass-ul pianistului şi profesorului Giuseppe Devastato şi, de asemenea, de a-l auzi într-un recital de excepţie la Filarmonica „Banatul”. Sigur că aş putea vorbi separat despre impresiile pa care mi le-au lăsat cele două momente, dar cel mai probabil aş avea sentimentul că întrerup un ciclu firesc şi aş deranja o armonie perfectă în care se intersectează şi conlucrează cele două: profesorul şi interpretul, artistul şi pianistul. Ascultându-l predând şi apoi performând, am avut senzaţia unui fluid care se scurgea între spirit şi muzică, şi ne dădea sentimentul nouă, publicului şi cursanţilor, că măiestria e accesibilă oricui şi poate ieşi la iveală dacă laşi neîncrederea, anxietăţile, în plan secund, şi te contopeşti cu muzica într-o imagine vie a concentrării. Ne-a arătat şi ne-a demonstrat că un adevărat artist nu stăpâneşte doar tehnica sau limbajul, ci şi pe sine însuşi. Că din spaţiul interior al lui şi al fiecărui interpret, sentimentele frumoase sunt dăruite cu generozitate, augmentând fluxul expresivităţii. Giuseppe Devastato este un magician al sunetelor, un pianist pe care l-aş revedea şi l-aş asculta întotdeauna cu mare plăcere.” (prof. Iulia Oros, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

Aprecieri din partea profesorilor îndrumători, înregistrări în exclusivitate pentru Radio Timişoara.

 

 

Referinţe profesionale şi artistice.

Sursa info: Filarmonica “Banatul”, Timişoara.

Giuseppe Devastato, pianist, compozitor, pedagog.

Născut la Napoli, Giuseppe Devastato, pianist şi compozitor, şi-a finalizat studiile în Italia cu prof. Carlo Alessandro Lapegna (pian) şi prof. Giacomo Vitale (compoziţie), fiind, de asemenea, îndrumat de pianişti renumiţi, precum: Laura De Fusco, Francesco Nicolosi şi Aldo Ciccolini. A lucrat în teatre şi filarmonici importante din Europa, America şi Asia, precum Teatrul Manoel (Malta), Sala Villanueva (Mexic), Auditorium León (Spania), Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Ravello (Italia), Carnegie Hall (New York), Ateneul Român, Filarmonica Banatul, Auditoriul Național din Kiev (Ucraina), Filarmonica Națională din Szczecin, Beijing Performing Art Center, Shanghai Symphony Hall, Scriabin Museum Big Concert Hall (Rusia), National Auditorium of Tokyo, ş.a. Invitat frecvent al Festivalului Internaţional de la Ravello, Giuseppe Devastato a interpretat ciclul complet al Sonatelor şi Variaţiunilor pentru pian şi violoncel ale lui Beethoven şi Brahms, şi a colaborat cu numeroase orchestre, precum: Orchestra Simfonică a Statului Mexic, Orchestra Simfonică din Kiev, Orchestra de Cameră din Sofia, Accademia dell’Arco din Polonia şi Saratoga Youth Spring Orchestra din New York.

Giuseppe Devastato a fost distins cu Premiul Internaţional Cartagine 2011 (secţiunea Muzică), pentru realizările profesionale de promovare a muzicii clasice, în general, şi a muzicii italiene, în special, în întreaga lume, în virtutea meritelor dobândite ca pianist şi compozitor. Debutul la Carnegie Hall, în anul 2014, în postura de pianist şi compozitor, a fost întâmpinat cu entuziasm.

În 2015 a fost distins cu două premii Global Music Awards (Los Angeles): Medalia de Aur pentru lucrarea Toccata şi Medalia de Aur pentru albumul The Pianist Composer. Albumele sale sunt realizate de casele de discuri Warner Chappel Music, CAM şi Da Vinci Classics, fiind distinse cu multiple premii şi recenzii în cele mai importante reviste musicale şi difuzate frecvent de cele mai importante radiouri clasice din Europa şi America. Este invitat să predea cursuri de măiestrie în Europa, America şi Asia, precum şi să îşi prezinte cartea The Science of Piano Technique, bazată pe criteriile tehnice şi muzicale ale Şcolii Napolitane a lui Sigismond Thalberg. Este profesor de pian şi muzică de cameră la Academia de Muzică din Madrid şi la Accademia Musicale Europea din Napoli. Este consilier artistic al Concursului Internaţional de Pian The Neapolitan Masters din Napoli şi Mimas Music Festival din Insula Procida (Italia).

Creator de muzică pentru pian, camerală şi simfonică, lucrările sale sunt interpretate în mod frecvent în întreaga lume. Giuseppe Devastato este un artist oficial KrausePiano.

Foto Giuseppe Devastato (sursa: Giuseppe Devastato, alvasanfoto@gmail.com)

Foto masterclass (sursa: prof. Oana Grosu, Liceul de Artă “Ion Vidu”, Timişoara)

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Cultură vineri, 17 mai 2024, 16:16

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor, din cauza nemulțurilor salariale. Nici...

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Cultură vineri, 17 mai 2024, 12:57

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”

Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru organizează, pe parcursul lunii mai 2024, Festivalul Muzicii de Cameră,...

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
Cultură vineri, 17 mai 2024, 06:00

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai și va cuprinde diverse activități și ateliere...

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură joi, 16 mai 2024, 14:11

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala „Capitol”,...

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 13:15

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie a Festivalului și Concursului Internațional „Alma Cornea...

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 07:00

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla povestea neamului Corvinilor....

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:49

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la prețuri accesibile. Președintele de onoare al acestei...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:46

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în data 18 mai, nemulțumiți de nivelul...

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor