Ascultă Radio Timișoara Live

Eufonia Festival 2024 | Chasing Dreams, la ediția a șaptea

Concerte, masterclassuri, workshopuri, activități de mental-training și conferință, la Eufonia Festival. Interviu cu directorul artistic al festivalului.

Eufonia Festival 2024 | Chasing Dreams, la ediția a șaptea

Articol de Simona Stoița, 31 august 2024, 11:23

Eufonia Festival | Chasing Dreams propune, în perioada 3 – 8 septembrie și 19 – 22 septembrie 2024, șapte concerte extraordinare, la Timișoara și la Vinga, concerte educaționale, în șase unități de învățământ, și concerte în centre sociale din Timișoara: Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Podul Lung” și Fundația Timișoara ’89.

80 de tineri muzicieni din întreaga lume sunt așteptați la Timișoara pentru a urmări un ideal muzical sau cultural”, spune Vlad Popescu, director artistic al festivalului.

20 dintre muzicieni înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă din cadrul festivalului vor avea ocazia și în acest an să facă parte dintr-o orchestră de cameră, să participe la workshop-uri de muzică de cameră și să cânte cu arcușe baroce, puse la dispoziție de către organizatori.

Pe lângă concertele propuse, publicul este invitat la o incursiune în lumea creativității, a ideilor inovatoare și a stimulării creativității prin ochii și experiența Angelicăi Postu, în cadrul conferinței cu tema „Creativitatea. Întâmplare sau strădanie?”, ce va avea loc în data de 17 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul de Proiecte.

Interviu: violonistul Vlad Popescu, director artistic Eufonia Festival

Ce argumentele v-au determinat să porniți, în urmă cu șapte ani, această „călătorie muzicală”, Eufonia Festival?

În primul rând, aș spune, dragostea pentru muzică și pentru Muzica de cameră, în special.

Acum șapte ani, în Timișoara, Muzica de cameră era aproape deloc cunoscută. Îmi amintesc, atunci, la început, destule persoane ne întrebau ce înseamnă totuși Muzica de cameră”?

Pentru noi, Muzica de cameră este această parte a muzicii clasice unde de fapt compozitorii și-au scris cele mai intime trăiri, și-au exprimat cele mai profunde sentimente. Este o muzică absolut extraordinară care pe mine, personal, mă însoțește și mă va însoți pe tot parcursul vieții.

În ce mod a întregit profilul dvs. de muzician, calitatea de director artistic al festivalului?

Faptul că la Festivalul Eufonia se organizează cursuri de măiestrie unde participă, an de an, zeci de tineri muzicieni din toate colțurile lumii.

Anul acesta avem peste 80 de participanți.

Cred că acest aspect este de fapt important în relația mea de muzician și director artistic, pentru că am înțeles din postura de muzician nevoile pe care le au tinerii muziceni, mai ales cei care provin din România, de unde provin și eu. M-am întâlnit exact cu aceleași nevoi când am studiat muzica și am fost de vârsta lor.

Deci din această postură cred că e importantă relația de muzician și director artistic, apoi în legătură cu alegerea programelor artistice și a invitării muzicenilor. Majoritatea dintre ei sunt muzicieni pe care îi cunosc și cu care am cântat deja în străinătate și atunci e mult mai facil să îi invit în România, la festival.

„Tonul” fiecărei ediții Eufonia Festival este dat de subtitlu.

Da, într-adevăr, în fiecare an avem un subtitlu al festivalului, o temă.

În această ediție, a șaptea, tema este CHASING DREAMS, adică ne urmărim visurile, pentru că până la urmă festivalul a pornit de la un vis, de la un ideal.

Anul acesta, pe lângă aducerea muzicienilor extraordinari și a cursurilor de măiestrie, cred că principalul vis al festivalului este cel educațional.

Tinerii muzicieni care vin la Eufonia merg în foarte multe școli din oraș, în septembrie, și vor cânta mici concerte în sălile de clasă.

Un vis al nostru este acela că muzica trebuie să fie mult mai prezentă în sistemul educațional românesc. Mult, mult mai prezentă decât este acum…

Secțiunile festivalului:

Avem patru secțiuni ale festivalului Eufonia.

Prima secțiune este reprezentată de concertele extraordinare organizate în festival, a doua, de cursurile de măiestrie, a treia, de concerte educaționale, și a patra, de concerte sociale și activități de mental-training pentru muzicieni.

Această combinație este foarte importantă pentru noi și în fiecare an, deja de șapte ediții, chiar și în pandemie, festivalul a menținut aceste patru secțiuni.

În pandemie, desigur, ne-a fost foarte dificil, dar chiar și atunci am mers cu concertele sociale și am cântat în fața sau în curțile spitalelor, școlilor. Nu ne-am oprit și sper că nu ne vom opri prea curând.

Publicurile festivalului:

Cu siguranță, un vis al festivalului este că muzica trebuie să ajungă la toată lumea. De aceea organizăm și punem așa mare preț pe acțiunile sociale.

De exemplu, anul acesta mergem să cântăm la Fundația Timișoara ‘89, prima fundație de acest gen înființată, în 30 decembrie 1989, la Timișoara, unde locuiesc persoane fără adăpost sau persoane vârstnice. Noi mergem cu muzicieni internaționali acolo și oferim un concert. Un concert adevărat, să spun așa, cu cea mai bună muzică pe care o putem interpreta.

Publicul spre care țintim la Eufonia este foarte divers și asta este o încercare a noastră să facem festivalul accesibil pentru toată lumea.

Artiști renumiți, invitați în festival:

Avem într-adevăr artiști de renume și în această ediție, începând cu Eufonia Baroque Academy, unde conducerea muzicală este asigurată de Bernhard Forck, renumit violonist german, membru fondator al Academiei de Muzică Veche din Berlin și concertmaestru acolo, de peste 30 de ani. Este o adevărată onoare să-l putem primi pe Bernhard Forck, pentru al treilea an consecutiv, la Timișoara. Dacă mergeți de exemplu pe Spotify și scrieți numele său, veți vedea cât de multe înregistrări apreciate găsiți, sub conducerea lui.

În partea a doua a festivalului, în partea de Muzică de cameră, vine de exemplu violonista israeliană, de origine română, Nurit Stark, cea care anul trecut a câștigat Gramophone Award 2023, unul dintre cele mai prestigioase premii din industria muzicii clasice.

Vine Benjamin Goldscheider, la corn, care a fost câștigător al BBC Young musician award 2016.

Vine Giovanni Gnocchi, la violoncel, profesor la Mozarteum din Salzburg, Laura Ruiz Ferreres, renumită clarinetistă din Spania, profesoară la Frankfurt, Peter Friis Johansson, pianist suedez care are un festival foarte mare în Suedia, și el cu o bogată bogată activitate concertistică, și mulți alții. Cred că nu trebuie ratate concertele Eufonia.

Gradul de interes pentru masterclassuri:

În fiecare an, numărul participanților la cursurile de măiestrie crește.

Anul acesta am avut undeva la o sută de înscrieri, ceea ce a însemnat un record absolut.

Avem peste 80 de participanți pe care i-am selectat. În comparație, cred că anul trecut am avut undeva la 68 de participanți.

Ceea ce ne impresionează, în fiecare an, este să vedem înscrierile din toate colțurile lumii.

De exemplu, avem anul acesta un violoncelist tânăr care vine tocmai de la Facultatea de Muzică din Viena, să participe la cursurile noastre.

O altă violonistă din Australia, care studiază la Berlin, vine să participe.

Mai avem de la Academia din Budapesta, participanți din Italia, din Israel încă o contrabasistă, din toate colțurile României, Republica Moldova, zeci de tineri care vin la Timișoara și creează deja o comunitate, Eufonia.

Recomandările din actuala ediție:

“Armonico Tributo”

Dacă ar fi să fac recomandările” directorului artistic pentru evenimentele de neratat ale acestui festival, mi-ar fi foarte greu, dar totuși trebuie să menționez că nu aș rata în niciun caz concertul din 3 septembrie, de la Biserica Piaristă, un spațiu atât de frumos, aproape poetic felul în care această biserică a fost construită. Concertul se numește “Armonico Tributo” și va conține lucrări baroce de muzică de cameră, cu clavecin și lăută și instrumente de coarde. Va fi un concert superb!

“Baroque for All”

Nu aș arata în niciun caz concertul din 7 septembrie, de la ora 19:00, în Biserica Romano-Catolică din Vinga. Acolo mergem cu toată Academia Barocă, o orchestră de 25 de muzicieni, cu clavecinul după noi, cu lăuta, și cântăm în extraordinara biserică neogotică de acolo. În 7 septembrie, concertul intitulat “Baroque for All” este de fapt un cadou al festivalului pentru regiunea din care facem noi parte.

“La Musique Française”

În 8 septembrieeste concertul extraordinar Eufonia Baroque Academy, de la Filarmonica Banatul”, ora 19:00.“La Musique Française” este titlul concertului. Veți putea asista la o călătorie” în jurul muzicii baroce franceze. Vă pot asigura că este absolut extraordinar!

Très vif

În partea a doua a festivalului nu aș rata concertul din 19 septembrie, de la Palatul Baroc. Acolo avem foarte puține locuri disponibile. Sala este mică, superbă. Vom pune lumini arhitecturale și vom cânta muzică de cameră cu toți acești artiști despre care am vorbit înainte.

“The Wanderer”

În 22 septembrie este concertul de închidere a festivalului, concert extraordinar, la Filarmonica „Banatul”, din nou în Sala „Capitol”. Titlul concertului este “The Wanderer”. În traducere ar fi „Călătorul”, pentru că un vis al nostru, al oamenilor, este „să călătorim”, sau, un pic filozofic vorbind, să ne aflăm într-o „călătorie” perpetuă de dezvoltare. Acest concert va conține Octetul lui Franz Schubert, una dintre cele mai importante piese din istoria muzicii. Mi-am dorit de foarte mulți ani s-o avem la Timișoara, și acum se va întâmpla.

Filarmonica Banatul” este organizatorul festivalului.

Ne bucurăm să avem în jurul festivalului o întreagă comunitate care ne susține și ne ajută. Asta a fost și ideea de acum șapte ani, să creăm o comunitate „Eufonia”.

Cum „se iubește” acest festival?

Se iubește cu foarte multă pasiune și cu mai puțină” rațiune.

Cred că rațiunea este importantă în concertele educaționale, pentru că acolo chiar avem această dorință să ajungem cu muzica noastră la câți mai mulți tineri și copii, dar în rest este o iubire plină, plină de pasiune și sacrificii. Oricât de greu ar fi, când muzicenii ajung la Timișoara, în prima zi, uităm de tot și devine o bucurie incomensurabilă.

Dacă nu ați fost niciodată la un concert de muzică clasică sau v-a fost teamă să mergeți dintr-un motiv sau altul, cred că Eufonia este festivalul potrivit să faceți acest lucru pentru întâia oară.

Veți vedea că atmosfera festivalului este foarte primitoare și încercăm să oferim o experiență pentru toată lumea.

Iar dacă sunteți melomani, vă invit să nu ratați nici în acest an Festivalul Eufonia, pentru că el este de fapt conceput pentru dumneavoastră, pentru public și pentru orașul și regiunea din jurul Timișoarei.

Fără dumneavoastră acest festival nu ar avea niciun fel de rost. Vă invit cu mare drag să ne fiți alături și să fim parte, împreună, din acest festival! (Vlad Popescu, director artistic Eufonia Festival)

Detalii despre artiștii invitați în cadrul acestei ediții a festivalului, la adresa: https://filarmonicabanatul.ro/eufonia-festival-2024/

Program Eufonia Festival | Chasing Dreams

 Eufonia Baroque Academy

  • 3 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert Armonico Tributo, Biserica Piaristă
  • 7 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert Baroque for All, Biserica Romano-Catolică din Vinga
  • 8 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert extraordinar La Musique Français, Sala Capitol

Conferință cu tema „Creativitatea. Întâmplare sau strădanie?”, susținută de Angelica Postu, 17 septembrie 2024, ora 19:00,Centrul de Proiecte.

Eufonia Masterclass

  • 19 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert Très vif, Palatul Baroc
  • 20 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert Next Generation, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru
  • 21 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert Young spirit, Casa Artelor
  • 22 septembrie 2024, ora 19:00 – Concert extraordinar de închidere a festivalului, The Wanderer, Sala Capitol

Sursa foto/afiș, prin amabilitatea Vlad Popescu, director artistic. Autor foto: Dana Moica.

 

Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii
Cultură joi, 12 septembrie 2024, 08:37

Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii

Stagiunea 2024-2025 a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad se deschide joi seara, la ora 19.00, când publicul este invitat, la spectacolul...

Noua stagiune a Teatrului Clasic din Arad se deschide odată cu împlinirea a 150 de ani de la inaugurarea clădirii
Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD
Cultură miercuri, 11 septembrie 2024, 19:47

Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD

Documentare despre campioni din tenis, precum Ilie Năstase, Boris Becker, John McEnroe, box – Muhammad Ali, dar şi despre fotbal sau...

Documentare despre campioni şi sporturi, la festivalul de film fARAD
orasul paralel bilete
Cultură marți, 10 septembrie 2024, 13:17

Teatrul Maghiar din Timișoara a pus în vânzare biletele pentru o serie maraton de reprezentații ale ”Orașului Paralel”

Spectacolul „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” vorbește despre Timișoara, folosindu-se de povești adevărate cu locuitorii din cartierul...

Teatrul Maghiar din Timișoara a pus în vânzare biletele pentru o serie maraton de reprezentații ale ”Orașului Paralel”
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, prezentat în premieră națională aseară la TIFF Timișoara, a câștigat secțiunea Orizzonti la Veneția | VIDEO
Cultură duminică, 8 septembrie 2024, 16:10

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, prezentat în premieră națională aseară la TIFF Timișoara, a câștigat secțiunea Orizzonti la Veneția | VIDEO

Premiera națională a filmul „Anul Nou care n-a fost” a avut loc aseară, la la Cinema Timiș, în cadrul primei ediții a TIFF...

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, prezentat în premieră națională aseară la TIFF Timișoara, a câștigat secțiunea Orizzonti la Veneția | VIDEO
Cultură vineri, 6 septembrie 2024, 11:32

Corul Comunitar performează în “Carmina Burana”

Corul Comunitar va evolua în două concerte vocal-simfonice extraordinare, astăzi și mâine, pe scena în aer liber din Parcul Rozelor, începând...

Corul Comunitar performează în “Carmina Burana”
Cultură luni, 2 septembrie 2024, 08:39

Număr record de vizitatori în muzee și de spectatori la teatru și operă în anul Capitalei Culturale Europene

Numărul vizitatorilor care au trecut pragul muzeelor din județul Timiș a înregistrat o creștere spectaculoasă în anul în care Timișoara a...

Număr record de vizitatori în muzee și de spectatori la teatru și operă în anul Capitalei Culturale Europene
Cultură vineri, 30 august 2024, 21:22

Noaptea Muzeelor la Sate deschide patru obiective turistice din Timiș

Patru obiective turistice din Timiș participă la evenimentul „Noaptea muzeelor la sate”, care are loc sâmbătă seara. Este vorba de Muzeul...

Noaptea Muzeelor la Sate deschide patru obiective turistice din Timiș
Cultură joi, 29 august 2024, 15:09

Se deschide stagiunea 2024/2025 la Teatrului German de Stat Timișoara

„Tectonica norilor” de José Rivera este  primul spectacol jucat la Timișoara în noua stagiune a Teatrului German de Stat Timișoara. Teatrul...

Se deschide stagiunea 2024/2025 la Teatrului German de Stat Timișoara