Categorii: Cultură

FOTO / Banca de Scont, clădirea în stil Secession din Piața Unirii, poate reveni la vechea strălucire

Unul dintre cele mai spectaculoase imobile istorice din Timişoara, Casa Steiner Miksa sau edificiul fostei Bănci de Scont, ar putea străluci din nou. După mulţi ani de gâlceavă între numeroşii proprietari, după numeroase proiecte întocmite, a venit rândul acestei clădiri din Piaţa Unirii, să intre într-un amplu proiect de restaurare. Unul dintre proprietari este Partidul Naţional Liber, care îşi are sediul din Timişoara la parterul imobilului. Şeful PNL Timişoara, Dan Diaconu, se bucură că această clădire construită – unică în capitala Banatului – intră în reparaţii.

Este una dintre clădirile emblematice pentru Timișoara. Are nevoie de intervenții, atât de valoare însemnată, cât și ca și construcție. Vorbim aici de refacerea fațdei, a tâmplăriei, a acoperișului, dar și din punct de vedere al eventualelor consolidări care trebuie să fie executate în interiorul acestei clădiri.

Viceprimarul Timişoarei susţine că proiectul a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro.

PNL deține parte din parterul acestui imobil, și din punctul nostru de vedere, participarea la cheltuielile de reabilitare este foarte clară. Trebuie să fim însă siguri că toți proprietarii își pot asuma aceste costuri și că toate problemele juridice existente la nivelul proprietarilor privați au fost depășite.

Lucrările la Casa Steiner Miksa se vor face etapizat, la faţadă, la acoperiş, la structură sau în interior, iar lucrările trebuie să înceapă în curând. Şeful Direcţiei de Cultură Timiş, Sorin Predescu.

Acest proiect este avizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În viitorul apropiat, am observat interesul proprietarilor pentru începerea lucrărilor de reparație-reabilitare a clădirii, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Prioritară ar fi rezolvarea acoperișului și a celorlalte elemente care țin de acoperiș – burlane, jgheaburi – pentru a a se opri degradarea, și, după aceea fațadele.

Imobilul a fost construit ca sediu al Băncii de Scont al Ungariei, şi clădire de apartamente pentru chiriaşi, între anii 1906 și 1908, după planurile arhitecţilor din Budapesta, Marcel Komor şi Dezső Jakab. Stilul arhitectural se încadrează în curentul Seccesion cu motive ale folclorului maghiar, însă numeroşi specialişti afirmă că există o influenţă Gaudiană. Miksa Steiner, proprietarul clădirii, a fost acţionar fondator al Băncii de Scont.

Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both:

GALERIE FOTO:

 

 

Articole asemănătoare

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

3 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

3 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

5 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

5 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

5 ore ago

Începe o nouă etapă de dezinsecție în Timișoara

Acțiunea de dezinsecție este programată în perioada 3 – 10 iunie și se va desfășura…

5 ore ago