Ascultă Radio Timișoara Live

Gruparea NOIMA expune în Mexic: “organismo vivo / exposición viva”, la San Miguel de Allende

Gruparea NOIMA expune, în premieră, în Mexic, la CASA EUROPA din San Miguel de Allende.

Gruparea NOIMA expune în Mexic: “organismo vivo / exposición viva”, la San Miguel de Allende

Articol de Simona Stoița, 12 iunie 2023, 03:40

Expoziția intitulată “organismo vivo / exposición viva” („Organism viu / Expoziție vie”) cuprinde zeci de lucrări realizate de artiștii vizuali ai grupării NOIMACiprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

Expoziția va fi inaugurată joi, 15 iunie 2023, ora 18, la CASA EUROPA din San Miguel de Allende (Mexic) și va fi deschisă timp de o lună, până în 15 iulie 2023.

Pe durata expoziției va fi proiectat documentarul “NOIMA-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones (1949-2021), istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, Galleria 28.

Expoziția grupului NOIMA – “organismo vivo / exposición viva” va itinera, în următorii doi ani, în opt orașe din Mexic.

Despre evenimentul expozițional, interviu cu Sorin Scurtulescu, artist vizual, gruparea NOIMA:

„Grupul NOIMA expune, în perioada 15 iunie-15 iulie 2023, la Casa Europa din San Miguel de Allende, Mexic, realizând expoziția „NOIMA: Organism viu / Expoziție vie”, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României în Mexic, al Fundației Casa Europa din San Miguel de Allende și al Primăriei din localitate. 

„Organism viu / Expoziție vie” cuprinde lucrări de artă (pictură, foto, video) și își propune să creeze imaginea unui grup în care artiștii, deși rămân personalități individuale, inconfundabile, reușesc să funcționeze ca un „organism” artistic unitar și viu.

În expoziția „Organism viu / Expoziție vie”, publicul va putea vedea, prin picturi–fotografii–video, evoluția grupului de la înființare. De asemenea, ca parte a expoziției, în data de 16 iunie 2023, cei patru artiști prezenți la San Miguel de Allende (Mexic) – Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu – , vor propune publicului, amator sau specializat, patru masterclass-uri tematice.

În cursul prezenței la San Miguel de Allende, Grupul NOIMA va realiza picturi, pe viu, care vor completa seria de lucrări aduse din țară, astfel că expoziția va fi ca un „organism” care va crește, în cele patru săptămâni de prezentare, cu lucrări noi, realizate, la fața locului, de cei patru artiști din grupul NOIMA, prezenți în Mexic.

Din grupul NOIMA fac parte: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Ciprian Bodea va expune lucrări trimise din țară, la fel de importante în contextul expunerii precum toate lucrările prezentate.

Expoziția va fi un tot unitar și prin prezența video-urilor, realizate și montate după performance-urile noastre din Europa.

Prima expoziție a grupului NOIMA pe continent american va avea inaugurarea pe 15 iunie 2023, în spațiul Fundației Casa Europa din orașul San Miguel de Allende (Mexic). Va fi o expoziție itinerantă care va circula, în următorii doi ani, în opt orașe din Mexic.” (Sorin Scurtulescu, artist vizual, membru al grupării NOIMA)

AUDIO / Sorin Scurtulescu, artist vizual, gruparea NOIMA (interviu Radio Timișoara):

Despre complexitatea proiectului NOIMA “organismo vivo / exposición viva” („Organism viu / Expoziție vie”), interviu cu Andrei Rosetti, artist vizual, membru al grupării NOIMA (în exclusivitate pentru Radio Timișoara):

„Ar fi fost poate „comod”, după 20 de ani de existență a grupării NOIMA, de lucru împreună, să fim doar consecvenți sau să facem mai „cunoscute” lucrurile care s-au întâmplat în acești 20 de ani, să le continuăm, desigur. Dar, această consecvență nu presupune doar o rigoare a arhivei, un fel de așezare „comodă”, ci și păstrarea unei poziții dinamice, a unei așezări dinamice a grupării noastre. Cred că în cei 20 de ani am dovedit că suntem dinamici, am răspuns multor provocări, și iată acum, într-un moment, un fel de bilanț, trecem Oceanul! E o nouă provocare pentru grup și poate încă o probă a maturității NOIMA.

Cu ce „bagaj” pornim în această călătorie?… NOIMA duce cu ea acolo o mărturie despre pictură, studiu, experiment, observație, acționism, toate lucrurile care s-au adunat în noi, care s-au sedimentat în experiența grupării. NOIMA duce cu sine și conștiința aceasta de „organism viu”. De aceea am intitulat, parte din proiectul nostru, „organism viu / expoziție vie”. Expresia „organism viu” vine dintr-o concluzie a experienței noastre. Dacă la început ne simțeam unii pe alții ca pe niște indidualități, cumva adunate, împreună, sub un nume, cu timpul ne-am dat seama că în contexte diferite unul poate fi „inimă”, alteori poate fi „ochi”, alteori poate fi „mână”, alteori poate fi „minte”, sau, lucrând împreună putem împărți astfel de „roluri”. Unul e poate mai rațional, altul poate are un mare curaj de a răspunde unor provocări… Și atunci, împreună, ne-am dat seama că există o rezultantă. Așa cum vorbim de acțiunile organelor într-un organism, ele au sens doar ca întreg. Așa și noi suntem o formă de viață pe care am căutat să o arătăm și prin pictura noastră, însumând experiență personală pe simezele unor expoziții, dar mai ales prin acționismul NOIMA, care se referă la aceste lucruri – gândirea noastră despre observație, pictură, experiment -, dar și la conștientizarea acestei realități a grupării.

Am vorbit puțin despre „organism viu”, să vorbim și despre „expoziția vie”. Este un gând al lui Sorin Scurtulescu. Conform acestui gând, noi mergem acolo la început cu o arhivă, cu o sumă a experiențelor trecute (documente video, fotografii, picturi), dar acolo vom da „mărturie” despre întâlnirea noastră cu acestă „lume”, care e nouă pentru noi, vom lucra la fața locului, urmând ca spre finalul acestui proiect, în Casa Europa, pe pereții spațiilor de acolo să apară rezultate ale experienței prezentului, ale întâlnirii noastre cu spațiul, cultura, locul, cu Mexicul…

În cadrul acestei expoziții, o structură pe care o propunem dinamică, vor fi și întâlniri cu publicul. Ne-am propus să organizăm câteva ateliere, workshopuri. Al meu se numește „Intimitatea lucrurilor obișnuite” și este o expresie pe care am descoperit-o în cărțile lui Coriolan Babeți. Expresia îi aparține lui Carlo Carrà, unul din numele importante ale Futurismului, o mișcare care își propunea să „răstoarne” într-un fel „lumea”, pornind din Italia. Carlo Carrà vorbește la un moment dat, mai târziu, în viața sa, despre redescoperirea „intimității lucrurilor obișnuite”. Asta m-a dus cu gândul la mai multe exemple, sigur unele foarte prezente în formarea mea, și mă gândesc aici la descendența aceasta „Andreescu”, mai apoi generația lui Paul Gherasim cu „grupul Andreescu”, și mai apoi „Prolog”-ul lui Horia Bernea, și ceilalți care au propus astfel de reveniri la „liniștea” aceasta a lucrurilor obișnuite, dar sunt și alte exemple. Îmi amintesc de un film, „Soarele gutuii”, pe care îl vedeam cu Constantin Flondor, în studenție, un film despre experiența pictorului spaniol Antonio López García, centrat și el, în acel film, pe un „gutui”. Tot anul se pregătea pentru a studia acest arbore, atunci când fructele erau mature. Un alt exemplu este Peter Dreher, care are un proiect foarte interesant, de a reda, a studia zilnic același pahar (cu apă sau gol), adunând, cred, în peste 50 de ani de activitate, sute, poate mii de imagini ale aceluiași pahar, deci iată o preocupare consecventă asupra unui lucru „minor”. Exemplul la care se referea Coriolan Babeți este Giorgio Morandi, pictor italian, pe care el îl găsea cumva „vecin”, în experiența sa, cu experiența „Prolog” de la noi. Le voi propune celor care vor dori să stea de vorbă cu noi, și poate chiar să lucreze cu noi, să găsim în jurul nostru, acolo unde vom fi în acel moment, detalii care pot fi subiecte simple, dar care pot aduce bucurie, lucruri obișnuite din jurul nostru, pe care să le redăm în schițe sau în mici studii.

Altfel, în ceea ce îmi propun să lucrez acolo, voi încerca să îmi impun câteva „rutine” zilnice. Îmi amintesc că tot în anii studenției, apoi în anii de predare la Liceul de Arte din Deva, am avut această practică de a îmi crea mici „puncte de observație” și a alege, să zicem, o ramură sau un alt semn, un fruct aflat la fereastră, un măr, să încerc să fac o mică schiță de câte ori merg în acel spațiu. Îmi propun astfel de „rutine” zilnice, legate de lucrurile ce ne vor înconjura acolo, lucruri pe care nu le știu și aștept să le descopăr. De asemenea, o altă „rutină” pe care m-am gândit să o am este aceea de a cartografia orașul San Miguel de Allende. Voi căuta să arhivez în schițe, fotografii, poate chiar spre obiect păstrat, străzile acelui oraș, căutând zilnic să descopăr ceva nou, să fac o „hartă” personală acestui orășel pe care l-am văzut foarte frumos în imagini, deocamdată.

În acest periplu mexican ne propunem să realizăm și o intervenție murală. Acest lucru se va întâmpla în capitala Mexicului, Ciudad de México, într-un district al acestui mare oraș, spre finalul călătoriei noastre. Câteva zile vom dedica lucrului pe schelă. E o suprafață destul de mare, de 28 metri pătrați, în care ne-am propus să ducem un „semn” al culturii noastre, să îl punem în limbajul artei moderne sau postmoderne, dar acest „semn” să trimită spre tradiție. Vom extrage practic un „chip”, un „chip de arhanghel” din mănăstirile Olteniei, și îl vom „transpune” acolo după puterile noastre, încercând astfel să punem în dialog semne ale vechiului muralism European cu o cultură renumită prin pictura sa murală, fie că vorbim de urme de semne rămase din tradiția precolonială, fie că vorbim de muralismul revoluționar care în Secolul XX își propunea să înfățișeze o lume schimbată de Revoluții, o lume Nouă. Sperăm că lumea Nouă cu lumea Veche se vor întâlni, prin conținut și limbaj, în pictura aceasta a grupului NOIMA, la Ciudad de México.” (Andrei Rosetti, artist vizual, membru al grupării NOIMA)

AUDIO / Andrei Rosetti, artist vizual, gruparea NOIMA (interviu Radio Timișoara):

Grupul NOIMA a fost înființat acum 20 de ani în România și îi cuprinde azi pe artiștii: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și medii moderne (foto și video) și formule contemporane de expresie artistică (happening, performance etc). De la înființare, din 2003, NOIMA a organizat și a participat la peste 60 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa. Evenimentul „Organism viu / Expoziție vie” din San Miguel de Allende, Mexic, este prima prezență în Americi a Grupului NOIMA.

Sursa foto: arhiva grupul NOIMA; facebook Andrei Rosetti.

Articol de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură miercuri, 1 mai 2024, 17:58

Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”

SANTANGELO PERCUSSION ENSEMBLE, condus de Claudio Santangelo (Italia), solist virtuoz de marimbă, concertează de Ziua Europei, la invitația...

Percuție de Ziua Europei, în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”
Filarmonica Banatul prezintă singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven, înaintea sărbătorilor pascale
Cultură luni, 29 aprilie 2024, 17:37

Filarmonica Banatul prezintă singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven, înaintea sărbătorilor pascale

Cu câteva zile înainte ca ortodocșii să celebreze Paștele, melomanii vor intra în spiritul sărbătorilor pascale prin oratoriul „Iisus pe...

Filarmonica Banatul prezintă singurul oratoriu compus de Ludwig van Beethoven, înaintea sărbătorilor pascale
Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Cultură vineri, 26 aprilie 2024, 19:24

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” a ajuns la cea de-a 48-a ediție și propune, anul acesta, 19 spectacole operă, operetă și...

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda