Ascultă Radio Timișoara Live

Interviu: Daniela Tănase din Austria, cantautor și lider al formației “Frunză Vierdje”

Daniela Tănase trăiește în Austria, este cantautor, fondator și lider al formației “Frunză Vierdje”.

Interviu: Daniela Tănase din Austria, cantautor și lider al formației “Frunză Vierdje”

Articol de Simona Stoița, 8 martie 2024, 13:10 / actualizat: 8 martie 2024, 18:39

Cu rădăcini materne din Valea Timocului (Serbia), pe linie paternă de pe meleaguri românești, Daniela Tănase (Spasić) s-a născut la Mödling, un orășel austriac din apropierea Vienei. A fost pasionată de muzică de la o vârstă fragedă, iar de la 11 ani a urmat cursuri de specialitate în domeniu.

Interviu în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

Prima întâlnire directă cu muzica a fost prin cântecele folclorice ale mamei

Sunt o cântăreață cu studii, născută într-un orășel din apropierea Vienei, respectiv Mödling, unde am copilărit. Am rădăcini în România din partea tatălui, fără de care am crescut, și am rădăcini în Valea Timocului (Serbia), din partea mamei.

Aș spune că prima mea „întâlnire” directă cu muzica a fost prin cântecele folclorice ale mamei, pe care le ascultam încă din copilărie.

Muzica mi-a deschis calea către lumea spirituală. Ea m-a transformat într-o persoană mai fericită.

Apreciez multe genuri muzicale, de la muzica clasică, canto gregorian, new age, klezmer, folk, până la folclor tradițional. Modelele mele muzicale includ artiști precum Loreena McKennitt, cunoscută pentru textele sale cu influențe mistice, combinate, în muzica sa, cu instrumente tradiționale și motive orientale.

Am primit un mesaj, o inspirație pe care nu vreau să o ascund lumii

 Când aveam 11 ani, mama m-a înscris la Școala de Muzică. Unul dintre îndrumători mei a fost profesorul meu de pian, apoi, în tinerețe, am format o trupă cu care am avut apariții în școli.

După nașterea fiului meu scump, Mihajlo, am început să cânt într-un cor gospel, unde am acumulat multă experiență pe scenă, apoi, am început să iau lecții de canto clasic de la o profesoară de operă. Ea a fost, de asemenea, un îndrumător foarte important.

Am avut sprijin din partea familiei, prietenilor și a comunității. Participarea la festivalurile Grup Art of Voice Romania și Asociatia Culturală Total Art, sub coordonarea doamnei Viorica Oprea, recunoașterea prin trofeu și diplome, sunt realizări remarcabile. Această „călătorie” muzicală a contribuit la deschiderea „drumului” pentru adunarea nestematelor folclorului valah din Serbia.

În anul 2018, când am început să compun melodii și texte mistice în limba germană, am descoperit și latura componistică. O cunoștință bună m-a ajutat să le înregistrez în home studio.

Când am trecut prin perioade dificile, la limitele mele, când am înțeles că sunt aici, pe Pământ, pentru a mă dezvolta spiritual, poate atunci am început să descopăr aceste melodii și versuri… Toate aceste melodii există deja în natură, în univers, în infinitate…

Prin rugăciunile mele am acces la melodiile unei „lumi diferite”. Am primit un mesaj, o inspirație pe care nu vreau să o ascund lumii. Există acest limbaj al luminii, care ne oferă speranță.

Aș spune că stilul meu muzical este o fuziune între folclorul tradițional, îndreptându-se spre folk, combinat cu sonorități ale instrumentelor vechi, dar și noi (precum ukulele), având un strop de influență orientală și andaluză, ceea ce se potrivește mai degrabă cu world music.

Muzica are puterea de a atinge și de a conecta oamenii

Sensul muzicii este o exprimare profundă a emoțiilor si ideilor. Muzica are puterea de a atinge și de a conecta oamenii.

Muzica are puterea de a transcende barierele culturale. Doresc să-mi exprim radăcinile românești și vlahe, prin muzică. Înțelegerea și explorarea originilor mele, prin compoziție și interpretare, sunt pași către conectarea mea cu cultura și istoria mea, iar dorința de a mă apropia de originile mele, prin muzică, aduce o contribuție la „mozaicul” meu cultural.

Îmi doresc să ofer „voci” strămoșilor noștri

Tema originii este pentru mine o preocupare majoră, datorită propriei mele povești, personale. Deoarece nu am crescut alături de membri ai familiei din partea tatălui, simt o mare dorință de a-i cunoaște mai bine pe oamenii cu care „împart” același sânge, chiar dacă suntem la kilometri distanță unii de alții.

Muzica pe care o interpretez ar trebui să „povestească” sufletul, gândirea, stilul de viață și bogăția istoriei noastre, ca valahi și români, menținând în același timp limba veche pe care am vorbit-o în satele noastre. Îmi doresc să ofer „voci” strămoșilor noștri.

„Lumina” a luat naștere într-un moment foarte întunecat

Versurile cântecului „Lumina” reprezintă speranța. Mesajul luminii este acela că întotdeauna trebuie să avem speranța că viața nu este împotriva noastră, ci doar încearcă să ne îndrume către lumină.

„Lumina” a luat naștere într-un moment foarte întunecat. Simțeam foarte mult lipsa fericirii. M-am rugat la Dumnezeu și răspunsul a venit, într-o zi, prin vis. Deodată am văzut o lumină strălucitoare, ceea ce m-a făcut foarte fericită. Când am primit toate acestea, am început să compun melodia „Lumina”, împreună cu prietenul meu Karim, la chitară. Versurile sunt pline de sensibilitate și transmit o poveste emoționantă despre transformare și lumină, în mijlocul întunericului.

Tema acestei melodii, Câmpuri liniștite”, reprezintă, în esență, paradisul nostru pierdut

Inspiratia pentru cântecul „Câmpuri liniștite” am primit-o plimbându-mă pe lângă câmpurile din satul meu. Aceste câmpuri pot simboliza și sufletele oamenilor care își doresc liniște interioară. Livezile pitorești pot fi interpretate ca simboluri ale dorinței de a retrăi momente frumoase, aducând culori în lumea noastră și inspirație pentru o energie nouă. În mod mistic, pământul și cerul erau odată unite, materia fiind una… Tema acestei melodii reprezintă, în esență, paradisul nostru pierdut.

“Frunză Vierdje”, așa se numește formația mea

În ultimii ani, am colaborat cu câțiva muzicieni, cum ar fi Leo – pianist și Werner – clarinetist,  dar recent am format o trupă cu muzicieni profesioniști, care contribuie la realizarea proiectului meu, cu cântecele mele. Printre aceștia se numără Sabine Federspieler – flautistă, Momir Marijoković – acordeonist și Mike Scharf – chitarist. Noi patru suntem formația “Frunză Vierdje”. Așa se numește formația mea!

Am avut multe apariții în operete și muzică clasică, în diferite biserici și săli parohiale de la Viena. Un eveniment deosebit a fost apariția mea în operetă, la Muzeul Etnografic. În viitor, avem concerte cu formația mea, “Frunză Vierdje”, la Café Kosmos, în 9 martie 2024, la Viena, și la Festivalul Balcanic din Viena, în 14 aprilie 2024. Un concert la celebrul Ethno Festival din Slovenia, în 30 august 2024, promite, de asemenea, oportunități interesante.

Publicul înseamnă pentru mine un schimb de energie la nivel spiritual. Este foarte important și face parte din marele întreg.

Consider că este important ca oamenii să poată ierta…

Cred că ne influențăm reciproc. Chiar dacă nu vedem aceste lucruri cu ochiul, fizic, suntem totuși toți conectați între noi la nivel inconștient.

Ceea ce îmi displace este să mă compar cu alți oameni sau să afirm că și alții au trecut prin situații similare. Fiecare om are propria sa „misiune”. Indiferența îmi displace, deoarece îmi place să explorez cauzele lucrurilor.

Consider că este important, din punct de vedere personal, ca oamenii să poată ierta atât pe ei înșiși, cât și pe ceilalți. Știu că este dificil, dar prin această capacitate de a ierta ne eliberăm și contribuim împreună la crearea unei lumi mai frumoase.

România înseamnă dorul după bunicul meu cu care nu am avut șansa să petrec timp, dorul după bunica mea pe care nu am avut niciodată ocazia să o cunosc, dorul după tatăl meu, dorul după surorile mele… (Daniela Tănase, cantautor)

AUDIO / Daniela Tănase, Interviu în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

(Sursă foto/arhiva personală Daniela Tănase; autori: Risto Nikolić, Anastasia Hanna)

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”
Cultură marți, 2 aprilie 2024, 12:11

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului IOSIF TODEA, va susține un concert coral...

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”
Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
Cultură luni, 1 aprilie 2024, 21:08

Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actorulVirgil Ogășanu și pianista Sînziana Mircea primesc cele trei distincții speciale la “Gala Premiilor...

Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara
Cultură luni, 1 aprilie 2024, 00:07

„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara

La invitația UVT – Facultatea de Muzică și Teatru, Diana Todea-Sahlean, regizor, lector univ.  dr. al Universității „Babeș-Bolyai” din...

„Caiete scenice verdiene” și un workshop inedit cu Diana Todea-Sahlean, la Timișoara
Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend
Cultură vineri, 29 martie 2024, 09:19

Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend

Punctul muzeal de la Parța adăpostește replica sanctuarului vechi de peste 6.000 de ani și unic în Europa, descoperit pe malul Timișului, în...

Sanctuarul neolitic de la Parța, destinație de weekend
Cultură vineri, 29 martie 2024, 09:11

Ilie Stepan, Pro Musica şi managerii Teatrului și Operei din Timișoara, au primit Ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a înmânat ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler compozitorului Ilie Stepan și formației Pro Musica....

Ilie Stepan, Pro Musica şi managerii Teatrului și Operei din Timișoara, au primit Ordinul “Pentru Merit” în grad de Cavaler
Cultură vineri, 29 martie 2024, 08:08

“Operele complete ale lui Shakespeare”, în aer liber

Caravana Shakespeare a ajuns, joi seara, la Timișoara unde a fost prezentat în premieră spectacolul „Operele complete ale lui Shakespeare”....

“Operele complete ale lui Shakespeare”, în aer liber
Cultură luni, 25 martie 2024, 20:21

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM

Festivalul aduce la Cinema Victoria cela mai noi producții italiene, opt filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați, debuturi, drame...

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM
Cultură luni, 25 martie 2024, 18:10

Filarmonica Banatul din Timișoara anunță concerte spectaculoase în 2024

Compozitorul spaniol Jordi Savall, dirijorul Gabriel Bebeșelea sau faimoasa pianistă Alexandra Dariescu, sunt doar câteva dintre numele mari care...

Filarmonica Banatul din Timișoara anunță concerte spectaculoase în 2024