Ascultă Radio Timișoara Live

Interviu – Ovidiu Florian Andriș, managerul Filarmonicii „Banatul”. Evenimentele Filarmonicii „Banatul” din Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, 2023

Interviu – Ovidiu Florian Andriș, managerul Filarmonicii „Banatul”. Evenimentele Filarmonicii „Banatul” din Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, 2023

Articol de Simona Stoița, 12 februarie 2023, 06:46 / actualizat: 14 februarie 2023, 9:39

Cum se transpune acest an, 2023, pentru o Filarmonică de Capitală Europeană a Culturii”?

Se transpune prin emoția publicului, prin proiectele pregătite pentru acest an, prin vibrația și efervescența muzicii, în acest an splendid.

O stagiune deosebită, care nu mai are „granițe” de stagiune propriu-zisă. Un efort adăugat”, în conceperea programelor, concertelor?

Nu pot să numesc un efort. Pur și simplu îmi dau seama de această alianță pe care am reușit să o facem cu acești doi maeștri, maestrul Cristian Măcelaru și maestrul Gabriel Bebeșelea. Alături de ei am conceput aceste proiecte foarte frumoase, pentru anul 2023. Dăruirea cu care facem aceste lucruri este imensă și sperăm ca acest an să fie unul de referință pentru Filarmonica „Banatul”, mulți ani de acum înainte.

Ce este în sufletul colegilor din orchestră, cor, în sufletul soliștilor concertiști, al întregii echipe pe care o reprezentați?

Este o provocare pentru această echipă foarte frumoasă de aici, de la Filarmonica „Banatul”. Pe de o parte, există anumite sentimente de „frică”. „Frica” de a fi buni, de a deveni mai buni, dar, în fiecare zi, reușim să dăm la o parte această „frică”, și să ne bucurăm în primul rând de ceea ce facem, de muzică în cazul nostru, să găsim cele mai bune soluții prin a coagula mediul artistic și mediul administrativ, pentru a avea cele mai bune rezultate, în acest an minunat.

Există o percepție, reală, că Filarmonica „Banatul” și-a mărit publicul.

Da. Trebuie să vedem contextul socio-cultural, iar în contextul ultimilor trei ani, din păcate, doi dintre ei  au fost puternic loviți de pandemie. Această speranță ca publicul să revină imediat a necesitat, totuși, timp. Am discutat și cu colegi din Germania, și din alte țări. Publicul nu a revenit imediat în sală. Publicul are nevoie să se adapteze la noile condiții și să găsească o nouă modalitate de a se bucura de cultură. Desigur, noi ne bucurăm să avem acest public aproape. Mă bucură foarte mult să văd mai mulți tineri în sala de concerte și să reușim, cumva, să ieșim în comunitate, să ne apropiem mai mult de public, să reușim să construim în jurul filarmonicii o comunitate sustenabilă pe termen scurt și pe termen lung.

Cine a fost alături de echipa Filarmonicii „Banatul”? Partenerii statornici.

În primul rând, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local, domnul primar, desigur ei au venit cu acest sprijin foarte necesar pentru o instituție publică de cultură. Nu numai din punct de vedere financiar, dar și ca viziune, noua viziune asupra orașului. Ne bucurăm foarte mult și țin să le mulțumesc pentru această susținere necondiționată. Și, desigur, toată echipa de colaboratori ai filarmonicii – parteneri externi, contractori externi, oameni care pur și simplu au vrut să facă ceva pentru filarmonică și s-au implicat în activitatea noastră.

Muzicienii care s-au întors în țară. Muzicienii care s-au întors la „prima iubire”… Ce înseamnă „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”,  pentru timișoreanul Ovidiu Florian Andriș?

Reprezintă în primul rând o onoare, desigur și o recunoștință pentru toată activitatea culturală, avută deja în acest minunat oraș, și cred că prin acest proiect, de „Capitală Europeană a Culturii”, Timișoara va rămâne în istorie și se va bucura de aprecierea tuturor factorilor interesați.

Cum „trăiește” managerul Filarmonicii „Banatul” acest atribut al Timișoarei?

Personal, cred că am reușit tot timpul să fac anumite lucruri de care pot să fiu mândru. Desigur, este o muncă asiduă, uneori rămânem peste program, dar cred că acestea sunt detalii. Cele mai importante lucruri sunt rezultatele.  Cel mai mare adversar în acest sens este timpul. Mă bucur foarte mult să fiu aici, alături de colegii mei de la Filarmonica „Banatul”, și cred că, în următorii cinci ani, vom reuși să facem lucruri minunate, atât pentru Timișoara, cât și pentru regiune, dar și pentru țara pe care noi o reprezentăm.

Să aflăm despre activitatea și implicarea unuia dintre stâlpii culturii bănățene, Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Evenimente dedicate „Capitalei  Europene a Culturii – Timișoara 2023”.

Sunt foarte fericit! Concursul s-a terminat aici, la „Filarmonica Banatul”. Sunt mândru să pot face parte din această echipă, pentru următorii cinci ani. Și desigur, acest an deosebit pe care îl avem deja în față, anul 2023, este unul foarte special. În weekendul de deschidere, 17 -19 februarie 2023, vor fi aproximativ 130 de manifestări în oraș. Filarmonica „Banatul” a pregătit un program special. În primul rând, concertul de vineri, 17 februarie 2023, care va începe la ora 17:30. În acest concert îi vom vedea pe dirijorul principal invitat în rezidență, Stefan Geiger, din Germania, și pe solistul Ionuț Podgoreanu, la corn. Ei vor interpreta Concertul pentru corn și orchestră de Reinhold Glière și Simfonia nr. 8 de Antonín Dvořák. Acest program este inclus în deschiderea oficială. Vom avea și invitați oficiali, invitați de către oraș, și vom transmite, în regim de live stream, toate discursurile de la Palatul Culturii, iar apoi vom avea acest concert minunat, alături de cei doi muzicieni și de Orchestra Filarmonicii „Banatul”.

Duminică, 19 februarie 2023, vom avea o seară specială, dedicată multietnicității orașului nostru. Vom avea o formație de jazz din România,  Irina Sârbu Band, formație care cântă și îmbină folclorul românesc cu muzica de jazz, iar în partea a doua, vom avea o formație din Ungaria, care are, la fel, această specificitate de a prezenta folclorul maghiar într-un mod, context, modern. Trupa se numește “Lajkó Félix & Vołosi”. Lajkó Félix este un violonist excepțional, un virtuoz al acestui instrument, și ne bucurăm foarte mult să fie pe scena Filarmonicii „Banatul”. Acest concert va începe la ora 18:30 și va ține aproape până la ora 22.

Filarmonica „Banatul” surprinde, prin inedit, și provoacă atenția publicului. Filarmonica a deschis seria unor dialoguri – „Laborator de idei și sunete”.

A fost prima întâlnire cu publicul dintr-o serie de șase întâlniri, alături de maestrul Gabriel Bebeșelea. Aceste întâlniri, premergătoare concertelor, sunt dedicate conceptului „an, de Capitală”, iar apogeul va fi în luna septembrie 2023, prin piesa “Gurre-Lieder” de Arnold Schoenberg. Dialogurile sunt într-o strânsă relație cu temele principale ale acestei piese.

Am discutat despre natură, în conceptul de compoziție a lui  Béla Bartók și George Enescu. Am relaționat această temă cu momentele de astăzi, având alături de noi un activist de mediu, pe Gabriel Păun, de la “Agent Green”. Am încercat să explicăm de ce natura este importantă pentru noi, dar și ceea ce a însemnat pentru acești mari compozitori.

Rezidențele muzicienilor, o altă deschidere dinspre Filarmonica Banatul”.

Conceptul a fost introdus din această stagiune. Avem deja o relație cu anumiți dirijori și soliști excepționali, în rezidență, pentru anul 2023, precum dirijorul  Gabriel Bebeșelea, și violoncelistul Andrei Ioniță. Avem o relație specială cu doi dirijori principali invitați, Stefan Geiger (Germania), care va fi alături de noi în concertul de deschidere, din 17 februarie 2023, și Róbert Farkas de la Budapesta (Ungaria).

Au început pregătirile pentru marele spectacol, în care profesioniști sau amatori vor fi aplaudați într-o Odă a bucuriei”.

Corul Comunitar” este un proiect inițiat de Filarmonica Banatul”, împreună cu maestrul Gabriel Bebeșelea. Va avea apogeul în data de 4 august 2023, în Piața Unirii, unde, sperăm, 1000-2000 de oameni vor cânta Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, alături de Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul”. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de tradiție pentru filarmonică. Ne dorim să creștem relația și să accesibilizăm muzica pentru toate categoriile de public. Ne vom întâlni cu acești oameni, săptămânal , la filarmonică, îi vom învăța să cânte, și să fie într-o legătură strânsă cu noi, artiștii Filarmonicii Banatul”, să intre în culisele” muzicii clasice, să reușească să se conecteze mai ușor cu această muzică superbă. Avem deja aproximativ 300 de oameni înscriși pe această listă, în principal amatori. Vom avea un al doilea Apel”, dedicat corurilor semiprofesioniste din oraș – Corul Avocaților, Corul Studenților, coruri de la diferite biserici. Ne așteptăm ca împreună cu acești oameni minunați să putem oferi publicului o senzație de vibrație a muzicii în interiorul fiecăruia, acest sentiment de a fi împreună și de a fi frați, la fel cum își dorea Beethoven când a scris această minunată simfonie.

Proiecții pentru primăvară, vară…

Aceste proiecte au fost elaborate împreună cu maestrul Cristian Măcelaru și cu maestrul Gabriel Bebeșelea. În luna martie 2023, vom avea primul proiect din aceste șase mari proiecte. La Timișoara va poposi WDR Sinfonieorchester Köln, alături de maestrul Cristian Măcelaru, și solistul-pianist, Simon Trpčeski. Vor avea un concert, în data de 14 martie 2023. În data de 15 martie 2023, vom avea un recital cu membrii acestei orchestre, iar în data de 17 martie 2023, un concert reunit, cu ambele orchestre, Orchestra Filarmonicii Banatul” și Orchestra Radiodifuziunii din Köln, în care vom interpreta Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler, având-o solistă pe mezzosoprana Roxana Constantinescu.

Al doilea mare proiect este în 30 mai 2023 și  1 iunie 2023. Orchestra Națională a Franței, împreună cu maestrul Cristian Măcelaru, va poposi la Timișoara, pentru două spectacole spectaculoase.

În luna iunie 2023, tot împreună cu maestrul Cristian Măcelaru, vom avea “Jazz at Lincoln Center”, cu Wynton Marsalis. Vom interpreta cele două lucrări scrise de Wynton Marsalis, “The Jungle” și Concertul pentru vioară, solistă Nicola Benedetti (Premiul Grammy, 2020, pentru „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”). O zi mai târziu, îi vom avea pe scenă doar pe muzicienii de la “Jazz at Lincoln Center”, formație de jazz de 30 de oameni, cu o vitalitate foarte mare.

Apoi, proiectul pe care l-am menționat anterior, „Corul Comunitar”, cu apogeul în data de 4 august 2023, în Piața Unirii.

În luna septembrie 2023, împreună cu maestrul Gabriel Bebeșelea, vom avea proiectul de parteneriat între cele două orașe, Timișoara – Gera. Orchestra și Corul Teatrului din Gera, Orchestra Filarmonicii „Banatul”, Corul „Ion Românu” al filarmonicii, Corul Operei Naționale Române din Timișoara și Corul Liceului de Artă „Ion Vidu” vor interpreta “Gurre-Lieder”, această foarte frumoasă și grandioasă lucrare a lui Arnold Schoenberg.

În luna decembrie, al șaselea mare proiect al filarmonicii, pentru anul 2023, Recviemul dedicat victimelor comunismului. Vom comisiona o lucrare compusă din șapte părți, cum este structurat un Recviem, șapte țări, șapte compozitori, în funcție de cum au pornit Revoluțiile, în 1989. Această lucrare va fi una de tradiție pentru Timișoara. Se va cânta, întotdeauna, în data de 16 decembrie, și va fi dedicată acestui oraș.

Cap de afiș sunt desigur proiectele speciale pentru anul 2023, dar filarmonica va desfășura, în continuare, festivalurile regulate pe care le-a organizat în ultimii ani – Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, Festivalul  de Muzică Nouă „Remus Georgescu” (octombrie 2023), Festivalul de Muzică Veche, Festivalul Eufonia (care va fi la a șasea ediție) și Gala de Blues-Jazz „Kamo”.  (Ovidiu Florian Andriș, Manager Filarmonica „Banatul”. Interviu pentru Radio Timișoara, 9 februarie 2023, realizator Simona Stoița)

Sursă foto: Filarmonica „Banatul”.

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum