Ascultă Radio Timișoara Live

JOIA MUZICALĂ redeschide seria recitalurilor susținute de tineri muzicieni valoroși, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”

Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, organizează o nouă serie de evenimente, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara, sub genericul „JOIA MUZICALĂ”, cu recitaluri susținute de tineri muzicieni, artiști în devenire.

JOIA MUZICALĂ redeschide seria recitalurilor susținute de tineri muzicieni valoroși, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”

Articol de Simona Stoița, 16 noiembrie 2022, 11:43 / actualizat: 17 noiembrie 2022, 8:53

Inițiat în primăvara 2016, proiectul „Muzica de la ora 12:00” și-a schimbat denumirea, iar din acest an, 2022, va fi intitulat „Joia Muzicală”.

Coordonatorii proiectului sunt pianiștii: conf. univ. dr. Adriana Dogariu și conf. univ. dr. Sorin Dogariu, cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru – UVT.

„Joia Muzicală” propune evenimente săptămânale, cu începere de la aceeași oră 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara, prilej de a aduce în atenție arta interpretativă a tinerilor muzicieni.

Primul recital din ciclul „Joia Muzicală” va ave loc joi, 17 noiembrie 2022, ora 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, iar protagoniștii sunt elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” și studenți ai Facultății de Muzică și Teatru – UVT.

„Evenimentul cultural „Muzica de la ora 12:00” a debutat în luna martie, 2016 ca parte a unui program săptămânal ce presupunea o audiție live pe săptămână, în zilele de luni, de la ora 12:00, și continua de marţi până vineri cu pauza de prânz „muzicală”, când publicul era invitat la audiţie de muzică clasică, în Aula bibliotecii.

De-a lungul timpului, în cadrul evenimentului au fost susținute recitaluri camerale, instumentale, vocal-instrumentale. În iunie 2017, s-a desfășurat o colaborare cu studenții de la Facultatea de Actorie, care a dus la realizarea unui spectacol-recital  al operei „Hänsel și Gretel”, de Engelbert Humperdinck.

„Muzica de la ora 12:00”, eveniment redenumit „Joia Muzicală”, începând din noiembrie 2022, a fost și este în continuare organizat de bibliotecă și coordonat de Adriana și Sorin Dogariu, cadre didactice la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. În desfăşurarea lui au fost implicaţi cu precădere studenți și cadre didactice de la Facultatea de Muzică și Teatru; protagoniști au fost însă și elevii de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Alături de profesorii Adriana și Sorin Dogariu, au fost invitaţi şi prof. univ. dr. habil. Marius Manyov, lect. univ. dr. Aida Marc, conf. univ. dr. Mariana Șarba, lect. univ. dr. Silviana Cîrdu ș.a. Dintre studenții care au susținut evenimente îi amintim pe: Victor Andrei Părău, Diana Popa-Vasiu, Alexandru Reisz, membrii formației Atem.

Toate evenimentele culturale au fost anulate la începutul pandemiei de Covid-19, activitatea fiind reluată abia din 2022. Am considerat necesară o schimbare a formatului acestei întâlniri muzicale. Sub noua înfăţişare, muzica e nelipsită de la bibliotecă. Invităm publicul în zile de joi, la spectacolul intitulat Joia Muzicală, care de-acum se adresează tuturor melomanilor, nu numai studenţilor, intrarea fiind ca și până acum, gratuită!” precizează dr. Manuela Zănescu, Director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”.

„Subliniez faptul că prof. univ. dr. Vasile Docea, Director general, a venit în întâmpinarea noastră, a Facultății de Muzică și Teatru – UVT, propunând un proiect de anvergură și de durată, cu o consecvență aproape săptămânală, știind că pentru noi, muzicienii, a împărtăși muzica este cel mai important lucru.

Alături de domnul Vasile Docea, Director general, în acest proiect sunt implicate doamnele dr. Manuela Zănescu – Director general adjunct, dr. Gabriela Panu – Șef birou relații cu publicul și promovare, Amalia Rus – bibliotecar, Responsabil promovare și evenimente culturale și, nu în ultimul rând, doamna Lia Vighi, alături de care s-au construit bazele acestui proiect.

Întotdeauna am simțit Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” ca pe un loc din care se transmit mesaje.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” are o efervescență a evenimentelor culturale, se petrec acolo foarte multe lucruri inspirante, e un loc de întâlnire, cu publicul, a unor personalități care dezbat, vernisează și, în cazul nostru, cântă.

Avem o relație de parteneriat stabilă și fructuoasă, începând cu anul 2016, când a demarat acest proiect, atunci având o altă denumire – „MUZICA DE LA ORA 12”, cu recitalul live al studenților noștri în fiecare zi de luni, în matineu. Timp de doi ani au existat și audiții zilnice, de marți până vineri, la aceeași oră, cu muzici foarte diverse, în interpretări celebre, de la muzică simfonică, operă, jazz, până la ansambluri folclorice de elită.

Pe noi, coordonatorii, ne bucură, ne responsabilizează, și ne face activi și pe plan organizatoric, ceea ce nu e ușor deloc în condițiile în care fiecare avem activitățile principale, ca dascăli și ca interpreți.

Scopul nostru este de a prezenta publicului larg tineri muzicieni excepționali, plini de talent și entuziasm, în fața cărora ne simțim responsabili să le așternem sprijinul, atât profesional, cât și din punct de vedere al promovării lor, pentru un parcurs cât mai autentic și bogat.

Criteriile de selecție sunt stabilite de fiecare profesor, în parte, pentru că sunt implicați toți colegii noștri, și fiecare își face o „strategie” internă a prezentării în public a studenților de la clasă. Însă, am avut, de asemenea, invitați de la Universitatea Națională de Muzică din București, de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, de la Hochschule für Musik Augsburg (Germania) și, nu în ultimul rând, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

 Această idee de a invita studenți și elevi de elită ai altor instuituții de profil este necesară, credem noi, pentru că este foarte antrenant să existe o concurență amicală, un schimb de idei.

Chiar în această săptămână vom avea trei invitați, elevi Liceului de Artă „Ion Vidu”, multipremiați la concursuri internaționale de anvergură, deja artiști confirmați, în ciuda vârstei tinere. Violoniștii Sebastian Manning, cls. a VII -a, și Lois Munteanu, clasa a VIII -a, elevi ai profesoarei Cristina Dan, acompaniați de asist. univ. dr. Victor Părău, și pianista Maria Pârvulescu, clasa a VII -a, de la clasa prof. dr. Elena Popa, vor interpreta lucrări spectaculoase, alături de studenții noștri, violonistele Eunice Bahnaru și Debora Marchiș de la clasa conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu, și trompetistul ucrainean Maksym Borinov de la clasa conf. univ. dr. Sergiu Cârstea, acompaniat de sora lui, pianista Anastasia Borinova.

Ne dorim ca publicul să fie cât se poate de eterogen. Să fie în număr mare. Să vină către noi cu o vie curiozitate și cu dorința de a se „adânci” în muzică live, într-o perioadă în care ecranul „fascinează” și oferă o alternativă, zilnică, de divertisment…

JOIA MUZICALĂ, vocală sau instrumentală, vă așteaptă, amicală, la ora 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. Intrarea este gratuită. Vă invităm să veniți și să vedeți cum „sună” viitorul!” apreciază conf. univ. dr. Adriana Dogariu, FMT – UVT, coordonator proiect. (interviu Radio Timișoara, exclusivitate)

Detalii despre ciclul „Joia Muzicală”, primul recital, tinerii muzicieni invitați, în interviul acordat de conf. univ. dr. Adriana Dogariu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

Programul recitalului susținut de elevi ai Liceului de Artă „Ion Vidu” și studenți ai Facultății de Muzică și Teatru – UVT, în cadrul evenimentului „Joia Muzicală”, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara, 17 noiembrie, ora 18:

Johann Sebastian Bach – Sarabandă și Gigă din Partita nr. 2

Interpretează: Lois Munteanu (vioară).

 Pablo de Sarasate – Fantezia Carmen

Interpretează: Sebastian Manning (vioară).

Pablo de Sarasate – Navarra pentru două viori, op. 33

Interpretează: Sebastian Manning – Lois Munteanu.

La pian: asist. univ. dr. Victor Părău.

 Camille de Saint-Saens – Studiu de concert op.111, nr. 6

Interpretează: Maria Pârvulescu (pian).

 Luciano Berio – Duetti, pentru două viori (nr. 3 – Yossi; nr. 5 – Maja; nr. 6 – Bruno; nr. 29 – Alfred)

Interpretează: Eunice Bahnaru – Debora Marchiș.

 

Raimond Gallois Montbrun – Sarabanda și Final

Georg Philipp Telemann – Concert pentru trompetă și orchestră în Re major p.1

Andre Jolivet – Concertino

Luciano Berio – Secvența nr.10

Interpretează: Maksym Borinov (trompetă). La pian: Anastasia Borinova.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” este o bibliotecă de tip enciclopedic, destinată furnizării de informații științifice – în format tipărit, electronic, multi-media – către mediul academic din Timișoara, în primul rând cercetătorilor, cadrelor didactice, studenților, masteranzilor și studenților doctoranzi ai universităților din oraș. Biblioteca este deschisă și profesorilor și elevilor din învățământul preuniversitar din zona de vest a României.

Biblioteca a luat ființă în anul 1992, devenind, prin Ordinul Ministerului Educației „instituție publică cu personalitate juridică” subordonată acestuia.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” dispune de un fond de peste 1 milion de  documente (cărți, periodice, manuscrise, imprimate și documente în format neconvențional), are baze de date și o bibliotecă digitală.

Pentru a promova lectura, biblioteca a dezvoltat o strategie pe termen mediu și lung, care constă în extinderea accesului la documente (digitizarea fondurilor proprii ale bibliotecii, schimbul interbibliotecar de publicații, întocmirea de bibliografii la cerere etc.), editarea unor publicații periodice (revista Lecturn), organizarea evenimentelor culturale, facilitarea accesului la lectură în format electronic prin prezentări ale bazelor de date online.

Prin intermediul proiectului transfrontalier „Biblioteca, instrument de construire a identității regionale și de întărire a coeziunii sociale”, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” a creat fondul virtual „Banatica”, ce include peste 1000 de înregistrări de catalog și 200 de cărți în format digital, cu acces online gratuit. Acest fond cuprinde cărți din diferite domenii având ca temă Banatul, cărți publicate în Banat și cărți de autori originari sau care au trăit în Banat.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara organizează și găzduiește, încă din 2011, evenimente culturale: conferințe, sesiuni de comunicări ştiinţifice, dezbateri de carte, proiecţii de film, expoziţii de artă. Astfel, au luat naștere activități culturale precum: Samovarul literar, Cartea de marți, workshopul profesional, Cinemateca, Teatrul la bibliotecă, Muzica de la ora 12, Joia Muzicală. (sursa info: dr. Manuela Zănescu; pagina web Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”)

Foto credit: Cristian Peica.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

 

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Cultură vineri, 26 aprilie 2024, 19:24

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală” a ajuns la cea de-a 48-a ediție și propune, anul acesta, 19 spectacole operă, operetă și...

Concerte simfonice, recitaluri educaționale, operă și operetă la Festivalul “Timișoara Muzicală”
Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara