Ascultă Radio Timișoara Live

Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble, turneu național în opt orașe

Cel mai recent proiect al flautistului Matei Ioachimescu, “Flute Lab”; “inSuflu”, împreună cu “The Romanian Flute Ensemble”, se va desfășura în perioada 11 – 23 martie 2023 și va cuprinde o serie de concerte cu titlul “inSuflu”, în opt orașe din România (Timișoara, București, Ploiești, Focşani, Brașov, Bistrița, Baia Mare, Cluj-Napoca), și șapte masterclassuri de interpretare flautistică, dedicate tinerelor talente.

Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble, turneu național în opt orașe

Articol de Simona Stoița, 6 martie 2023, 13:02

Organizator al turneului: Asociația Cultură prin Muzică.

Parteneri principali: Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, Clubul Rotary Opera Timișoara.

Parteneri strategici: Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Colegiul de Muzică „George Enescu” din București, Colegiul de Arte “Carmen Sylva” Ploiești, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Asociația PROPATRIAVOX, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Colegiul de Arte Baia Mare, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Seria de concerte “inSuflu”, parte a proiectului “Flute Lab”, se deschide la Timișoara, eveniment muzical extraordinar care va avea loc la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, sâmbătă, 11 martie 2023, ora 19.

Alături de Matei Ioachimescu se va afla The Romanian Flute Ensemble, format din studenți remarcabili ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara (Tabea Bebeșelea, Iulia Lupaș, Alexandra Mahu, Miriam Tohătan, Romina Onișor și Bogdan Preda), un ansamblu tânăr care se face deja remarcat la festivaluri internaționale, o mini orchestră de flaute moderne – de la flautul bas la piculină.

În concertele “inSuflu” vor fi prezentate, în primă audiție, lucrări compuse special pentru acest eveniment de compozitori de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș, Alin Chelărescu.

În program:
Eugene Magalif – Colibri
Gabriel Mălăncioiu – Suflolipicius
Anže Rozman – Dance of the Little Dragon
George Păiș – Corners and Edges
Derek Charke – Raga 7
Richard Rogers -Sound of Music
Alin Chelărescu – C(o)oal Rock
Ian Clarke – Within
Ciprian Pop – E-Fun(k)

Despre cel mai recent proiect, “Flute Lab”; “inSuflu”, interviu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, cu flautistul Matei Ioachimescu, solist internațional, fondator și conducător “The Romanian Flute Ensemble”, conf. univ. dr. la Facultatea de Muzică și Teatru – UVT:

„Ne uităm cu nespusă bucurie la luna martie, din anul 2023, care ne aduce o nouă călătorie muzicală, “Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble”, într-un turneu național care va cuprinde opt concerte, intitulate, sugestiv, “inSuflu”, și întâlniri cu tinerii flautiști, elevi de la șapte licee și colegii naționale de muzică. Iată un tur de forță, care începe la Timișoara, pe 11 martie 2023, continuă la București, Ploiești, Focșani, Brașov, Bistrița, Baia Mare, și încheiem, pe 22 martie 2023, la Cluj-Napoca, într-un recital la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Este un proiect amplu, solicitant, cu un impact extraordinar la public. Suntem convinși de acest lucru în special pentru că îmbină două pasiuni, care au devenit între timp profesia mea, cea de cântat și cea de predat.

Ideea de la care a pornit acest proiect a fost aceea de a le oferi tinerilor studenți din România, studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, o experiență totală despre cum se construiește, cum se realizează, cum arată arată întâlnirile cu publicul în condiții profesioniste, dar și din punct de vedere al promovării, al cântatului împreună, al descoperirii unor noi partituri. Studenții mei, formați sub numele de “Romanian Flute Ensemble”, au răspuns acestei „chemări” cu un entuziasm extraordinar. Ei vor fi, cu siguranță, atracția principală a acestui turneu, în toate cele opt orașe. Am dorit în același timp să „insuflăm” și un aer nou, atât în interpretarea muzicii românești și universale, cât și în metodele de predare. Acesta este motivul pentru care am dorit să organizăm și aceste cursuri de măiestrie interpretativă, în șapte orașe. Suntem convinși de faptul că există în fiecare dintre aceste orașe, pe care le vom vizita, talente ce merită a fi descoperite, a fi atrase către ceea ce încercăm noi să facem la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și anume, de a deveni un „spot”, un punct principal, atractiv, unde studenți din România se pot pregăti, se pot alinia la școli vest-europene de gândire și de interpretare. E bine să ne cunoaștem, e bine ca tinerii flautiști din România să știe cine sunt și mai ales cu ce mă ocup, iar eu la rândul meu să am privilegiul de „a-mi arunca un ochi” în aceste „laboratoare de tinere talente”, din țară.

Un proiect de o asemenea amploare nu putea fi organizat decât cu mult ajutor din partea unor instituții de prestigiu din România. Acest proiect este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Am primit un sprijin generos din partea Universității de Vest și a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Din punct de vedere al organizării în teritoriu, iată un sprijin extraordinar din partea Clubului Rotary Opera din Timișoara, cel care a și mijlocit evenimentele noastre printre Cluburile Rotary din țară. Pe de altă parte, desigur, sunt sponsorii și instituțiile locale, care au răspuns cu entuziasm chemării noastre la aceste concerte. În fiecare oraș avem câte un partener de nădejde, care se va ocupa atât de promovarea acestor concerte, cât și de a contribui la succesul acestora.

Am construit un program care să pună în evidență acest „suflu” nou, al minunatului ansamblu, iar, pe de altă parte, de a „împinge” puțin limitele interpretării la acest instrument, flautul. Formula este extrem de atractivă. Ansamblul devine o mini orchestră. Publicul va avea ocazia să vadă, pe scenă, toată gama existentă de flaute, de la flautul bas la piculină.

Un ansamblu complet, cu o sonoritate cu totul aparte, merita un program care să exploateze aceste sonorități, dar și virtuozitatea tinerească a acestor membri ai ansamblului. Au răspuns „chemării” noastre patru compozitori români, din generația tânără, și anume, Gabriel Mălăncioiu de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, George Ioan Păiș, cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, Alin Chelărescu, naturalizat în București, și Ciprian Pop de la Cluj-Napoca. Toți cei patru compozitori au înțeles perfect modul în care noi dorim să ne exprimăm. Chiar dacă ei se desfășoară cel mai bine în zona de Muzică cultă contemporană, au folosit un limbaj mai accesibil, cu momente de abstractism, specifice unei muzici scrise în zilele noastre. Toate cele patru piese, scrise special pentru acest eveniment, vin să arate sonorități cu totul aparte, extrem de atractive pentru public, și este o bucurie pentru noi să răspundem acestor provocări. Lucrările nu sunt, poate, cele mai ușoare pentru noi, necesită ore întregi de lucru, dar am răspuns cu mare entuziasm. Nu apucăm să ne plictisim niciodată, adorăm să repetăm împreună, să petrecem foarte multe ore împreună, tocmai pentru a construi acest program care să apropie publicul din România de aceste instrumente minunate.

Experiența noastră este una completă. Eu vin cu experiența mea de solist și membru al diferitelor ansambluri camerale, cu sute și sute de concerte, dar mi-am dorit ca și studenții mei să aibă parte de acest lucru, împreună, la cel mai înalt nivel. Este interesant faptul că, deodată, nu mai funcționăm în relația profesor-discipol, ci suntem șapte „colegi”, care își doresc să contribuie în mod egal la stabilirea unor interpretări ale acestor piese. Atmosfera aceasta de egalitate, un raport egal de forțe, consider că este extrem de bine venit și foarte productiv.

Faptul că acești tineri au răspuns acestor provocări este un lucru de admirat. Nu m-aș fi îndoit nicio clipă că ei vor reuși să se ridice la acest nivel. Aș îndrăzni să spun că din multe puncte de vedere chiar m-au „depășit”, ceea ce îmi îndeplinește cumva un vis. Visul meu dintotdeauna, cel de pedagog, a fost ca studenții mei să ajungă să se exprime mai bine, mai elocvent decât mine, să ducă lucrurile la un alt nivel și, în acest fel, să mă motiveze să mă ridic la „înălțimea” lor. Ei au venit chiar de la primele repetiții cu un nivel excepțional la care și eu a trebuit să mă ridic, lucru care, evident, îmi provoacă o foarte mare plăcere.

În deschiderea turneului am ales să cântăm la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, instituție de referință în zona culturală a Timișoarei. Sunt convins de faptul că publicul va răspunde extraordinar de bine acestei invitații. Publicul din Timișoara are „privilegiul” de a asista, pentru prima oară, la audiția, la interpretarea unor lucrări pe care nu le-a mai auzit niciodată. Este acel „privilegiu” pe care l-au simțit cu siguranță și contemporanii lui Mozart, sau ai lui Beethoven, „privilegiul” de a fi de față la creația momentului, la creația noastră, a „timpurilor” publicului. Publicul va asista la suflu imens de entuziasm tineresc, bine controlat, deloc inconștient, se va lăsa, sperăm noi, scufundat într-o lume sonoră magică, o lume a emoțiilor trăite intens, și direct.

Vă așteptăm la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, sâmbătă, 11 martie 2023, de la ora 19, la concertul “inSuflu”, concertul de deschidere a turneului național Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble!” (Matei Ioachimescu, flautist, solist și pedagog)

Flautistul Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru proiecte cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit. Este laureat al mai multor distincții și burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation), colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două  instrumente.

În postura de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Electric, Romanian Rhapsody și La Vida Loca – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus, în martie 2019, albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt.

Pentru  activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării”, în anul 2013, de către Ministerul de Externe al Austriei.

Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara – UVT.

Calendarul concertelor “inSuflu”:

11 martie, ora 19 – Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, Timișoara;

14 martie, ora 17 – Sala de Concerte a Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, București;

15 martie, ora 19 – Filarmonica „Paul Constantinescu”, Ploiești;

16 martie, ora 19 – Teatrul Municipal Focșani;

17 martie, ora 18 – Sala Festivă a Liceului Vocațional „Tudor Ciortea”, Brașov;

19 martie, ora 19 – Sinagoga, Bistrița;

21 martie, ora 18 – Sala “Rotary” a Liceului de Artă, Baia-Mare;

22 martie, ora 19 – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.

Concertele “inSuflu” fac parte din proiectul “Flute Lab”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Calendar masterclass-uri “Flute Lab”:

14 martie, ora 10 – Sala de Concerte a Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, București;

15 martie, ora 10 – Colegiul de Arte “Carmen Sylva”, Ploiești;

16 martie, ora 10 – Ateneul Focșani;

18 martie, ora 10 – Sala Festivă a Liceului Vocațional „Tudor Ciortea”, Brașov;

20 martie, ora 10 – Liceul de Muzică, Bistrița;

21 martie, ora 10 – Liceul de Artă, Baia-Mare;

23 martie, ora 10 – Colegiul Național de Muzică „Sigismund Toduță”, Cluj-Napoca.

Sursa foto/info: https://www.facebook.com/RomanianFluteEnsemble Dana Moica, autor foto: “Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble”

Pagină realizată de Simona Stoița, Radio Timișoara.

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum