Ascultă Radio Timișoara Live

„Medalion Béla Bartók” pe claviatură, cu patru pianişti din familia Mihăilescu (Manuela Iana, Dragoş, Dinu şi Ioan)

Sub genericul „Familii de muzicieni”, pianiştii Manuela Iana Mihăilescu, Dragoș Mihăilescu, Dinu Mihăilescu şi Ioan Mihăilescu prezintă „Medalion Béla Bartók”, în recitalul care va avea loc sâmbătă, 26 martie, ora 19, pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

„Medalion Béla Bartók” pe claviatură, cu patru pianişti din familia Mihăilescu (Manuela Iana, Dragoş, Dinu şi Ioan)

Articol de Dana Florea, 23 martie 2022, 12:10 / actualizat: 23 martie 2022, 14:22

În program:
– Șapte Piese pentru două piane din Mikrokosmos, sz. 108, BB 120, în interpretarea pianiştilor Dinu Mihăilescu şi Ioan Mihăilescu;
– Sonata pentru pian, sz. 80: Allegro moderato, Sostenuto e pesante, Allegro molto, în interpretarea pianistului Ioan Mihăilescu;
– Suita Szabadban (În aer liber), sz. 81, BB 89: Cu tobe și fluiere, Barcarolla, Cimpoaie, Muzica nopții, Vânătoarea, în interpretarea pianistului Dinu Mihăilescu;
– Sonata pentru două piane şi percuție, sz. 110, BB 115: Assai lento.Allegro molto, Lento ma non troppo, Allegro non troppo, în interpretarea pianiştilor Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu, la percuție – Doru Roman şi Amelia Trifu.

„Acest concert reprezintă pentru mine un moment foarte emoţionant. În primul rând, este reuniunea alături de familia mea, după o lungă perioadă de timp datorată acestei pandemii Covid. Mă bucur că putem să colaborăm pentru acest omagiu adus compozitorului Béla Bartók. Este, de fapt, reuniunea şi comuniunea cu muzica acestui compozitor extraordinar, un compozitor de geniu, care ne-a lăsat un limbaj muzical original, universal. Sperăm ca publicul să guste acest spirit muzical aparte, această muzică de o libertate infinită. Piesa pe care o voi interpreta, „Suita Szabadban (În aer liber)”, este o lucrare scrisă în anul 1926, reprezintă un curent de „rebeliune”, probabil o „rebeliune” personală a compozitorului Béla Bartók, care descoperise un limbaj pianistic extraordinar şi original pe care a vrut să-l expună. Mă bucur foarte mult să pot colabora cu Ioan Mihăilescu, fratele meu, şi să putem interpreta „Şapte Piese pentru două piane” extrase din ciclul „Mikrokosmos” de Béla Bartók, această „metodă” de muzică. Sunt şapte piese transcrise pentru două piane, ceea ce le face mai puternice ca mesaj, iar limbajul muzical este mai interesant. Mă bucur foarte mult să colaborez cu Ioan, avem personalităţi diferite, dar, muzical suntem intuitiv împreună. Mă bucur să putem să ne şi contrazicem şi sper ca prin muzica lui Bartók să fim reuniţi în idei originale, şi sper ca spiritul lui Bartók să ne aducă o mică „rebeliune…” mărturiseşte pianistul Dinu Mihăilescu (în exclusivitate pentru Radio Timişoara, interviu din emisiunea „Cultura la doi paşi”, realizator Simona Stoiţa).

„Mă bucur că îl putem omagia prin acest recital pe unul dintre cei mai importanţi compozitori ai primei jumătăţi a secolului al XX -lea. Recitalul de familie este o bucurie! După aceşti doi ani de restricţii – nevăzut, necântat, neputând sta în sală, însfârşit ne putem reîntâlni cu toţii să bucurăm publicul cu un recital minunat. „Sonata pentru pian, sz. 80” pe care o voi interpreta este scrisă la mijlocul creaţiei lui Béla Bartók. Are o parte întâi ca un fel de „perpetuum mobile”, partea a doua este efectiv o „visare”, iar partea a treia este ca un dans popular. Cele „Şapte Piese pentru două piane” din ciclul „Mikrokosmos”, pe care le voi interpreta cu fratele meu Dinu, reprezintă o nespusă bucurie, pentru că nu ne-am văzut şi nu am mai cântat împreună de mult timp…De abia aştept să vă transmitem această bucurie şi dumneavoastră!” spune Ioan Mihăilescu (în exclusivitate pentru Radio Timişoara, interviu din emisiunea „Cultura la doi paşi”, realizator Simona Stoiţa).

„Repertoriul propus pentru „Medalionul Béla Bartók” este divers: piese pentru pian solo, pentru două piane şi pentru două piane şi percuţie. „Sonata pentru două piane şi percuție” este o lucrare îndrăgită, de mare efect, combină timbrul pianelor cu cel al instrumentelor de percuţie. Îi avem invitaţi, ca parteneri, pe percuţioniştii Doru Roman şi Amelia Trifu. Data naşterii compozitorului Béla Bartók este 25 martie şi de aceea am propus Filarmonicii „Banatul” ca în preajma acestei zile să oferim Recitalul de familie, al pianiştilor Mihăilescu. Ne bucurăm că putem să reluăm seria Recitalurilor şi a Concertelor de familie, împreună cu fiii nostri, Dinu şi Ioan. Aşteptăm publicul cu bucurie, să vină să ne asculte, în 26 martie, ora 19, la Filarmonica „Banatul” din Timişoara, dar şi în 27 martie, de la ora 17, la Castelul Nakó din Sânnicolau Mare.” precizează pianista Manuela Iana Mihăilescu.

„Recitalul – medalion „Béla Bartók” reprezintă un nou reper în cadrul seriei Concertelor de familie începute cu ani de zile în urmă. Pentru noi, acest recital este un prilej de a fi din nou împreună, este bucuria revederii, motivaţi de marea şansă de a face muzică împreună. Ne bucurăm că acest recital va fi organizat de Filarmonica „Banatul”. Totodată, vă anunţăm că acest recital va fi prezentat şi la Sânnicolau Mare, duminică, 27 martie, în organizarea Asociaţiei Pro Bartók:” spune pianistul Dragoş Mihăilescu.

Referinţe profesionale şi artistice:

MANUELA IANA MIHĂILESCU

Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti la clasa pianistului Gabriel Amiraș, Manuela Iana Mihăilescu este profesor universitar doctor abilitat la catedra de pian și la Scoala doctorală a Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timisoara. Este solist onorific al Filarmonicii Banatul din Timișoara din anul 2011.

În anul 1993, Manuela Iana Mihăilescu a efectuat o specializare în domeniul interpretării la Real Conservatorio de Musica din Madrid (Spania), studiind muzică spaniolă pentru pian cu profesorul şi pianistul Guillermo Gonzales.

A obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, în anul 2006, cu Teza de doctorat Tehnica pianistică dedicată Impresionismului în muzică, așa cum apare a în creația pentru pian a lui Cl. Debussy, M. Ravel și I. Albeniz, coordonator Prof. univ. dr. Șerban Soreanu.

Deţine Premiul I la Concursul Dinu Lipatti (Bucureşti, 1983).

A susţinut concerte cu orchestrele filarmonicilor din țară, sub bagheta dirijorilor: Nicolae Boboc, Emanuel Elenescu, Remus Georgescu, Ludovic Baci, Emil Simon, Ervin Acel, Gheorghe Costin, Bujor Hoinic, Radu Ciorei, Tateo Nakajima, Aurel Niculescu, Cristian George Neagu, Florin Totan şi recitaluri în ţară şi peste hotare, îndeosebi în duo pianistic cu Dragoş Mihăilescu (în Germania, Suedia, Spania, Elveţia, Franţa, Italia, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Norvegia, Finlanda). Manuela Iana- Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu alcătuiesc un duo pianistic care posedă un bogat repertoriu dedicat ansamblului de pian la patru mâini sau de două piane. Din toamna anului 2011 Duo Mihăilescu este formație camerală oficială a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Manuela Iana Mihăilescu a publicat cărțile: Sugestii de abordare a creaţiei pentru pian a lui C. Debussy, M. Ravel şi I. Albeniz, Elemente de limbaj muzical în creaţia pentru pian a lui C. Debussy, Coordonate ale interpretării muzicale la Editura Universităţii de Vest din Timişoara.

În 2002 şi 2005 a făcut parte din juriul Concursului internaţional de pian de la Jaén (Spania), iar în 2003 din juriul Concursului internaţional José Roca – Valencia (Spania). În 2013 a fost preşedinta juriului concursului internaţional Citta di Cosenza (Italia). În țară, a fost în juriu la Concursul W.A. Mozart din Cluj-Napoca (2007), la Concursul Euroregional Alma Cornea Ionescu (2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), la Festivalul-concurs Pro Piano Timișoara (2016, 2018, 2020) și la Concursul național organizat de FMŢ ArtsON – ediția 2021.

A predat cursuri de măiestrie la Conservatorio Superior de Musica Victoria Eugenia din Granada (Spania), la Conservatorio A. Buzzolla din Adria (Italia), la Conservatorio L. Perosi din Campobasso (Italia), la Conservatorul A. Campiani din Mantova (Italia), la Agder University din Kristiansand (Norvegia), la MSPU University din Moscova (Rusia), la Academia de Muzica Pancho Vladigerov din Sofia (Bulgaria) Și la Universitatea OAMK din Oulu (Finlanda).

Este Director artistic al Festivalului Internațional Zilele Muzicii la Oravița (12 ediții, 2008 – 2019) și organizator al Festivalului Internațional ArteORA 2018. (sursa documentare: arhiva familia Mihăilescu)

DRAGOŞ MIHĂILESCU

Dragoş Mihăilescu este pianist – solist concertist al Filarmonicii Banatul din Timișoara. A studiat pianul la Liceul de Artă Ion Vidu din Timişoara şi apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti. Din anul 1990 este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică din cadrul UVT Timişoara. Din anul 2012 deține titlul de doctor în muzică, doctoratul fiind susținut la Universitatea Națională de Muzică din București, având ca tematică stilistica pieselor pentru pian la patru mâini de Franz Schubert.

Dragoş Mihăilescu s-a impus în viaţa muzicală a ţării precum şi în străinătate printr-o apreciată activitate solistică, susţinând recitaluri şi concerte cu orchestrele simfonice ale celor mai importante centre muzicale ale ţării, sub bagheta dirijorilor: N. Boboc, E. Elenescu, I. Conta, B. Hoinic, R. Georgescu, M. Haciaturian, O. Trhlik, L. Bacş E. Simon, E. Ferraris, M. Rațiu, Gh. Costin, J. F. Antonioli, T. Nakajima, W. Cobuş C. G. Neagu, Meyr Minsky, D. Frandeș, R. Râmbu, R. Ciorei, M. Cichirdan, M. Tănăsescu, P. Oschanitzky, E. Acel, H. Selbing, Guillermo Garcia Calvo, Robert Farkas.

Are o bogată activitate în genul muzicii de cameră. A concertat alături de violoncelista Alexandra Guţu atât în ţară cât şi peste hotare: Italia, Bulgaria, Ungaria, fosta Uniune Sovietică, precum şi cu violonceliştii Maria Ceaikovskaia şi Marin Cazacu. A susţinut recitaluri de muzică de cameră împreună cu violoniştii: Corina Belcea, Bogdan Zvorițteanu, Gabriel Croitoru, Gabriel Popa, Luminiţa Burcă, Dorin Matea, precum și cu flautiştii: J. Yves Artaud, Alain Daboncourt.

A făcut parte din juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul internaţional de pian de la Braşov (ediţiile 1994, 1995), Concursul internaţional de pian Ella Philipp, Timişoara, 2008, Concursul internațional Carl Filtsch, Sibiu, 2016, Concursul international de pian de la Aquaviva delle Fonti, Italia, 2018.

A predat masterclass de pian și de duo pianistic la Agder University din Kristiansand (Norvegia), la MSPU University din Moscova (Rusia), la Universitatea OAMK din Oulu (Finlanda), Conservatorio di Musica Vincenzo Bellini – Palermo (Italia), Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi – Como (Italia), în cadrul Festivalului Zilele Muzicii la Oravița și în cadrul proiectului Masterclass de pian organizat de Asociația Culturală ArteORA.

A obţinut Premiul I la ediţiile concursului naţional din 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, ca solist sau în formaţii de muzică de cameră. A fost premiat pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de G. Enescu la Concursul naţional G. Dima (Cluj-Napoca), ediţia 1985.

Este Director artistic al Festivalului Internațional ArteORA din anul 2018.

Alături de soţia sa, Manuela Iana – Mihăilescu, a susţinut recitaluri la patru mâini şi la două piane în ţară, în Germania, Spania, Franţa, Elveţia, Italia, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Rusia, Norvegia, Finlanda, Suedia și Portugalia.

Duo Mihăilescu este formație oficială a Filarmonicii Banatul din Timișoara din anul 2011. Duo Mihăilescu a înregistrat trei CD-uri (Videoton – 1998 / Schubert și Brahms, Show Factory – 2006 / Dansuri, Show Factory, 2008 / Schubert, Brahms, Rahmaninov). (sursa documentare: arhiva familia Mihăilescu)

DINU MIHĂILESCU

Născut în anul 1988 la Timişoara și provenind dintr-o familie de muzicieni, Dinu este atras de muzică de la frageda vârstă de cinci ani. În anul 2007 a absolvit Colegiul Național de Arte I. Vidu din Timișoara, iar începând cu anul 2009, continuă studiile superioare la HEM din Geneva (Elveţia), la clasa Prof. Dominique Weber și Cédric Pescia.

Pe parcusul studiilor, Dinu se perfecționează cu muzicieni de renume precum Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, Menahem Pressler etc.

În calitate de solist concertist, Dinu a colaborat cu orchestrele importante din ţară (Timişoara, Arad, Cluj, Sibiu, Rm. Vâlcea), în compania dirijorilor Remus Georgescu, Gheorghe Costin, Florin Totan etc.. Debutul său pe scena artistică bucureşteană are loc în anul 2005, printr-un recital susţinut la Sala Studio a Ateneului Român. În același an, Dinu participă la emisiunea Muzicieni de azi, muzicieni de mâine organizată de Rodica Sava și transmisă în direct la Radio România Cultural.

Pe plan internațional, Dinu concertează pe scene recunoscute din Elveția (Forum Menuhin din Berna, Victoria Hall din Geneva etc.), Statele Unite ale Americii, Sala Sheperd Hall din New York, având de asemenea șansa de-a colabora cu muzicieni de renume internațional în festivalurile internationale Sonoro Interferențe (România), Les estivales de Megeve (Franța), Puplinge Classique (Elveția), Millennium Piano Festival (Spania).

Din anul 2017, Dinu este profesor de pian la Conservatorul Popular de Muzică, Dans și Teatru din Geneva și la școala de Muzică din Lausanne (Elveția). Proiectele sale recente au inclus înregistrarea unui CD intitulat OXY MORE, alături de pianistul elvețian Philippe Boaron. Proiectele sale viitoare se concentrează pe promovarea unui nou tip de concert de pian, construit din compoziții inedite pentru pian ale secolului XX, vizând captivarea publicului prin stimularea atât auditivă cât și vizuală. (sursa documentare: arhiva familia Mihăilescu)

IOAN MIHĂILESCU

Ioan Mihăilescu s-a născut la Timișoara, într-o familie de muzicieni. A absolvit Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, la clasa de pian a profesoarei Lucia Pârvănescu. Actualmente este student masterand la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa pianistului prof. univ. dr. Csíky Boldizsár. În anul universitar 2019-2020, prin bursa Erasmus, a studiat la Universitatea de Muzica Fr. Chopin din Varșovia (Polonia) cu Anna Jastrzębska – Quinn.

Ioan Mihăilescu a obținut Premii I la Olimpiadele școlare, Premiul II la Concursul Internaţional Carl Filtsch, Sibiu (2019) și Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Carl Filtsch (2021); Premiul I cu Excelență la Concursul Internațional Sigismund Toduță, Deva (2016); Premiul I la Concursul Internațional ProPiano, București (2016); Premiul I și Premiul Special la Concursul Național de Interpretare Eduard Caudella, Iași (2018). Consiliul Județean Timiș i-a decernat premiul Pro Juventute (2011, 2013, 2016).

A susținut recitaluri pe scena Sălii Mihai Perian, în Sala Orpheum a Facultății de Muzică din Timișoara, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara. La ediţiile din 2010, 2011, 2012, 2015 și 2019 a participat ca solist în recitaluri din cadrul Festivalului Internaţional Zilele Muzicii la Oraviţa. În aprilie 2009 a susținut un recital la Neckarsteinach, elogiat în revista Rhein-NeckarZeitung din Heidelberg. A susținut recitaluri în Germania, Elveția, Serbia. În septembrie 2017 a participat la concertele pentru tinere talente, organizate de Primăria București în perioada Festivalului Internațional George Enescu. A interpretat și muzică de cameră, participând, în 2020, în Festivalul Eufonia la Timișoara și în proiectele Scena dintre blocuri și Scena din cartier.

A colaborat pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara cu dirijorii Radu Popa, Răsvan Cernat, Alexandre Myrat, Cezar Verlan.

A participat activ la cursurile de măiestrie ținute de pianiștii Guillermo Gonzales (Spania), Josu de Solaun (SUA), Michelangelo Carbonara (Italia), Elisabeth Eschwé (Austria), Massimiliano Valenti (Italia), Giorgos Konstantinou (Grecia), Per Rundberg (Germania). (sursa documentare: arhiva familia Mihăilescu)

Sursa foto: arhiva familia Mihăilescu.

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Cultură vineri, 17 mai 2024, 16:16

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor, din cauza nemulțurilor salariale. Nici...

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Cultură vineri, 17 mai 2024, 12:57

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”

Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru organizează, pe parcursul lunii mai 2024, Festivalul Muzicii de Cameră,...

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
Cultură vineri, 17 mai 2024, 06:00

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai și va cuprinde diverse activități și ateliere...

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură joi, 16 mai 2024, 14:11

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala „Capitol”,...

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 13:15

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie a Festivalului și Concursului Internațional „Alma Cornea...

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 07:00

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla povestea neamului Corvinilor....

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:49

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la prețuri accesibile. Președintele de onoare al acestei...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea
Cultură marți, 14 mai 2024, 19:46

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în data 18 mai, nemulțumiți de nivelul...

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor