Ascultă Radio Timișoara Live

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera timișoreană prezintă „Opera Gala 2024”, la Timișoara și Amsterdam. Interviuri cu soliștii vocali.

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Articol de Simona Stoița, 18 mai 2024, 22:41

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte, sub titlul „Opera Gala 2024”, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam (Olanda), una dintre cele mai faimoase săli de concerte din lume.

În preambulul turneului internațional, „Opera Gala 2024” va fi prezentată, în 22 mai 2024, începând cu ora 19:00, pe scena Operei timișorene, în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”.

Conducerea muzicală: Raymond Janssen, dirijor invitat.

Concertele „Opera Gala 2024”, pe scena sălii Royal Concertgebouw din Amsterdam, vor avea loc în 27, 28 și 29 mai, sub direcția muzicală a maestrului Raymond Janssen.

Alături soliștii vocali, soprana Paula Iancic, tenorul Remus Alăzăroae și baritonul Șerban Vasile, participă Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara.

Maestru de cor: Laura Mare.

Concertmaeștri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu.

Programul Opera Gala 2024 cuprinde pagini celebre din opere de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Pietro Mascagni, Ruggiero Leoncavallo.

INTERVIU: Laura Mare, maestru de cor, Opera Națională Română din Timișoara

În anul 2023, când orașul nostru a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană”, Opera Națională Română din Timișoara a primit invitația de a concerta pe scena renumitei săli Royal Concertgebouw din Amsterdam, Olanda.

În urma succesului repurtat invitația a fost reînnoită și se vor susține trei concerte de gală, în zilele de 27, 28 și 29 mai, în aceeași sală, Royal Concertgebouw.

Colectivul Operei (soliști vocali, artiști lirici-membrii ai corului și artiști instrumentiști din orchestră) este onorat să răspundă acestei noi invitații.

Programul concertelor conține pagini muzicale cunoscute și inedite din repertoriul universal. Arii, duete și coruri, din operele: Nabucco”, Trubadurul” și Traviata” de Giuseppe Verdi, Cavalleria Rusticana” și L’amico Fritz” de Pietro Mascagni, Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo, Carmen” de Georges Bizet, Boema”, Madama Butterfly”, Manon Lescaut”, Tosca” și Turandot”, de Giacomo Puccini.

În avanpremiera evenimentelor de la Amsterdam vom prezenta un concert Opera Gala”, în seara zilei de 22 mai, în Sala Operei din Timișoara, la care vă invităm să participați.

Dumneavoastră, publicului timișorean, vă mulțumim atât pentru prezența în sala de spectacole a Operei Naționale Române din Timișoara, cât și pentru susținerea, căldura și aplauzele cu care ne onorați și ne răsplătiți. Vă așteptăm cu drag! Vizionare plăcută!” (Laura Mare, maestru de cor, ONRT)

INTERVIU: Paula Iancic, soprană (solist vocal, Opera Națională Română din Timișoara)

De fiecare dată când urc pe scenă simt că slujesc cu drag arta cântului liric și publicul iubitor de frumos, indiferent dacă e român sau de peste hotare. Faptul că pot să-mi reprezint țara este o mândrie și o împlinire în plus.

Anul trecut am urcat pe scena Royal Concertgebouw, pentru prima oară, cu entuziasm și bucurie, și sunt fericită că am șansa de a retrăi aceste emoții. Este încântător pentru un artist să evolueze în fața unui public cunoscător, cald și primitor.

un plus de fluiditate partiturilor, precizia și înțelegerea vocii umane

Fiind anul Puccini”, voi interpreta în mare parte arii celebre din operele acestui extraordinar compozitor, pe lângă alte deosebite lucrări din creația veristă și verdiană.

Orchestrele din România au un sunet foarte colorat”. Școala instrumentală românească este, în mod fericit, o îmbinare a mai multor școli: cea slavă, cu dimensiunea imensității și a patosului dramatic, cea latină, cu dinamica și ludicul specific, și cea germană, disciplinată și precisă. Orchestra Operei timișorene are toate aceste atribute, la care adăugăm versatilitatea.

Maestrul Raymond Janssen aduce un plus de fluiditate partiturilor, o dinamică pătrunzătoare, dramatismul lucrărilor căpătând dimensiuni” asemănătoare marilor filozofi germani. Precizia și înțelegerea vocii umane cred că sunt alte caracteristici de bază care îl definesc.

talent, carismă și mare experiență

Tenorul Remus Alăzăroae și baritonul Șerban Vasile sunt doi dintre soliștii valoroși ai Operei timișorene cu care am împărtășit de foarte multe ori emoțiile specifice unui solist liric. Au talent, carismă și mare experiență, ca să nu mai vorbesc de timbrele vocale deosebite. Este o bucurie și o mândrie să evoluezi pe aceeași scenă cu artiști de calibrul lor.

Corul Operei Naționale Române din Timișoara se distinge prin omogenitate și disciplină. Sunetul clar, dicția precisă și stilistica concisă fac din acest cor, alături de soliști și orchestră, o valoare națională. Sunt mândră de tot colectivul Operei timișorene.

Vor fi gale de operă de neuitat, atât acasă, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, pe data de 22 mai, începând cu ora 19:00, cât și la Amsterdam, pe scena Royal Concertgebouw, pe 27, 28 și 29 mai. Nu puteți rata un asemenea regal artistic.” (soprana Paula Iancic, ONRT)

INTERVIU: Remus Alăzăroae, tenor (solist vocal, Opera Națională Română din Timișoara)

Am fost foarte emoționat, dar și onorat, de dubla ipostază în care m-am prezentat în fața publicului olandez, aceea de promotor cultural, dar și de interpret vocal.

Sala Royal Concertgebouw, așa cum bine știm cu toții, găzduiește una dintre cele mai valoroase orchestre de pe mapamond.

Atunci când ai în față un public extrem de educat și obișnuit cu excepționalitatea sonoră, calitatea interpretării trebuie să fie pe măsură, așa cum s-a și întâmplat în Gala din 2023.

Ținând cont de succesul pe care l-am avut alături de colegii mei, sper ca și în ediția din acest an să mă prezint la fel de bine.

Anul acesta voi interpreta un repertoriu preponderent puccinian, excepție făcând Brindisi” din Traviata”.

Voi cânta Nessun dorma” din Turandot”, E lucevan le stele” din Tosca”, operă pe care tocmai am cântat-o săptămâna trecută la Timișoara, O soave fanciulla” și Che gelida manina” din Boema”.

un compartiment artistic bine pregătit

Cunosc Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara de peste 25 de ani și indiferent de transformările sonore pe care, inevitabil, un astfel de ansamblu le experimentează, din punctul meu de vedere, un lucru a rămas neschimbat, și anume, acel sunet tipic orchestrelor italiene, care îmbină acuratețea cu căldura sonoră. Este un sunet pe care orchestra noastră l-a câștigat în timp și grație dirijorilor care s-au perindat la pupitru. Un compartiment artistic bine pregătit.

exactitatea ritmică, sonoritatea generoasă

Prestația Corului Operei Naționale Române din Timișoara în cadrul spectacolor este la un nivel artistic foarte ridicat, în mare parte și datorită maestrei de cor, doamna Laura Mare. Exactitatea ritmică, dar și sonoritatea generoasă pe care acest cor o livrează sunt foarte apreciate de publicul meloman.

Atât Paula Iancic cât și Șerban Vasile sunt colegi și parteneri de scenă excelenți, alături de care am evoluat în multe producții ale Operei din Timișoara.

Dincolo de relația profesională pe care o avem, ne leagă și mai mult faptul că împărtășim aceeași pasiune comună pentru muzică și arta scenică.

Cu câteva mici excepții, repertoriul ales de maestrul Raymond Janssen face parte din creația verdiană și pucciniană și este extrem de echilibrat.

Toate ariile, duetele și lucrările coral-orchestrale alese sunt foarte frumoase și extrem de cunoscute. Sunt convins că vor fi pe placul publicului olandez.

Sperăm ca și ediția din acest an să fie pe măsura așteptărilor, atât ale noastre ca interpreți cât și ale publicului olandez, căruia nu îi putem dori decât să se bucure și să savureze această Gală de Operă.” (tenorul Remus Alăzăroae, ONRT)

INTERVIU: Șerban Vasile, bariton (solist vocal, Opera Națională Română din Timișoara)

Opera Gala 2024 vine în dublă calitate, atât a contextului Festivalului Internațional Timișoara Muzicală”, cât și o bucurie pentru noi, colaboratorii, soliștii teatrului.

Publicul așteaptă cu mare plăcere această gală de operă.

mă mândresc că sunt român

În acest an vom merge la Royal Concertgebouw din Amsterdam. Avem ocazia de a prezenta acest concert atât publicului din Amsterdam, cât și Timișoarei.

Din anul 2009, consider că sunt un ambasador cultural al României” și mă bucură că pot să mă mândresc că sunt român. De fiecare dată când ajung să interpretez un rol sau să cânt în alt teatru, în altă țară, spun cu mândrie că sunt român.

Programul Galei este unul variat. Avem lucrări de Verdi, Bizet, pagini pucciniene, atât pentru cor cât și pentru soliști, Leoncavallo, pagini cunoscute publicului meloman, dar cu siguranță și pentru un public mai puțin avizat. Sunt surprize foarte interesante.

suntem o echipă

Este a doua colaborare a maestrului Raymond Janssen cu Opera din Timișoara.

Pentru prima oară am ocazia de a lucra cu dumnealui. Este un profesionist, un pianist la bază. Mă bucură acest lucru și vă spun că aștept cu nerăbdare colaborarea cu dumnealui.

Paula Iancic și Remus Alăzăroae sunt doi colegi, o echipă destul de prezentă a scenei timișorene. Lucrăm împreună deja de trei ani, avem destul de multe spectacole cântate împreună. Suntem o echipă. O să facem cu siguranță un spectacol minunat!

Corul Operei Naționale Române din Timișoara este, cred, la cel mai înalt nivel de până acum. Sunt multe voci noi, mulți tineri, voci foarte bune. Maestra Laura Mare este o prezență puternică, este mâna de fier” a corului, dumneaei reușește să-i ghideze. Este un adevărat maestru. Mă bucură faptul că dumneaei lucrează cu ei.

Mesajul pentru public cred că este unul destul de simplu. Veniți la Operă! Fiind prezent în sală, este-o cu totul altă emoție decât a asculta la radio sau a viziona transmisia unui spectacol!” (baritonul Șerban Vasile, ONRT)

Sursa foto/ arhivă, Opera Națională Română din Timișoara.

 

 

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură vineri, 31 mai 2024, 10:40

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va...

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Cultură marți, 28 mai 2024, 13:13

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de prof. dr. Maria Gyuris, concertează, la invitația Filarmonicii...

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
Cultură miercuri, 22 mai 2024, 12:06

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara

Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 –...

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură marți, 21 mai 2024, 12:46

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”,...

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură luni, 20 mai 2024, 15:28

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei moderator va fi profesorul și scriitorul Mircea...

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT