Ascultă Radio Timișoara Live

Opereta „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, cu studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara

Opereta-feerie „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, va fi prezentată, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 11.

Opereta „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, cu studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara

Articol de Simona Stoița, 4 martie 2023, 23:54 / actualizat: 6 martie 2023, 8:08

Libret după Iosif Maria Bâta și Marinela Fleșeriu.

Regia spectacolului: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Conducerea muzicală: Hermann Szabolcs.

Detalii despre spectacolul de operetă „Scufița Roșie”, care va fi prezentat, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, în interviul acordat de Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului (în exclusivitate pentru Radio Timișoara):

 

„Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, în parteneriat cu Clubul Rotary Opera Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu”, prezintă zilele viitoare, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, opereta-feerie „Scufița Roșie”.

„Scufița Roșie”, operetă în două acte, a fost compusă de Nicolae Brânzeu, în anul 1948.

Cred cu tărie că în lumea actuală, înțesată de tehnologie, de evenimente „brutalizante” care ne fac de fapt să fugim de emoție, trebuie să găsim și un loc pentru o primenire în visare. Este o datorie a noastră, cei care știm ceea ce înseamnă pentru copii magia, visarea, speranța, imaginația.

Feeria muzicală a prins contur datorită soliștilor, Corului și Orchestrei Facultății de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Lor li s-a alăturat un număr de șapte eleve, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” – secția Coregrafie.

Lucrarea lui Nicolae Brânzeu se compune din douăzeci de numere muzicale, o Nocturnă orchestrală pe post de Uvertură și un libret care abundă în scene pline de haz, cu foarte multe elemente comice, spumoase, vivace. Totul se desfășoară într-o atmosferă a unei „păduri muzicale”.

Vă mărturisesc faptul că libretiștii au înstrăinat oarecum subiectul poveștii „Scufița Roșie”, prin plăsmuirea unei întâlniri a mai multor personaje de poveste care nu fac altceva decât să o salveze pe Scufița Roșie, din ghearele lupului. Întâlnim personaje precum Motanul Încălțat, Greierele din „Balada greierului” de George Topârceanu, păsărelele din „Somoroase păsărele” de Mihai Eminescu, „Ursul păcălit de Vulpe” de Ion Creangă, iată doar câteva exemple de text, ce întregesc acest univers de poveste, creat de autorii libretului.

Este un spectacol despre inocența copilăriei, despre neascultare și, evident, despre o aventură cu iz de „călătorie” inițiatică.

Eu cred cu tărie în povești, în teatru, în muzică, pentru că toate au această capacitate de a deschide în noi un spațiu de frumusețe și de bunătate. Reușesc cumva să ne pună în legătură cu Universul, printr-o visare pe care ne-o prilejuiesc.

Corul este foarte solicitat din punct de vedere actoricesc. Trebuie să aibă reacții, acțiuni, comentează, se implică.

Soliștii au fost deosebit de dedicați și au răspuns tuturor exigențelor de ordin muzical și actoricesc. Se remarcă Maria Boldan și Denis Matei, cuplul comic al operetei, în rolul vulpii, respectiv al lupului. Gheorghe Cibotaru face impresie prin glasul său calitativ. Andreea Cipleu mă face să cred într-un greiere timorat. Apreciez implicarea Mariei Busuioc, în rolul iepurelui, și tălmăcirea lui Alexandru Ticula. O figură frumoasă face și David Hirsch, în rolul motanului. Cu glas promițător, o bunică este întruchipată de Roxana Nica. Rolul Scufiței este dus cu cinste de Ilinca Manole. Predecesoarele ei au fost Ildikó Szabó Raimondi, solistă la Opera din Viena, și Paula Iancic, nume de rezonanță în opera românească. Dacă ele au debutat cu acest rol, poate va reuși și Ilinca. De ce nu? Eu îi doresc.

Ca de fiecare dată, și la montarea acestui spectacol am avut parte de suportul profesionist al doamnei lect. univ. dr. Dianna Vasiu. Am conlucrat în cele mai bune condiții cu domnul lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu, maestru de cor, cu doamna lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei, de care mă leagă atâtea proiecte muzicale! Un nume nou în panoplia „diriguitorilor de vise” este cel al doamnei Adina Gheorghiu, un coregraf deosebit. A crezut și a intrat în „visul” meu, maestrul Hermann Szabolcs, care din acest an este asistent universitar doctorand, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Lui trebuie să-i mulțumesc pentru toate subtilitățile muzicale pe care le face audibile. Câtă magie degajă muzica tălmăcită de domnia-sa! Propun să veniți, să auziți, să vedeți spectacolul, iar dacă nu e așa să veniți să mă trageți de mânecă.

Orchestra facultății noastre răspunde la superlativ atâtor provocări muzicale, încât nu ar fi cinstit să nu îi amintesc strădania.

Corul este cel mai solicitat, provocat, cuprins de poveste.

Momentele noastre de visare au fost sprijinite de doamna prof. univ. dr. Violeta Zonte, Decan al Facultății de Muzică și Teatru – UVT, de domnul Cristian Rudic, Manager-Director General al Operei Naționale Române din Timișoara, de domnul prof. dr. Daniel Zah, Director adjunct al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, și de doamna Melania Boncea, secretar al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.

Trebuie să le mulțumesc și profesorilor de Canto, Mariana Șarba, Simona Negru, Mia Iuga, Sorina Munteanu, care au contribuit activ la punerea rolurilor muzicale în vocile studenților.

Vă invit vineri, 10 martie 2023, de la ora 11, în Sala Operei Naționale Române din Timișoara, să ne bucurăm împreună, să cântăm împreună, să visăm împreună. Haideți să o salvăm pe Scufiță!” (Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului, lect. univ. dr., FMT-UVT)

„Din punct de vedere al scriiturii muzicale, „Scufița Roșie” scoate în evidență simplitatea, naivitatea și gingășia, specifice copilăriei, dar și complexitatea care se naște, în această lume plină de fantezie, din mintea copiilor. Povestea este adusă în spațiul românesc prin introducerea unor motive muzicale cu iz folcloric, dar și datorită libretului care conține rime și momente de umor.

Opereta debutează cu o Nocturnă, un moment muzical absolut feeric, prin care se creează atmosfera de poveste. Personajele sunt multe: Scufița Roșie, mama acesteia, bunica, pădurarul, motanul, greierele, iepurele, ursul, vulpea și, desigur, lupul. Fiecare personaj are momentul său muzical, cu o scriitură din care reies trăsăturile sale esențiale. Astfel veți înțelege din muzică faptul că Scufița Roșie este un copil curios și un pic distrat care iubește natura și crede în toată lumea, că bunica este bătrână și nostalgică, motanul – viteaz și loial, pădurarul – curajos, ursul – mare și gras, greierele – săltăreț, iepurele – zăpăcit și confuz, vulpea – șireată, lupul este fioros, dar și puțin cam „greu de cap”. Pe parcursul  poveștii, Scufița Roșie este în permanență înconjurată de prietenii săi – florile, fluturii, gâzele, iar momentele muzicale ale acestora revin Corului, cu care personajul Scufița Roșie este în dialog.

Indiferent de vârstă, vă invităm să fiți cu toții copii, timp de o oră, și să zâmbim relaxați știind că totul se termină cu bine în opereta-feerie „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, pusă în scenă de Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Vă așteptăm cu drag!” (lect. univ. dr. Dianna Vasiu, corepetitor, FMT-UVT; interviu pentru Radio Timișoara)

„Pentru mine a fost o surpriză plăcută când am început studiul partiturii corale a acestei opere. Am descoperit melodii foarte frumoase, cantabile, încărcate de lirism. Bucuria că studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara vor prezenta o operă pentru copii este amplificată și datorită faptului că Nicolae Brânzeu, compozitorul acestei lucrări, este de aici din vestul țării, dar el este și bunicul talentatului nostru coleg, Nicolae-Mihai Brânzeu, care semnează regia acestui spectacol. Sunt convins că pentru studenți este o experiență absolut utilă. Operele pentru copii nu sunt lucrări simple. Dificultățile sunt atât la nivelul melodiei și al ritmului, cât și al ambitusului sau al frazării. Și mai sunt sigur că feedbackul pe care îl vor primi de la micuții noștri spectatori le va aduce studenților-artiști mare bucurie și satisfacție. Îmi doresc ca acest spectacol să aibă parte de cât mai multe reprezentații, pentru că eu consider că trebuie să ne educăm copiii cu muzică bună și cu basme frumoase.” (lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu, maestru de cor, FMT-UVT; interviu pentru Radio Timișoara)

Distribuția spectacolului de operetă „Scufița Roșie”, 10 martie 2023, ora 11, Sala Operei Naționale Române din Timișoara:

SCUFIȚA ROȘIE – Ilinca Manole

LUPUL – Denis Matei

VULPEA – Maria Boldan

BUNICA – Roxana Nica

URSUL – Gheorghe Cibotaru

MOTANUL – David Hirsch

GREIERELE – Andreea Cipleu

PĂDURARUL – Darius Gruița

IEPURELE – Maria Busuioc

MAMA – Anamaria Ștefea

DEMIURGUL – Alexandru Ticula

Maria Vărzaru, Maria Sitariu, Maia Icobescu, Karina Vermeșan, Iulia Creangă, Alice Stina, Daiana Berecici – secția de coregrafie a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru – UVT.

Dirijor: Hermann Szabolcs.

Regia: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Maestru de cor: lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu.

Mișcare scenică: Adina Gheorghiu.

Corepetitor: lect. univ. dr. Dianna Vasiu.

Profesor coordonator: lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei.

 

Sursa foto: Nicolae-Mihai Brânzeu, FMT-UVT. Autor foto: David Jurjița.

Pagină realizată de Simona Stoița, Radio Timișoara.

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum