Ascultă Radio Timișoara Live

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Elevii din Orchestra Liceului de Artă „Ion Vidu” prezintă lucrări de Mozart, Mercadante, Beethoven. Interviu cu dirijorul și solistele concertului.

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Articol de Simona Stoița, 21 mai 2024, 12:46

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, joi, 23 mai 2024, de la ora 19:00, la Sala „Capitol”.

La pupitrul dirijoral se va afla COSMIN TEODOR HĂRȘIAN.

Soliști: LOIS MUNTEAN – vioară
SERENA ȘCHIOPU – flaut

În program:

  • W. A. MOZART – Uvertura la opera „Don Giovanni”
  • S. MERCADANTE – Concertul pentru flaut și orchestră în mi minor, partea I
  • W. A. MOZART – Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5 în la major, partea I
  • L. van BEETHOVEN – Simfonia nr. 1

INTERVIU: lect. univ. dr. Cosmin Teodor Hărșian (FMT-UVT), profesor și dirijor al Orchestrei simfonice a Liceului de Artă „Ion Vidu”

Faptul că Orchestra simfonică a Liceului de Artă Ion Vidu are șansa de a evolua pe scena Filarmonicii Banatul”, mai ales în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică cultă din țară, ne bucură foarte mult, ne onorează, dar ne și responsabilizează în același timp.

Pentru tinerii interpreți este o oportunitate deosebită să fie incluși în programul Festivalului, alături de nume mari ale scenei muzicale actuale.

optimismul și deschiderea lor entuziastă la provocări

Această orchestră este alcătuită din muzicieni în formare, adolescenți talentați, dintre care mulți cu un potențial foarte bun pentru a urma o carieră muzicală de succes.

Una dintre părțile cele mai frumoase în lucrul cu tinerii muzicieni este optimismul și deschiderea lor entuziastă la provocări.

Chiar dacă pe parcursul anului au existat și momente mai dificile, datorită cerințelor repertoriale, dar și exigențelor impuse de mine, această orchestră a avut un parcurs evolutiv frumos, marcat de trei concerte foarte reușite și apreciate, iar acum ne-am propus să încheiem anul școlar cu un al patrulea concert, cel puțin la fel de bun.

competența de a cânta bine într-un ansamblu orchestral se clădește în timp

Consider că rolul profesorului dirijor este în primul rând acela de a crea și a dezvolta elevilor abilități specifice cântatului în orchestră, precum intonația în ansamblu, echilibru, cunoașterea importanței știmei pe care o interpretează fiecare instrumentist în context general, înțelegerea și urmărirea gesturilor dirijorale și nu în ultimul rând dezvoltarea gustului muzical.

Competența de a cânta bine într-un ansamblu orchestral se clădește în timp, prin multă muncă susținută. 

Întreg repertoriul ales pe parcursul acestui an școlar a fost subordonat atingerii obiectivului principal, și anume, cel educațional.

Au fost selectate lucrări consacrate, eterne, din repertoriul universal, de o mare valoare artistică, aparținând compozitorilor Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Saverio Mercadante și John Rutter. Aceste lucrări vor servi elevilor drept modele, la care aceștia să se raporteze mai târziu în carieră.

Provocări repertoriale din programul concertului simfonic

Pentru acest concert au fost selectate lucrări aparținând Clasicismului muzical:

  • Uvertura operei Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart
  • partea întâi din Concertul în La major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart
  • partea întâi din Concertul în mi minor pentru flaut și orchestră de Saverio Mercadante
  • Simfonia nr. 1 în Do Major de Ludwig van Beethoven.

A cânta Mozart, în stil” este întotdeauna o provocare

Wolfgang Amadeus Mozart a fost în primul rând un compozitor de operă, iar toată muzica sa are ceva din caracterul acestui gen muzical.

Deși la suprafață pare simplă, pentru a fi interpretată valoros, această muzică necesită un nivel de cunoștințe stilistice și tehnic-instrumentale pe măsura provocărilor din lucrări considerate de virtuozitate, compuse mult mai târziu în istoria muzicii.

A cânta Mozart, în stil” este întotdeauna o provocare, deoarece nu există puncte slabe în muzica sa.

Materialul pare simplu, dar toate elementele implicate în discurs trebuie realizate perfect, ceea ce nu este de loc ușor, dacă ne gândim la echilibru, dinamică, manieră de articulație, frazare și agogică.

Precum în muzica sa de operă, și în compozițiile sale instrumentale, caracterul temelor trebuie separat. Acestea pot fi asociate cu diferite diferite personaje contrastante. Interpretările sterile, fără culori, sunt moartea” acestei muzici.

Mercadante și Beethoven

Saverio Mercadante a fost de asemenea un compozitor de operă de succes în timpul vieții sale, dar în prezent este cunoscut în principal datorită Concertului pentru flaut în mi minor, compus în perioada când era student la Napoli.

Scriitura pentru flaut este idiomatică, reflectând un lirism tipic italian, foarte frumos susținută de acompaniamentul orchestrei de coarde.

Simfonia întâi de Beethoven este influențată de predecesorii acestuia, Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart.

Ceea ce o diferențiază de aceștia și marcheză caracterul inconfundabil al lui Beethoven sunt frecventele contraste dinamice mari, sforzandi”, în locuri neașteptate, schimbarea constantă a centrilor tonali (mai ales in partea a treia) și folosirea mai proeminentă a instrumentelor de suflat.

Finisarea pasajelor de virtuozitate tehnică, împreună cu respectarea indicațiilor dinamice „surpriză”, au constituit unele din provocările noastre principale în studiul acestei lucrări. 

Solistele concertelor

  • Serena Șchiopu este elevă în clasa a XII-a, la clasa de flaut a profesoarei Gabriella Popescu.

Este o flautistă foarte promițătoare, laureată a mai multor concursuri de specialitate.

Recent, a fost admisă la o facultate de muzică din Austria.

  • Lois Muntean este elevă în clasa a IX-a, la clasa de vioară a profesoarei Cristina Dan.

Este o tânără violonistă foarte talentată cu un palmares competițional și concertistic impresionant.

Este frecvent invitată să concerteze cu diferite instituții și să participe activ în masterclassuri susținute de personalități în domeniu.

Dragi elevi, vă doresc mult succes, să cântați cât de bine puteți, astfel încât să vă bucurați din plin de rezultatul muncii voastre!

Avem plăcerea de a vă invita la Concertul Orchestrei Simfonice a Liceului de Artă „Ion Vidu”, susținut în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, concert care se va desfășura joi, 23 mai 2024, de la ora 19:00, în sala de concerte a Filarmonicii „Banatul”. (Cosmin Teodor Hărșian, dirijorul orchestrei)

INTERVIU: Serena Șchiopu, solistă (flaut)

Participarea la festival este o oportunitate pentru un tânăr muzician, deoarece îi oferă șansa de a își expune talentul în fața unui public, ceea ce  ajută la dezvoltarea carierei sale pe viitor.

„Trăirea muzicală” pentru mine ca solistă, fiind acompaniată de orchestra formată din colegii mei, înseamnă o experiență unică și specială, deoarece este un proces de comunicare atât cu muzica, cât și cu ceilalți muzicieni din cadrul orchestrei.

Dialogul muzical cu maestrul dirijor este important pentru o interpretare armonioasă și expresivă. Acest dialog se realizează printr-o comunicare directă, între solist – dirijor, și înțelegerea intențiilor muzicale ale lucrării respective.

Publicul este așteptat, la concertul din 23 mai, pentru a avea parte de o seară plină de emoții, cu muzică de calitate și o înțelegere mai profundă a muzicii clasice. (Serena Șchiopu)

INTERVIU: Lois Munteanu, solistă (vioară)

Acest pas reprezintă o oportunitate extraordinară și un moment în care pot gusta puțin din visul meu de a deveni o solistă.

Este o onoare și o mare bucurie să pot interpreta partea întâi din Concertul nr. 5 în La Major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, alături de Orchestra Liceului de Artă „Ion Vidu”, sub bagheta domnului dirijor Cosmin Hărșian, pe scena Filarmonicii „Banatul din Timișoara, în cadrul prestigiosului Festival Internațional „Timișoara Muzicală”.

Consider că pentru un tânăr muzician aceasta este o șansă de a acumula experiență și vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru această oportunitate.

De asemenea, vreau să-i mulțumesc și doamnei mele profesoare Cristina Dan, pentru dedicarea din fiecare zi.

faptul că această orchestră e formată din colegii mei este o bucurie

„Trăirea muzicală ca solistă este o experiență foarte intensă și mă simt foarte responsabilă și totodată fascinată să pot transmite publicului propria mea percepție, poveste, asupra acestui concert, dar și prospețimea și limpezimea muzicii lui Mozart.

Totodată simt că nu sunt singură pe scenă. Simt că am alături de mine alți muzicieni cu care pot comunica și ne putem sprijini reciproc, iar faptul că această orchestră e formată din colegii mei este o bucurie mai mare!

Dialogul muzical cu maestrul dirijor este esențial pentru succesul oricărei interpretări. Acesta se bazează pe încredere reciprocă, pe multă atenție și pe înțelegerea intențiilor muzicale. Mă bucur că pot colabora cu domnul dirijor Cosmin Hărșian și pe această cale vreau să-i mulțumesc pentru munca pe care o depune cu noi.

o legătură specială între noi și public

Cred că tinerii muzicieni la început de drum au nevoie de sprijin și susținere pentru o carieră frumoasă.

Prezența dumneavoastră în sală nu doar că ne va inspira și motiva, dar va crea și o legătură specială între noi și public, esențială pentru orice act artistic. Așa că, vă invităm cu mult drag să veniți joi, 23 mai, la ora 19:00, la acest concert, pentru a vă bucura, alături de noi – elevii Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara -, de muzica lui Mozart, Mercadante și Beethoven. (Lois Munteanu)

Foto: dirijor/autor Andrei Candrianu; solistă (vioară)/autor Cătălin Margarit; solistă (flaut)/autor Roxana Maniu; Orchestră/autor Roxana Oberșterescu.

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură vineri, 31 mai 2024, 10:40

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va...

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Cultură marți, 28 mai 2024, 13:13

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de prof. dr. Maria Gyuris, concertează, la invitația Filarmonicii...

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
Cultură miercuri, 22 mai 2024, 12:06

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara

Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 –...

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură luni, 20 mai 2024, 15:28

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei moderator va fi profesorul și scriitorul Mircea...

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT
Cultură luni, 20 mai 2024, 14:30

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

Muzeul Naţional de Artă Timişoara deschide “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”, un proiect iniţiat în anul TM2023. “Bufetul...

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”