Ascultă Radio Timișoara Live

Pianistul David Fray (Franța) și Orchestre National de France concertează astăzi la Timișoara, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru

Orchestre National de France, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, Director artistic al renumitei orchestre, susține două concerte simfonice extraordinare, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, la Filarmonica „Banatul”.

Pianistul David Fray (Franța) și Orchestre National de France concertează astăzi la Timișoara, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru

Articol de Simona Stoița, 31 mai 2023, 16:04 / actualizat: 1 iunie 2023, 14:36

Acesta este al doilea proiect major al Filarmonicii „Banatul”, dedicat programului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”.

Primul eveniment concertistic extraordinar, se desfășoară astăzi, 31 mai 2023, ora 19:00, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, când Orchestre National de France, al cărei dirijor și Director artistic este CRISTIAN MĂCELARU, va fi aplaudată pentru prima oară la Timișoara, alături de solistul invitat, pianistul DAVID FRAY (Franța).

În program:

R. SCHUMANN – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54

Z. KODÁLY – Dansuri din Galánta

G. BIZET – Suita Arleziana nr. 2

Interviu în exclusivitate pentru Radio Timișoara cu pianistul David Fray (Franța); realizator Călin Pacatiuș.

AUDIOInterviu cu pianistul DAVID FRAY (Franța) acordat lui Călin Pacatiuș, realizator Radio Timișoara (31 mai 2023, Filarmonica „Banatul”din Timișoara; dialog în limba engleză):

DAVID FRAY a colaborat cu orchestre de top și dirijori distinși, precum Marin Alsop, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Daniele Gatti, Paavo Järvi, Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin și Jaap van Zweden. Cele mai importante momente solistice în Europa au inclus concerte alături de Filarmonica din Londra, Royal Concertgebouw, Bayerische Rundfunk, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Deutsche Sinfonie Orchester, Salzburg Mozarteum, Orchestra del Teatro alla Scala, Orchestra de Paris, Orchestra National de France și Orchestra de l’Opéra National de Paris.

David Fray și-a făcut debutul în SUA, în 2009, alături de Orchestra din Cleveland. A concertat apoi alături de Boston Symphony, San Francisco Symphony, New York Philharmony, Chicago Symphony și Los Angeles Philharmonic. Au urmat debuturi în recitaluri la Carnegie Hall, la Festivalul „Mostly Mozart” din New York și la Chicago Symphony Hall.

David Fray a concertat alături de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Academy of St. Martin in the Fields, London Philharmony, São Paulo Symphony Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Orchestra de Paris, Tonhalle Zürich, Orchestra Simfonică din Viena. A susținut recitaluri la Theater de Champs Élysées din Paris, Philharmonie din Berlin și „Van Cliburn Foundation” din Fort Worth, Texas.

David Fray a fost distins cu numeroase premii, printre care prestigiosul „German Echo Klassik Prize” pentru Interpretul Anului și „Young Talent Award” de la Festivalul de pian din Ruhr (Germania). În 2008, a fost numit „Newcomer of the Year” de către BBC Music Magazine. La Concursul Internațional de Muzică de la Montreal din 2004, David Fray a primit atât Marele Premiu, cât și „Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări canadiene”.

Un artist „Warner Classics”, David Fray a înregistrat primul său CD cu lucrări compuse de Bach și Boulez, care a fost apreciat de criticii de specialitate. Discul a fost apreciat drept „Cel mai bun disc al anului” de către London Times și Le Soir. A doua lansare de disc a lui David Fray a fost o înregistrare a concertelor de Bach la Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, premiată de Academia Germană de Înregistrări, urmată de „Moments Musicaux și Impromptus” de Schubert. Cele mai recente lansări de discuri ale lui David Fray includ un recital Schubert, concerte pentru pian Mozart cu Orchestra „Philharmonia” și Jaap van Zweden, precum și Partitele nr. 2 și 6 de Bach împreună cu Toccata în do minor.

David Fray a început să ia lecții de pian la vârsta de patru ani. Și-a continuat studiile cu Jacques Rouvier la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, unde locuiește în prezent. (info/facebook Filarmonica Banatul)

David Fray este căsătorit cu Chiara Muti, fiica celebrului dirijor italian Riccardo Muti.

Al doilea concert simfonic extraordinar susținut de Orchestra Națională a Franței, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, va avea loc mâine, 1 iunie 2023, ora 19:00, la  Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”. Solistă – violonista Sarah Nemțanu, concertmaestru al Orchestre National de France.

În program:

C. SAINT-SAËNS – Rondo Capriccioso

C. DEBUSSY – Jeux, poem dansant pentru orchestră

C. SAINT-SAËNS – Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83

M. RAVEL – Daphnis și Chloé, suitele nr. 1 și 2

Orchestre National de France

Este prima orchestră simfonică permanentă creată în Franța. Fondată în 1934, a fost creată din dorința de a construi un „instrument” în slujba repertoriului simfonic. Această ambiție, alături de difuzarea concertelor pe unde radio, a făcut din Orchestre National de France un ansamblu de prestigiu.

Désiré-Émile Inghelbrecht, prim dirijor titular, a făcut din muzica orchestrală o tradiție, ce are ca pilon al repertoriului său muzica franceză. După Război, Manuel Rosenthal, André Cluytens, Roger Désormière, Charles Munch, Maurice Le Roux și Jean Martinon au continuat această tradiție. Sergiu Celibidache, primul dirijor invitat (1973 – 1975), a fost succedat de Lorin Maazel, care a devenit director muzical în 1977. Din 1989 până în 1998, Jeffrey Tate a ocupat funcția de prim dirijor invitat, fiind urmat de Charles Dutoit (1991 – 2001), Kurt Masur (2002 – 2008), Daniele Gatti (2008 – 2016) și Emmanuel Krivine (2017 – 2020), care ocupă funcția de director muzical. La data de 1 septembrie 2020, Cristian Măcelaru a preluat funcția de director artistic al Orchestrei Nationale a Franței.

De-a lungul istoriei sale, orchestra a avut numeroase colaborări cu dirijori renumiți, precum Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Bernard Haitink, Antal Doráti, Eugen Jochum, Igor Markevitch, Lovro von Matačić, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Georges Priest, Wolfgang Sawallisch, Sir Georg Solti sau Evgueni Svetlanov, și soliști precum Martha Argerich, Claudio Arrau, Vladimir Ashkenazy, Nelson Freire, Yo-Yo Ma, Yehudi Menuhin, Anne-Sophie Mutter, Vlado Perlemuter, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovitch, Arthur Rubinstein, Isaac Stern.

A interpretat multe capodopere ale secolului al XX-lea, precum „Le Soleil des eaux” de Boulez, „Déserts” de Varèse, „Turangalîla-Symphonie” de Messiaen (premiera franceză), „Jonchaies” de Xenakis și cele mai multe dintre marile opere ale lui Dutilleux.

Orchestra Națională a Franței susține în medie 70 de concerte pe an la Paris, la Auditoriul „Radio France” (reședința sa principală din noiembrie 2014), și în turneele din Franța și din străinătate. Ansamblul păstrează o legătură de afinitate cu „Théâtre des Champs-Élysées”, unde concertează în fiecare an, precum și cu „Philharmonie de Paris”. De asemenea, oferă, de 15 ani, un proiect educațional destinat muzicienilor amatori, familiilor, dar și copiilor de la grădiniță până la universitate.

Toate concertele sale sunt difuzate pe „France Musique” și se aud frecvent pe posturile de radio internaționale. Orchestra înregistrează și concerte cu „France Culture”.

Multe dintre concertele orchestrei sunt disponibile în format video, în secțiunea de concerte a „France Musique”; în plus, aparițiile în emisiuni de televiziune sunt din ce în ce mai numeroase (Concertul de la Paris, transmis în direct din Champ-de-Mars, în seara zilei de 14 iulie, a fost urmărit de câteva milioane de telespectatori). Multe înregistrări sunt disponibile pentru iubitorii de muzică, inclusiv un set cu opt CD-uri, ce reunește înregistrări radio inedite și urmărește istoria orchestrei.

Orchestra Națională a Franței, sub bagheta lui Emmanuel Krivine, a înregistrat două concerte de Saint-Saëns (nr. 2 si nr. 5) alături de pianistul Bertrand Chamayou și un album dedicat lui Debussy („La Mer”, „Images”). Orchestra a înregistrat și muzica pe care Alexandre Desplat a compus-o pentru un album intitulat „Airlines” alături de flautistul Emmanuel Pahud.

Sub conducerea lui Cristian Măcelaru a fost realizată înregistrarea integralei simfoniilor de Saint-Saëns. (info/facebook Filarmonica Banatul)

Sursa info: facebook Filarmonica Banatul.

Foto Radio Timișoara (31.05.2023, la Filarmonica „Banatul”din Timișoara).

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum