Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Premiera spectacolului „Floarea din Hawaii”, operetă de Paul Abraham, producție a Facultății de Muzică și Teatru – UVT

Studenții Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara prezintă un nou spectacol, „Floarea din Hawaii”, operetă în trei acte, de Paul Abraham, în regia lui Nicolae-Mihai Brânzeu.

Premiera spectacolului „Floarea din Hawaii”, operetă de Paul Abraham, producție a Facultății de Muzică și Teatru – UVT

Articol de Simona Stoița, 2 aprilie 2023, 19:37

Premiera spectacolului „Floarea din Hawaii” va avea loc miercuri, 5 aprilie 2023, începând cu ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara.

Libretul: Emmerich Földes, Alfred Grünwald und Fritz Löhner-Beda. Adaptare de Nicolae Mihai Brânzeu și Gabriela Diana Matei.

Conducerea muzicală: Hermann Szabolcs.

Organizator: Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru, în colaborare cu Liceul de Artă „Ion Vidu” și Clubul de dans Magnum Team.

Parteneri principali: Clubul Rotary Opera Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara.

Distribuția:

Clarisa Gherghe, Josiah Balteș, Denis Matei, Maria Boldan, Darius Iordănescu, David Hirsch, Darius Gruiță, Maria Busuioc, Alexandru Ticula, Iustin Călin, Ada Petra Mârza, Răzvan Vlad, Maya Matei, Patrick Rain;

Maria Vărzaru, Maria Sitariu, Maia Icobescu, Karina Vermeșan, Iulia Creangă, Alice Stina, Daiana Berecici – secția de coregrafie a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara;

Corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru;

Clubul de dans Magnum Team.

Dirijor: Hermann Szabolcs.

Regia: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Maestru de cor: lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu.

Mișcare scenică: Adina Gheorghiu, Raul Avram.

Corepetitor: Rareș Păltineanu.

Profesor coordonator: lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei.

Detalii despre spectacolul „Floarea din Hawaii”, care va fi prezentat, în premieră, la Opera Națională Română din Timișoara (5 aprilie 2023, ora 19), de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, în interviul acordat de regizorul spectacolului, Nicolae-Mihai Brânzeu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

„La realizarea acestei operete contribuie soliștii, corul și orchestra Facultății de Muzică și Teatru – UVT, clasa de balet a Liceului de Artă „Ion Vidu” și trupa de dans „Magnum Team”.

Inspirată de povestea Prințesei Ka’iulani, opereta „Floarea din Hawaii” ne dezvăluie din colonialismul american, însă nu abordează acest subiect prea profund.

Libretul prezintă mai multe povești de dragoste. Laya, o prințesă hawaiiană, trebuie să aleagă între Stone, ofițerul de marină american, pe care îl iubește, și Lilo-Taro, prințul hawaiian cu care a fost logodită în copilărie. Între timp, nu mai puțin de alte trei cupluri trebuie să-și găsească drumul prin diverse complicații romantice, înainte ca toți să ajungă la un happy end. Este un spectacol despre adevărata dragoste și despre sacrificiu. Un cânt divin ne-a fermecat pe toți ca într-un vis, într-un Hawaii al cuceririlor amoroase. Vă dăruim un buchet de flori din Hawaii!

Se remarcă studenți precum Clarisa Gherghe, care are o reală evoluție artistică față de rolurile anterioare. Denis Matei, în Jim Boy, face un rol șarmant. Maria Boldan de data aceasta se întrece pe ea însăși. Darius Gruiță se remarcă prin pitorescul personajului creat, dar și prin vocalitate. Nu trebuie uitați Maria Busuioc și David Hirsch care, după cum veți vedea, colorează spectacolul prin apariția lor.

Toți dansatorii se remarcă prin profesionalism și entuziasm.

După un exercițiu dus la îndeplinire cu onoare și pasiune, mă refer la opereta „Scufița Roșie”, corul facultății reușește în timp record să răspundă tuturor exigențelor scenice solicitate. Opereta fără cor ar fi, dacă îmi este permisă o comparație derizorie, similară cu „tortul fără frișcă”.

Orchestra, după două concerte de mare angajament ce au fost conduse de Cristian Măcelaru și Cristian Spătaru, reușește, sub bagheta lui Hermann Szabolcs, să ne transpună în lumea muzicală a lui Paul Abraham.  Lucrarea dificilă și pentru o orchestră dintr-o instituție profesionistă este abordată cu rezultate deosebite de căre studenții Facultății de Muzică și Teatru. Liniile melodice cantabile, ușor de reținut, sunt nimbate în armoniii jazz, în cele douăzeci și două de numere muzicale pe care le veți audia în curând. Din aceste considerente, opereta „Floarea din Hawaii” este situată în rândul celor mai apreciate opusuri din creația lui Paul Abraham.

Mă aflu la prima colaborare cu maestrul Rareș Păltineanu, corepetitor al Operei Naționale Române din Timișoara, și nu pot să nu remarc devotamentul, muzicalitatea și stăruința de a le insufla studenților tot ceea ce cere partitura.

Ansamblul coral a fost diriguit, cu mare profesionalism, de lect. univ. dr. Darius Divian Iordănescu.

Din punct de vedere muzical, studenții au beneficiat de îndrumarea lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei, iar la pupitrul dirijoral îl veți putea vedea, într-o formă de zile mari, pe maestrul Hermann Szabolcs.

Vă invit pe un țărm muzical, să „savurăm” împreună „florile din Hawaii”, miercuri, 5 aprilie 2023, de la ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara. Haideți alături de Facultatea de Muzică și Teatru, pentru a viziona spectacolul „Floarea din Hawaii”, de Paul Abraham!” (lect. univ. dr. Nicolae-Mihai Brânzeu, regizor)

AUDIO/ Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului (interviu Radio Timișoara)

„Am pornit de la ideea de noutate, de inovație. „Floarea din Hawaii” este un titlu care nu apare în repertoriul Operei Naționale Române din Timișoara. Un titlu nou pentru studenți. O latură pe care nu cred că au descoperit-o și nu au dezvoltat-o încă, în vederea susținerii unui spectacol întreg de operetă.

Încercarea reușită, din iunie 2022, a spectacolului „Bal la Savoy” (compozitor Paul Abraham), spectacol susținut de studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara (soliști-cor-orchestră), m-a determinat să îmi îndrept gândurile spre o nouă provocare, și anume, „Floarea din Hawaii”, titlu ce aparține aceluiași compozitor. Am propus această variantă de pre-strategic colegilor mei, Nicolae-Mihai Brânzeu și Hermann Szabolcs, cei care semnează regia și, respectiv, conducerea muzicală a proiectelor strategice ale Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. De comun acord am stabilit că merită să abordăm și să încercăm realizarea acestui titlu.

Este o operetă care are pretenții la abilități multiple –  cântec, dans și actorie. Având în vedere formarea tinerilor studenți interpreți, mă gândeam că ar fi de bun augur, în dezvoltarea ca artist complet, să luăm parte la o incursiune în diversele arte ale spactacolului – teatru, muzică și dans. Nu a fost deloc ușor, dar sperăm că acești tineri vor reuși să îmbine cu brio aceste provocări, lucru ce poate fi urmărit în prestația acestora, miercuri, 5 aprilie 2023, ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara. Doresc să mulțumesc Conducerii acestei instituții de prestigiu, Opera Națională Română din Timișoara, pentru ajutorul și sprijinul acordat la fiecare solicitare.

Vă așteptăm cu drag, miercuri, 5 aprilie 2023, ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara, pentru a urmări un nou titlu, cu noi provocări, „Floarea din Hawaii”!” (lect. univ. dr. Gabriela Diana Matei, prof. coordonator)

AUDIO/ Gabriela Diana Matei, profesor coordonator (interviu Radio Timișoara)

„În calitate de coregraf al spectacolului „Floarea din Hawaii”, am avut o experiență extrem de plăcută și productivă în colaborarea cu toți cei implicați în producția acestui spectacol. De la început, s-a pus accentul pe o colaborare strânsă între Facultatea de Muzică și Teatru – UVT și Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, iar acest lucru s-a văzut în mod clar în calitatea finală a producției.
În ceea ce privește construcția spectacolului, am fost implicată împreună cu regizorul Nicolae-Mihai Brânzeu în conceperea mișcării scenice, însă aceasta a fost doar unul dintre aspectele care a contribuit la succesul final al producției. Am avut o echipă extrem de talentată și dedicată, iar aceasta a făcut posibilă crearea unui spectacol care să îmbine armonios mișcarea scenică cu muzica și interpretarea soliștilor.
În ceea ce privește soliștii și ceilalți colaboratori, am fost extrem de impresionată de nivelul lor de profesionalism și dedicare față de acest spectacol. Studenții facultății de muzică au avut o prestație deosebită și au făcut un efort enorm pentru a-și perfecționa interpretarea, iar colaboratorii din cadrul Facultății de Muzică și Teatru au fost de un real ajutor în realizarea producției.
Clubul de dans Magnum Team, corul și orchestra facultății de muzică au fost de un real ajutor în realizarea producției și au contribuit în mod semnificativ la succesul final al spectacolului. Profesorul coordonator Gabriela Diana Matei a fost de asemenea o prezență importantă și utilă în procesul de creație.
În ceea ce privește elevii mei din clasa a VII-a, aceștia au fost entuziasmați și dornici să învețe și să se implice în procesul de creație al spectacolului. Am fost impresionată de dedicarea și talentul lor, și sunt convinsă că aceștia vor face o figură frumoasă în fața publicului. Noi suntem deja la cea de-a doua colaborare cu Facultatea de Muzică și Teatru, pentru că în luna martie 2023 am mai colaborat la spectacolul „Scufița Roșie”.
În concluzie, pot spune cu încredere că experiența mea ca și coregraf al spectacolului „Floarea din Hawaii” a fost una extrem de plăcută și productivă, iar acest lucru se datorează în mare parte colaborării strânse și efortului comun al întregii echipe. Sunt convinsă că acest spectacol va fi un succes și că va fi apreciat de publicul larg.” (prof. Adina Gheorghiu, secția Coregrafie–Dans clasic, Liceul de Artă „Ion Vidu”, coregraf al spectacolului)

AUDIO/ prof. Adina Gheorghiu, coregraf (interviu Radio Timișoara)

Sursa foto: Nicolae-Mihai Brânzeu (autor/Denis Matei), foto din repetiții (autor/Nicolae-Mihai Brânzeu), Gabriela Diana Matei(arhiva personală), Adina Gheorghiu (facebook/Adina Gheorghiu).

Din repetiție/sursa Nicolae-Mihai Brânzeu: fragment din opereta „Floarea din Hawaii”, compozitor – Paul Abraham, durata 1’07. Interpretare: Corul FMT-UVT, dirijor – Darius Divian Iordănescu; la pian – Rareș Păltineanu.

Articol de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare
Cultură vineri, 25 aprilie 2025, 12:57

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare

Pentru a sărbători 461 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, biletele la spectacolul „Pericles”, în regia lui Philip Parr, de luni,...

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare
A murit actrița Julieta Szönyi
Cultură vineri, 18 aprilie 2025, 20:40

A murit actrița Julieta Szönyi

Cunoscută pentru rolurile din „Toate pânzele sus” și „Felix și Otilia”, actrița Julieta Szönyi s-a stins din viață...

A murit actrița Julieta Szönyi
Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Cultură vineri, 18 aprilie 2025, 19:28

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou

Filarmonica Arad va urca pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din lume, Musikverein, de unde se transmite concertul de Anul Nou. Muzicienii...

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
Cultură joi, 17 aprilie 2025, 10:02

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători

Muzeul Satului Bănățean va fi deschis pentru vizitatori conform programului obișnuit în Vinerea Mare, respectiv între orele 10.00 și 18.00....

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
Cultură marți, 15 aprilie 2025, 13:21

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta, miercuri, cea de-a paisprezecea brățară dacică de aur recuperată. “Brăţara...

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României
Cultură luni, 14 aprilie 2025, 08:19

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa

Scriitorul câştigător al Premiului Nobel, Mario Vargas Llosa a murit în Lima, la vârsta de 89 de ani. Moartea sa a fost anunţată de fiul său,...

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 23:46

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii

În perioada 12-16 aprilie 2025, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Muzică și Teatru (FMT), vă invită la o serie de...

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 13:45

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara

TIMIȘOARA INTERNATIONAL CLARINETFEST 2025 – SPRING SCHOOL FOR SHARING CLARINET MUSICAL HERITAGE reunește tineri instrumentiști (Polonia,...

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara