Ascultă Radio Timișoara Live

VIDEO/ Recital de excepţie pe scena Filarmonicii “Banatul”

Maxim Vengerov a susţinut împreună cu pianistul Vag Papian un recital extraordinar pe scena Filarmonicii “Banatul’’, eveniment cuprins în ediţia XXIII-a a Festivalului Internaţional ”George Enescu’’, desfășurat sub înaltul Patronaj al Președintelui României.

VIDEO/ Recital de excepţie pe scena Filarmonicii “Banatul”

Articol de Ovidiu Novac, 22 septembrie 2017, 23:46 / actualizat: 26 septembrie 2017, 8:25

Program recital:

MAXIM VENGEROV – vioară
VAG PAPIAN – pian
Brahms – Scherzo în do minor din Sonata F.A.E. (1853)
Brahms – Sonata nr. 3 în re minor pentru vioară şi pian, op. 108
Enescu – Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară şi pian, op. 25
Franck – Sonata în La major pentru vioară şi pian

Cunoscut în mod universal drept unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii, numit adesea cel mai mare violonist al contemporaneitatii,câștigătorul premiului Grammy, Maxim Vengerov, se bucură totodată de recunoaștere internațională și ca dirijor, fiind și unul dintre cei mai solicitați soliști din întreaga lume a muzicii clasice.

Născut în 1974, și-a început cariera ca solist violonist la vârsta de 5 ani, a câștigat concursurile internaționale Wieniawski și Carl Flesch la vârsta de 10 și respectiv 15 ani, a studiat cu Galina Tourchaninova și Zakhar Bron, a realizat prima sa înregistrare la vârsta de 10 ani și a continuat să înregistreze la scară largă pentru prestigioase case de discuri , printre care Melodia, Teldec și EMI, câștigând premiul Grammy și a fost distins cu premiul de cel mai bun artist al anului, acordat de prestigioasa publicaţie britanică Gramophone.

Neobosit în căutarea de noi mijloace de expresie creativă, Maxim Vengerov s-a lăsat inspirat de numeroase stiluri muzicale, printre care baroc, jazz și rock, iar în 2007 a călcat pe urmele mentorilor săi, Mstislav Rostropovich și Daniel Barenboim, îndreptându-și atenția spre dirijat. Din acel an, domnul Vengerov a dirijat orchestre importante din întreaga lume, inclusiv pe cele simfonice din Montreal și Toronto, iar în 2010 a fost numit primul dirijor șef al Orchestrei de Festival de la Gstaad. A continuat studiile cu Yuri Simonov, exponent al școlii dirijorale ruso-germane, și a absolvit ca dirijor în iunie 2014 cu diplomă de excelență din partea Institutului de la Moscova a lui Ippolitov-Ivanov. A fost înscris într-un program de 2 ani de operă, fiind programat să dirijeze pentru dată Evgheni Oneghin la Brisbane, în noiembrie și la Moscova, în decembrie 2017.

În ultimele sezoane, Maxim Vengerov a interpretat în calitate de solist sau și-a demonstrat măiestria ca dirijor alături de o serie de orchestre importante, printre care Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Simfonică din Chicago, interpretând de cele mai multe ori un concert major de vioară în prima jumătate și dirijând o lucrare simfonică în cea de-a doua, incluzând Scheherazada lui Rimsky-Korsakov, în care interpretează solo-uri de vioară.

În 2014-2015, Maxim Vengerov a deschis sezoanele de concerte ale Orchestrei Simfonice din Shanghai, Orchestrei din Paris și a inaugurat cea mai recentă sală a Shanghai Symphony Orchestra sub bagheta maestrului Long Yu, interpretând alături de pianistul Lang Lang. Printre altele, el a revenit la Filarmonica din New York pentru o „întâmpinare a eroului” (New York Times) şi a înregistrat concertul de Tchaikovsky cu Orchestra Filarmonică de Radio a Franţei și Myung-Whun Chung.

Cele mai importante momente ale sezonului 2015-2016 l-au surprins pe Maxim Vengerov susţinând cinci recitaluri, în Australia, Canada, Asia, Europa și America de Sud.

În sezonul 2016-2017, Maxim Vengerov a revenit în Australia pentru a deschide sezonul Orchestrei Simfonice din Sydney și a dirijat spectacolul final al sezonului Orchestrei Simfonice din Queensland, alături de care a fost Artist in Residence în acel an. Alte angajamente de dirijare a oaspeților au inclus Orchestra RTE Dublin, Filarmonica din München și Orchestra Simfonică din Melbourne.

În următorul sezon, 2017-2018, Vengerov va reveni la Carnegie Hall cu Orchestra Simfonică din Montreal și va lansa un nou concert la Festivalul de Muzică de la Beijing, semnat de prestigiosul compozitor Qigang Chen înainte ca Maxim Vengerov să fi dirijat Evgheni Oneghin la Brisbane și Moscova. El va străbate cu recitalul său Europa, China și SUA.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Vengerov este predarea și încurajarea tinerelor talente, ocupând diverse poziții pedagogice în întreaga lume și fiind în prezent ambasador și profesor invitat la Academia de Muzică Menuhin din Elveția (IMMA), iar, din septembrie 2016, profesor de vioară la Colegiul Regal de Muzică din Londra – principalul conservator din Marea Britanie. În plus, Maxim Vengerov dezvoltă convingerea conform căreia concursurile reprezintă o platformă pentru a lansa carierele internaționale ale tinerilor artiști, iar datorită acestui principiu, el a făcut parte din numeroase jurii, dintre care amintim concursul de dirijori Donatella Flick, concursul de vioară Menuhin, iar în mai 2013 a participat la finalele Competiției Internaționale de Vioară de la Montreal.

Datorită succesului său în calitate de președinte al prestigioasei Competiţii de Vioară Wieniawski în 2011, când a urmărit audiția a peste 200 de muzicieni în nouă capitale mondiale, Maxim Vengerov a fost reales fără precedent să revină în funcția de președinte al competiţiei în 2016.

În 1997, Vengerov a devenit primul muzician clasic numit Ambasador al Bunăvoinței Internaționale de către UNICEF, lucru care i-a permis să continue să inspire copiii din întreaga lume prin muzică. În acest calitate, a interpretat pentru copiii și comunitățile dezavantajate din Uganda, Thailanda, Balcani și Turcia, ajutând în același timp la strângerea de fonduri pentru numeroase programe asistate de UNICEF. Este, de asemenea, patronul proiectului MIAGI din Africa de Sud, proiect care conectează copiii cu diferite origini etnice prin muzică.

Maxim Vengerov a fost prezentat într-o serie de documentare, printre care “Playing by Heart’’, înregistrat de Channel Four Television și prezentat la Festivalul de Televiziune de la Cannes în 1999 sau “Living the Dream”, care a fost lansat în întreaga lume, fiind răsplătit cu premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar în 2008.

Maxim Vengerov a primit burse prestigioase și onoruri de la mai multe instituții, printre care Academia Regală de Muzică și ordine de merit atât din partea României, cât și din partea land-ului Saarland al Germaniei, iar în 2012 i-a fost acordată Honorary Visiting Fellowship la Colegiul Trinity, Oxford.

Maxim Vengerov a primit, de asemenea, numeroase premii, inclusiv Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare – solist instrumental (cu orchestra) (2003), două premii Gramophone (1994, 1995), un Classical Brit Award (2004), cinci premii Edison Music Classical 1998, 2003, 2004), două premii ECHO (1997, 2003) și un premiu Crystal din partea Forumului Economic Mondial (2007) – premiu care onorează artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii.

Maxim Vengerov cântă pe o vioară Kreutzer Stradivari (1727).
(http://festivalenescu.ro)

După evenimentul muzical de la Timișoara, Maxim Vengerov și Vag Papian vor susține alte două recitaluri: la Sibiu (22 septembrie) și București – Atheneul Român (24 septembrie).

Vizionați un interviu acordat în exclusivitate de maestrul Maxim Vengerov lui Călin Pacatiuș.

 

 

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură duminică, 19 mai 2024, 19:20

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un concert simfonic, sub bagheta maestrului...

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam
Cultură sâmbătă, 18 mai 2024, 22:41

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte, sub titlul „Opera Gala 2024”, la The Royal...

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam
castelul corvinilor
Cultură sâmbătă, 18 mai 2024, 14:32

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în forme diferite. Muzeele din Deva, Brad și...

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara
Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Cultură vineri, 17 mai 2024, 16:16

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor, din cauza nemulțurilor salariale. Nici...

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor
Cultură vineri, 17 mai 2024, 12:57

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”

Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru organizează, pe parcursul lunii mai 2024, Festivalul Muzicii de Cameră,...

Festivalul Muzicii de Cameră, într-un„Weekend muzical de vis”
Cultură vineri, 17 mai 2024, 06:00

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai și va cuprinde diverse activități și ateliere...

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa
Cultură joi, 16 mai 2024, 14:11

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala „Capitol”,...

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”
Cultură miercuri, 15 mai 2024, 13:15

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie a Festivalului și Concursului Internațional „Alma Cornea...

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21