Ascultă Radio Timișoara Live

Recital-eveniment cu pianista Kira Frolu, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara

În cadrul turneului național „Moștenitorii României muzicale”, pianista Kira Frolu, câștigătoarea bursei „Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține un recital-eveniment la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, joi, 26 ianuarie 2023, ora 19.

Recital-eveniment cu pianista Kira Frolu, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara

Articol de Simona Stoița, 24 ianuarie 2023, 04:23

Kira Frolu propune un program inedit, având ca temă „Something borrowed”, cu lucrări de: Wolfgang Amadeus Mozart – Fantezia în do minor, KV 475; Tudor Dumitrescu – 7 Preludii; Frédéric Chopin – Mazurci, op. 17 nr. 4, op. 24 nr. 1, 2 și op. 33, nr. 2; Igor Stravinski – Trei mișcări din baletul „Petrușka“.

Recitalul de la Timișoara este ultimul dintr-o serie ce a cuprins evenimente la Brașov și București. În 20 ianuarie 2023, tot ca parte a bursei „Moștenitorii României muzicale”, Kira Frolu a concertat alături de Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.

„Proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 20 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa „Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa „Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei, în valoare de 4000 euro, au fost: pianistul Cadmiel Boțac – în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021; în 2022 – pianista Kira Frolu.” spune Cristina Comandașu, Manager Radio România Muzical.

Interviu cu pianista Kira Frolu, pentru Radio Timișoara (realizator Simona Stoița):

Tema recitalului este „Something borrowed”. Te invit să „decodifici” acest titlu.

Kira Frolu: Tema recitalurilor pentru turneul organizat de Radio România Muzical este „Something borrowed”. Este un repertoriu alcătuit din piese care își găsesc inspirația, sau originea, în alte piese, alte genuri, dansuri, sau chiar limbaje armonice. Fantezia de Mozart este inspirată din „Ofranda muzicală” a lui Bach, Preludiile de Tudor Dumitrescu sunt cu siguranță influențate de Preludiile lui Skriabin, Mazurcile de Chopin sunt un „răspuns” muzical către dansul popular național polonez, iar Stravinski a scris „Petrușka” folosindu-se de multe teme muzicale din culegerea folclorică a lui Rimski Korsakov. „Something borrowed” face aluzie și la superstiția de nuntă, când mirii trebuie să aibă ceva „împrumutat”, ceva nou și ceva albastru. E o superstiție de bun noroc de care am vrut să mă folosesc și eu, pentru a aduce, sper, la început de an, mai mult noroc pentru publicul din sală.

Faci parte din galeria de „moștenitori” ai României muzicale. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

Kira Frolu: Sunt onorată că am fost aleasă să fac parte dintre acești tineri muzicieni care, într-un fel, reprezintă noua generație din muzica clasică. Sunt onorată să fac parte dintr-un „cerc de tineri foarte talentați” de la care am învățat multe, și de la cei care au câștigat înainte – Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo, și sper că în continuare voi putea, poate, să inspir și să pot ajuta tineri muzicieni de acum înainte.

Cine au fost și cine sunt „stâlpii” formării tale, ca muzician?

Kira Frolu: Deși nu am avut neapărat un drum foarte ușor către această carieră, dat fiind faptul că eu nu vin dintr-o familie de muzicieni și nimeni nu știa exact cum să ajungem în cel mai bun loc pentru educație și dezvoltare muzicală, dar, „stâlpii” au fost toți profesorii care și-au dedicat o mare parte din timp și răbdare să mă învețe tot ceea ce au reușit, începând cu doamna profesoară Mihaela Nemțeanu, care m-a învățat primele note și primele piese, continuând cu doamna Elena Petrenco, de la Liceul „Lipatti”, cu William Fong, care cu toții au contribuit nespus de mult la formarea mea ca muzician. Desigur că pe lângă profesori, părinții au fost non-stop alături de mine, m-au susținut și m-au încurajat la fiecare pas și cu siguranță nu aș fi ajuns unde sunt acum fără susținerea lor, încurajările, și dragostea pe care mi-au oferit-o.

Cum definești „moștenirea muzicală” pe care ai întâlnit-o în drumul tău?

Kira Frolu: Dacă e să vorbim de „moștenirea muzicală”, mă gândesc la diferite lucruri pe care le-am învățat de la profesorii care mi-au fost alături până acum. În principiu, diferite „filosofii” și modalități de a aborda o piesă nouă, de a o învăța, de a o studia, și de a o însuși într-un mod cât mai eficient și natural. Desigur că totul pornește de la citirea partiturii, care trebuie înțeleasă, trebuie studiată din punct de vedere al structurii și asimilată oarecum, apoi, să știi ce vrei să exprimi cu piesa respectivă pe care dorești să o obții și să o împarți cu publicul.

Te consideri un „ambasador” al României muzicale? Care este „misiunea” ta?

Kira Frolu: Termenul „ambasador al României muzicale” este foarte serios și nu știu dacă m-aș considera chiar așa, la vârsta mea. Eu nu pot să zic că reprezint în totalitate educația muzicală din România, pentru că sunt plecată de mulți ani din țară. Desigur că începutul și dorința de a deveni pianistă mi-au venit în țară și le sunt foarte recunoscătoare celor care m-au ajutat să ajung la nivelul la care pot fi acceptată la alte instituții și în străinătate, dar, cum am spus, nu este povestea finală. Îmi doresc să pot avea o influență asupra noilor generații de muzicieni, de pianiști. Le pot arăta că această carieră, acest vis poate deveni realitate, și este o plăcere să faci lucrul acesta dacă îți dorești cu adevărat, și este posibil. În prezent ușile importantelor instituții, precum Radioul și filarmonicile, se deschid ușor și pentru noi, lucru care înainte era mult mai greu de obținut. Acum, prin acest proiect, toate lucrurile acestea sunt posibile. Deci, da, sper că pot fi o influență pozitivă și poate un model pentru cei care își doresc să facă lucrul acesta.

Cu ce gânduri vii spre Timișoara?

Kira Frolu: Este a doua oară când vizitez Timișoara. Prima oară a fost, cred, în clasa a șasea, când am participat la Olimpiada Națională de Pian. Mi-a plăcut foarte mult orașul. Acum sunt foarte bucuroasă să mă pot întoarce și să concertez la Filarmonică. Sunt foarte curioasă cum va reacționa publicul la repertoriul pe care îl voi prezenta. Sper să le fie pe plac. Eu de abia aștept! Este ultimul recital din turneu și sper că vom încheia această experiență cu un final de mare succes. Îi invit pe timișoreni cu mare drag să vină la concert, să asculte piesele pe care le-am propus. Poate după concert, sau înainte, să asculte și piesele care au inspirat lucările pe care le cânt. Sunt foarte bucuroasă să vin și sper să ne putem bucura împreună de o seară minunată, la Filarmonică. Să ne bucurăm cu toții de muzică! (Kira Frolu, interviu pentru Radio Timișoara, realizator Simona Stoița)

Kira Frolu, pianistă, referințe profesional-artistice:

Kira Frolu (născută în 2000) este studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, la cursurile de master ale prof. Ian Fountain. A început lecțiile de pian la vârsta de 5 ani la Școala de muzicã nr. 3 din București, cu prof. Mihaela Nemțeanu. După ce a terminat școala gimnazială la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti“, la clasa profesoarei Elena Petrenco, și doi ani de liceu la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București, Kira a fost acceptată, la vârsta de 15 ani, la Purcell School for Young Musicians din Londra, clasa prof. William Fong, cu care și-a continuat studiile și la Academia Regală de Muzică din Londra.

Studiile de master ale Kirei sunt susținute de Academia Regală prin bursa Sir Laurence Robson Award, dar și de fundațiile Countess Munster Trust și Help Musicians UK.

Kira Frolu a susținut recitaluri în săli de prestigiu din numeroase țări europene, precum Wigmore Hall, Milton Court, St. James’ Piccadilly, St. Martin in the Fields din Londra, Royal Conservatoire of Scotland din Glasgow, Fabrica de piane “Fazioli” din Sacile – Italia, dar și Sala Radio, Arcub și Ateneul Român din București.

A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale. Ca junior, Kira a fost laureată anual în cadrul Olimpiadelor Naționale din România și a câștigat premiul I in concursuri, precum: “Young Pianists of the North” în Marea Britanie, “CMF” Franța, “Vladimir Krainev” din Ucraina, “Maria Tjarri” din Cipru.

În anul 2019 a primit premiul EMCY, premiul publicului și al orașului Fulda în cadrul festivalului-concurs Pianale din Germania.

În anul 2020, Kira a fost finalistă în cadrul Bursei „Moștenitorii României Muzicale” și, ca urmare, a susținut un recital transmis live online de la Sala Radio, preluat de European Broadcasting Union și BBC3. Concertele susținute alături de Orchestra de Cameră Radio (martie 2022), Cvartetul Arcadia (octombrie 2022) și Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj (ianuarie 2023) sunt tot parte a premiului obținut în 2020.

Debutul ei cu orchestra a avut loc la vârsta de 15 ani cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău, iar de atunci a concertat mai multe concerte cu diferite orchestre din Europa, printre care: Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică Torun, HSSO din Marea Britanie, Orchestra Simfonica din Vidin – Bulgaria etc. Repertoriul ei include concerte clasice, până la Gershwin și Rahmaninov.

Kira a participat și la diferite academii și masterclassuri, precum: Neuhaus Kawai Masterclass” și “Pianale” în Germania, “Suolahti Music Festival” în Finlanda, “Arthur Rubinstein masterclass” în Spania, “Talent Music Summer Course” în Italia, “Summer Junior Masterclass” în Scoția, “Paderewski Academy” în Polonia, unde a lucrat cu pianiști precum Natalia Trull, Stephen Kovacevich, Nikolai Demidenko, Grigory Gruzman, Dmitri Alexeev, Yong Hi Moon, Pascal Devoyon, Noriko Ogawa și Bernd Goetzke.

În anul 2021, Kira Frolu a pus bazele unui festival de pian pentru tineri pianiști, cu susținerea părinților ei, cu dorința de a-i inspira pe viitorii pianiști și de a aduce înapoi în țară o parte din educația primită în străinătate.

Din anul 2022, Kira Frolu este studentă a Academiei de pian din Lichtenstein, luând parte la masterclassuri și concerte. (sursa info Radio România Muzical)

Foto din arhiva personală Kira Frolu (sursa foto: RoZa Zah, sursa foto: Igu Studio-Cristian Vasile).

Foto afiș: Filarmonica „Banatul”.

Sursa info: Radio România Muzical.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum
Cultură vineri, 5 aprilie 2024, 10:26

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră

„riTM în Banat” este un periplu muzical, în premieră, de promovare a apropiatei ediții, cea cu numărul 48, a Festivalului Internațional...

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră
Cultură marți, 2 aprilie 2024, 12:11

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului IOSIF TODEA, va susține un concert coral...

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”