Ascultă Radio Timișoara Live

„STĂRI ȘI ANOTIMPURI” la Galeria „Helios” din Timișoara , expoziție de pictură cu lucrări semnate de Ildikó Maroşan-Micota

Câteva zeci de lucrări de pictură realizate de Ildikó Maroşan-Micota, artist vizual din Timișoara, sunt reunite în cadrul expoziției „STĂRI ȘI ANOTIMPURI”, care va fi vernisată la Galeria „Helios” din Timișoara, marți, 22 noiembrie 2022, începând cu ora 18,

„STĂRI ȘI ANOTIMPURI” la Galeria „Helios” din Timișoara , expoziție de pictură cu lucrări semnate de Ildikó Maroşan-Micota

Articol de Simona Stoița, 13 noiembrie 2022, 17:29

Prezintă: prof. univ. dr. Gabriel Kelemen, critic de artă.

În cadrul vernisajului expoziției personale „STĂRI ȘI ANOTIMPURI”  vor fi și momente muzicale susținute de Mihaela Faur (harpă) și Marta Chiș (vioară).

Expoziția de pictură „STĂRI ȘI ANOTIMPURI”, semnată de Ildikó Maroşan-Micota, în scop caritabil, este dedicată Asociației Alma.

 

„Pasiunea mea pentru artă a început cam de la vârsta de opt ani, când mă jucam acasă cu creioanele-culorile-pastelurile, ceea ce m-a determinat să mă înscriu din clasa a cincea, în gimnaziu, la Liceul de Artă. În momentul în care te „atinge” sufletește domeniul artistic, nu te mai poți desprinde de el. Nu am încetat, niciodată, să activez în acest domeniu. Și școala m-a format. Mi-a dezvoltat această dragoste pentru artă.

Am absolvit masterul la Facultatea de Arte din Timișoara, sub coordonarea doamnei profesor dr. Rodica Banciu, la Secţia Tapiserie şi Arte Decorative. În anul 2009, m-am înscris în Uniunea Artiștilor Plastici din România, iar în 2014, și la Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Timișoara.

În ceea ce privește parcursul meu artistic, după ce am terminat gimnaziul la Liceul de Arte, am urmat un liceu cu profil industrial, Liceul Electrotimiș. În 1983, am absolvit Facultatea de Mecanică – Secţia Mecanică Fină din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” de la Timişoara.

Am ajuns din nou în domeniul artelor, în 2004, în calitate de galeristă, la Galeria „Helios” din Timișoara. Consider că a fost serviciul pe care l-am iubit cel mai mult! Sunt extrem de atașată de această galerie, cea mai veche și cea mai renumită galerie din Timișoara. Aici am întâlnit lumea artistică. O lume deosebită, pe care am simțit-o apropiată sufletului meu. Întâlnindu-mă cu atâția artiști, în Galeria „Helios”, mi-au redeschis gustul pentru arta vizuală, și am început, din nou, să pictez, să desenez. De fapt, apropiat inimii mele îmi este pictura, motiv pentru care activez în acest domeniu.

Acolo, în Galeria „Helios”, m-am întâlnit cu foștii mei profesori, iar doamna Rodica Banciu, care mi-a fost profesoară la gimnaziu, m-a convins să mă înscriu la master, la Facultatea de Arte. Ceea ce am și făcut. Am terminat masteratul în 2007. De atunci, am avut expoziții personale și colective. Printre cele personale, menționez expoziția de la Biblioteca Judeţeană, Secţia de Artă din Timișoara, în 2007, apoi o expoziție de pasteluri la Galeria „Iulia”, la Cafe D’Arc, Hotel Central, la Galeria „Helios”. Am participat la expoziții colective, precum, Salonul Artelor Vizuale de la Muzeul de Artă din Timișoara, multe expoziții colective la Galeria „Helios”, ultima expoziție personală având-o în 2017. Am lucrări în colecții private, în țară (Constanța, Timișoara, Bistrița Năsăud), de asemenea, în Germania (Heilbron, Stuttgart, Chemnitz), inclusiv în China.

Am avut și două lansări de carte – volumul de poezii „Anotimpurile mele”, carte publicată în 2005, iar al doilea volum, „Povestiri şi poezii pentru părinţi şi copii”, publicat în 2014, cuprinde eseuri și poezii destinate atât copiilor, cât și adulților.

După o întrerupere de cinci ani, în sensul că m-am mutat cu serviciul la o multinațională, timpul pentru artă era foarte restrâns, dar, apoi, am început din nou să pictez și am decis să expun la Galeria „Helios”, o galerie foarte apropiată inimii mele. Aproape paisprezece ani am activat acolo în calitate de galeristă, plus că din copilărie am tot vizitat această galerie, fiindu-mi foarte dragă atât arta, cât și cea mai renumită galerie a Timișoarei, Galeria „Helios”!

Urmăresc foarte mult domeniul artistic. Mă interesează mai ales pictura, sculptura, pentru că o perioadă îndelungată am avut contact cu artiștii și sunt „îndrăgostită” de lumea artistică, în special de cea a artelor vizuale. Intrând în contact cu pictorii, cu sculptorii, cu graficienii, această pasiune s-a dezvoltat continuu.

De această dată, voi expune, la Galeria „Helios”, pictură, 31 de lucrări. Expoziția se numește „Stări și Anotimpuri”. Întotdeauna m-a pasionat acest subiect al Anotimpurilor, al ciclurilor Vieții, aceasta a fost și lucrarea mea de masterat, așa s-a intitulat – „Ciclurile Vieții”. Expoziția este destul de complexă. „Stările” și „Anotimpurile” sunt prezentate chiar în funcție de starea pe care am avut-o în momentul respectiv, în momentul în care am pictat. Este o tehnică mixtă, în principal acrylic pe pânză.

Mesajul este cel al dezvoltării continue și al ciclului Primăvară-Vară-Toamnă-Iarnă care se găsește absolut în toată natura, atât în domeniul vegetal, în domeniul mineral, inclusiv în viața noastră. Aș dori să „lase” lumea să se gândească la ceea ce înseamnă efemeritatea și, în același timp, paradoxal, perenitatea naturii. Toate aceste anotimpuri vorbesc despre Naștere-Trăire-Îmbătrânire-Trecere și, din nou, (Re)Naștere, ceea ce, în convingerea mea, se întâmplă și cu noi…

Scopul expoziției este caritabil, în sensul că expoziția este dedicată Asociației Alma. Această asociație se ocupă de persoanele care au fost supuse unor intervenții chirurgicale, în domeniul oncologic, iar Asociația Alma oferă terapii postoperatorii.

Vernisajul expoziției „Stări și Anotimpuri” va fi marți, 22 noiembrie 2022, începând cu ora 18, la Galeria „Helios”. Vom oferi, împreună cu Asociația Alma, și câteva momente plăcute de destindere, prin muzică.

Expoziția va fi deschisă și prezentată de prof. univ. dr. Gabriel Kelemen, critic de artă.

Expoziția va fi funcțională până pe 9 decembrie 2022. Invit publicul să viziteze expoziția. În cazul în care persoanele din public doresc să achiziționeze lucrări din cadrul acestei expoziții, contravaloarea acestora va fi donată Asociației Alma.” precizează Ildikó Maroşan-Micota, artist vizual, autoarea lucrărilor.

Ascultați interviul acordat de Ildikó Maroşan-Micota, artist vizual timișorean – pictură, în exclusivitate pentru Radio Timișoara (difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița):

Ildikó Maroşan-Micota, artist vizual timișorean – pictură

Repere (listă selectivă) din activitatea artistică:

Expoziții personale: expoziția personală de artă decorativă (Biblioteca Judeţeană, Secţia de Artă, Timișoara, 2007), expoziţia personală – Transformări (Cafe D’Arc, Timişoara, 2008), expoziţia personală – Omagiu grădinii mele (Sala Iulia, Timişoara, 2009), expoziţia personală de pictură – Constelaţii florale (Hotel Central, Timişoara, 2016), expoziţia personală – Aproape de infinit (Galeria Helios, Timişoara, 2017).

A expus lucrări, într-un număr impresionant de expoziții colective organizate la Timişoara, Lugoj, Reşiţa, Szeged (Ungaria), Budapesta (Ungaria), Zrenjanin (Serbia), Salonul Naţional de Artă Plastică „ATITUDINI CONTEMPORANE” – Demersul Ludic – ediţia a IV-a (2011, cu itinerariul – Hunedoara, Râmnicu Vălcea, Buzău, Brăila, Tulcea, Iaşi, Curtea de Argeş, Slobozia, Bucureşti).

A participat la Tabăra de creaţie Gernik (2012).

A fost curator şi participantă la expoziţia colectivă „Politehnica în artă, arta în Politehnică”, organizată de Fundaţia Politehnica în colaborare cu UAPT la Galeria „Helios” din Timişoara (2015).

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România- secţia pictură, filiala Lugoj, din anul 2009.

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România- secţia pictură, filiala Timişoara, din anul 2014.

Lucrări în colecţii particulare: Beijing (China), Los Angeles, Portland (SUA), Chemnitz, Stuttgart, Heilbron, Nordhausen, München, Nürnberg (Germania), Roma (Italia), Timişoara, Constanța, Bistrița Năsăud, Bacău, Cenad (România), Rotterdam (Olanda), Hotel Central-Timişoara, Mississauga (Canada), Cabinet CARDIOVEST (Timișoara, România), Eforie Sud (România), Ecaterina 1 – Timișoara (România), Cabinet de avocatură Botezatu și Asociații – București (România).

Este autor de cărți, lansate la Galeria „Helios” din Timişoara: volumul de poezii Anotimpurile mele (2005), volumul „Povestiri şi poezii pentru părinţi şi copii” (2014).

Sursa info: Uniunea Artiştilor Plastici din România Filiala Timişoara. Foto-credit afiș: Liliana Baciu. Foto picturi: arhivă personală Ildikó Maroşan-Micota. web page: http://uapt.cjtiimis.ro/membri/imarosanmicota/imarosanmicota.htm

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum
Cultură vineri, 5 aprilie 2024, 10:26

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră

„riTM în Banat” este un periplu muzical, în premieră, de promovare a apropiatei ediții, cea cu numărul 48, a Festivalului Internațional...

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră