Ascultă Radio România Timișoara Live • 

„Un sinonim pentru excelență” propun formațiile participante la Olimpiada Națională Corală

Timișoara găzduiește, în premieră, faza națională a Olimpiadei Naționale Corale. Interviu cu prof. Oana-Codruța Tomescu - Inspector școlar pentru arte, IȘJT.

„Un sinonim pentru excelență” propun formațiile participante la Olimpiada Națională Corală

Articol de Simona Stoița, 3 mai 2025, 01:04

În perioada 8-10 mai 2025, aproximativ 800 de elevi din întreaga țară, reuniți în 22 de coruri, se vor întrece, prin repertorii atent pregătite, în cadrul Olimpiadei Naționale Corale de la Timișoara.

Olimpiada Națională Corală cuprinde trei secțiuni, dedicate corurilor de la unități vocaționale (profil artistic, specializare Muzică), din învățământul de masă și de la licee/seminarii teologice.

„Găzduirea, în premieră, a fazei naționale a Olimpiadei Naționale Corale la Timișoara reflectă angajamentul orașului nostru față de promovarea culturii și educației muzicale. Acest eveniment consolidează poziția Timișoarei ca un veritabil centru cultural și oferă comunității locale ocazia de a se conecta cu tradițiile corale naționale” apreciază reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș, instituția organizatoare.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale Corale va avea loc joi, 8 mai 2025, începând cu ora 18:00, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” Timișoara.

Evenimentul festiv din deschiderea Olimpiadei Naționale Corale va fi transmis video, pe Facebook Radio Timișoara – partener media.

Gala și Festivitatea de premiere se vor desfășura sâmbătă, 10 mai 2025, ora 10:00, la Sala Operei Naționale Române din Timișoara.

INTERVIU-EXCLUSIVITATE: prof. Oana-Codruța Tomescu, Inspector școlar pentru arte – Inspectoratul Școlar Județean Timiș

Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, Mitropoliei Banatului, Primăriei Timișoara, Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și al numeroșilor parteneri care au înțeles importanța acestui eveniment, organizează etapa națională a Olimpiadei Naționale Corale.

o competiție în care toți elevii sunt de fapt câștigători

Este pentru prima dată când „Orașului florilor” i se adaugă alte aproximativ o mie de flori din întreaga țară, și anume, elevi minunați care excelează în educația corală de performanță, elevi-model, atrași de un domeniu care are ca scop cultivarea frumuseții spirituale.

Etapa națională a Olimpiadei Naționale Corale este un eveniment de excepție în care domeniul artistic este celebrat, într-un mod cât se poate de potrivit, prin armonia glasurilor participanților într-o competiție în care toți elevii sunt de fapt câștigători.

Întreaga noastră prețuire se îndreaptă înspre elevii prezenți la această olimpiadă, deoarece activitatea de a cânta în cor este mai mult decât o activitate muzicală.

Este un limbaj al emoțiilor, o experiență comună care transcende cuvintele și modelează sufletul celor care participă.”

tradiție corală străveche, în partea de vest a țării

În contextul tradiției corale străvechi, în partea de vest a țării, aici la noi „în Banat, s-a cântat întotdeauna frumos și cu drag” așa spunea reputatul folclorist și compozitor Tiberiu Brediceanu, iar „bănățenii s-au dovedit capabili să-și promoveze valorile autentice, devenind în timp exemple veritabile și pentru alte provincii românești”.

A spune că „bănățeanul a cântat din moși-strămoși, pare că nu mai necesită vreo fundamentare documentară, atât de recunoscută e muzicalitatea poporului de prin părțile Carașului și Timișului” scria muzicologul bănățean Viorel Cosma, în anul 1965, iar căutările muzicale au fost încă de la începuturi, aici la noi în Banat, într-o mare legătură cu găsirea sensului existenței.

Primele forme de „cântare împreună” s-au închegat în bisericile sătești, pentru ca, pe lângă cantorii din strană, și “poporenii” să poată da răspunsuri la Sfânta Liturghie. Îndrumați de cantor, de vreun învățător sau de preotul însuși, ei au putut deprinde cântarea „după ureche”, pe mai multe voci.

De aceea, Vasile Vărădean sublinează „originea bisericească a tuturor corurilor bănățene”, pentru că la noi muzica și spiritualitatea nu au putut exista decât împreună.

pilde de frumoase cântări”

Lugojul, alături de Caransebeș, erau recomandate ca „pilde de frumoase cântări” și aveau să impună o tradiție încă de prin anul 1810, când a fost introdusă în biserică modalitatea răspunsurilor liturgice prin cântarea corală filarmonică, inițiativă care avea să ducă la constituirea primului cor din Banat, pe patru voci, Corul bisericesc din Lugoj (1841).

Mișcarea corală bănățeană a fost un gen de artă care, prin influența sa edificatoare, a educat și a înălțat spiritul bănățenilor, le-a înfrumusețat viața prin simpla prezență ca fenomen artistic-estetic.

între anii 1880-1900, s-au înființat peste 140 de coruri

Frumusețea sufletească, determinată de muzică, a oamenilor de aici, a fost cu siguranță motivul pentru care în numai două decenii, între anii 1880-1900, s-au înființat în mediul urban, dar mai ales în cel rural, peste 140 de coruri.

Grație eforturilor conjugate ale tuturor celor amintiți, dar nu numai, ne aflăm în aceste zile la Timișoara, în capitala Banatului, la acest eveniment de o înaltă ținută artistică, venit poate și ca semn de mulțumire pentru ideile și sentimentele nemuritoare de „acordare a sunetelor vocilor” la vibrațiile sufletelor pe care predecesorii noștri le-au avut ca ideal și ni le-au lăsat ca moștenire.”

750 de elevi, 42 de dirijori și însoțitori, 15 membri ai Comisiei Centrale de Jurizare

Deoarece sunt foarte mulți participanți, una dintre greutățile întâmpinate a fost găsirea locurilor de cazare în unități hoteliere respectabile.

Acest aspect l-am materializat încă din luna ianuarie 2025, de la apariția Calendarului olimpiadelor.

Consider că a fost o „piatră de încercare”, pentru că vorbim despre 750 de elevi, 42 de dirijori și însoțitori și 15 membri ai Comisiei Centrale de Jurizare.

Am găsit în acest domeniu, al managementului turistic și hotelier, oameni absolut minunați care au înțeles nevoile noastre și importanța sprijinirii acestui fenomen cultural-artistic pentru Timișoara.

Rolul Inspectoratului Școlar Județean Timiș a fost și este esențial.

Sunt mândră că fac parte din această echipă de oameni minunați și responsabili, atât din punct de vedere uman, cât și profesional.

Am avut un sprijin real, acordat de doamna prof. Aura-Codruța Danielescu – Inspector Școlar General, care m-a încurajat și mi-a fost alături în tot acest timp. A venit în întâmpinarea mea cu soluții reale.

De asemenea, domnul prof. Nicolae-Cosmin Hogea – inspector școlar general adjunct, doamna prof. Simona-Ecaterina Bejan – inspector școlar general adjunct și domnul prof. Francisc Halasz – inspector școlar general adjunct.

Mi-au fost alături colegii de la serviciul Contabilitate, domnul Florin Ficuț – contabil șef și echipa dumnealui, care m-au învățat lucruri deosebit de importante, dar și colegii de la celelalte discipline, care mi-au împărtășit din experiențele lor și m-au ajutat cu idei și sugestii.

Comisia Județeană de Organizare

Echipa de organizare este, de fapt, Comisia Județeană de Organizare, fără de care nu aș fi putut realiza nimic din ceea ce mi-am propus.

Am în această echipă trei doamne director, doamna prof. Sanda Moldovanu – director adjunct la Liceul de Artă „Ion Vidu”, doamna prof. Oana Miclău – director la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și doamna prof. Violeta Estrella Bontilă – director la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara, deoarece Olimpiada Națională Corală, etapa națională, cuprinde trei secțiuni, pentru învățământul vocațional, de masă și teologic.

Pe lângă aceste minunate doamne director pe care le-am menţionat, am în echipă aproximativ șaizeci de persoane –  inspectori, directori şi cadre didactice care vor avea şi rolul de coordonatori şi însoţitori pentru cele 22 de formații corale participante la competiția națională din data de 9 mai 2025.”

Sprijin real financiar și susținere

O grea „încercare” a constituit găsirea sponsorilor și a partenerilor, pentru a putea suplimenta sumele alocate de Ministerul Educației și Cercetării (per copil), la organizarea Olimpiadei Naționale Corale, etapa națională.

Am să vă mărturisesc cu sinceritate că mi-aș fi dorit ca la această întrebare să am o listă stufoasă de sponsori și persoane care și-au oferit sprijinul, dar din nefericire nu este așa.

Sprijin real financiar și susținere am primit din partea Primăriei Timișoara și a domnului primar Dominic Samuel Fritz, a doamnei Carmen Proteasa – consilier din partea Primăriei, care ține legătura cu școlile și cu Inspectoratul școlar, a Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care a fost și este alături de noi cu sprijin financiar și sufletesc, a domnului Ovidiu Andriș – manager al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, a câtorva unități școlare din Timişoara și din județul Timiș.

Apoi oameni de afaceri care vor fi menționați în deschiderea oficială din data de 8 mai 2025, de la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, cărora, în semn de recunoștință, le-am alocat un roll-up special pentru a fi vizibili și a primi încă o dată mulțumirile noastre.”

Jurizare, criterii de evaluare

În ceea ce privește jurizarea, momentele muzicale vor fi evaluate de către o comisie constituită de Ministerul Educației și Cercetării, compusă din minim trei membri evaluatori pe secțiune.

Sunt profesori de specialitate din învățământul preuniversitar sau cadre didactice de specialitate din învățământul universitar, cu rezultate deosebite în activitatea profesională, exact așa cum prevede Art. 18. (6) lit. b din Metodologia-cadru și Art. 34, lit. f din Regulamentul specific de organizare și desfășurare a Olimpiadei Naționale Corale.

Criteriile de evaluare sunt, de asemenea, cele stabilite în Metodologia-cadru și în Regulamentul specific de organizare și desfășurare a Olimpiadei Naționale Corale.”

Deschiderea olimpiadei

Olimpiada Națională Corală – etapa națională va debuta, la Timișoara, cu un eveniment festiv, în data de 8 mai 2025, la ora 18:00.

O ceremonie de deschidere organizată la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”.

Secțiunile olimpiadei

Locurile de desfășurare a competiției propriu-zise, în 9 mai 2025, începând cu ora 14:00, vor fi, la:

  • Liceul de Artă Ion Vidu” Timișoara, sala de concerte „Mihai Perian”, pentru corurile de elevi din unitățile de învățământ – filieră vocațională, profil artistic, specializarea Muzică;
  • Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara, pentru corurile de elevi din unitățile de învățământ care nu au specializarea Muzică;
  • Colegiul Național „ C. D. Loga”, pentru corurile de la liceele și seminariile teologice.”

Activități conexe

„În sprijinul nostru au venit, cu mare drag, reprezentanții Muzeului Național al Banatului și cei de la Muzeul Național de Artă Timișoara, partenerii noștri care sunt pregătiți să le asigure participanților tururi ghidate și informații importante și interesante despre orașul nostru.”

Gala și festivitatea de premiere

„Gala și festivitatea de premiere vor avea loc în data de 10 mai 2025, de la ora 10:00, la Opera Națională Română din Timişoara.”

cântarea corală cultivă empatia, disciplina și lucrul în echipă

A cânta într-un cor înseamnă să fii parte dintr-un întreg.

Să creezi armonie alături de ceilalți, dar și să-ți depășești nesiguranțele.

După cum spunea renumitul dirijor Leonard Bernstein, „muzica poate numi ceea ce nu poate fi exprimat în cuvinte și despre care este imposibil să taci”.

Dincolo de tehnica vocală, cântarea corală cultivă empatia, disciplina și lucrul în echipă.

Studiile arată că muzica stimulează conexiunile neuronale, îmbunătățind memoria și concentrarea.

Reduce anxietatea și crește stima de sine.

În plan spiritual, cântatul coral creează o conexiune profundă cu divinul și cu ceilalți, aducând pace interioară.

Muzica este un răspuns la misterul existenței” spunea Ioan Holender, subliniind dimensiunea transcendentă a acestei arte.

Dintre toate artele, muzica a știut întotdeauna cel mai bine să reprezinte sentimentele sau stările de spirit proprii umanității, presimțirile și revelațiile fugitive, tendințele instabile și echivoce ale sensibilității, inocența și suavitatea, sau, din contră, pasiunile tulburător-ardente sau tensiunile emoționale.”

 cântarea corală, un sinonim pentru excelență

Intenția profundă a muzicii este tocmai crearea unei societăți mai bune, prin intermediul unor formule de înțelegere a posibilităților mereu în schimbare din lumea sunetelor care vor fi exprimate în aceste zile, la Timișoara, de tineri coriști din întreaga țară.

Cântarea corală a exercitat dintotdeauna o atracție puternică pentru tinerii talentați și a aplicat în același timp criterii de selecție stricte, motiv pentru care a devenit un sinonim pentru excelență.

Spiritul tânăr, pozitiv și vocile minunate ale tinerilor participanți ne emoționează și ne bucură sufletele de fiecare dată când avem prilejul de a le asculta, cu atât mai mult acum când le vom fi și gazde!

Cântatul în cor nu trebuie privit ca o activitate extrașcolară, ci una strâns legată de școală, de educație, de creșterea spirituală și de comuniunea între semeni.

De la începuturile existenței școlii, corul a fost parte integrantă a educației, fiind printre obiectele și obiectivele de bază ale acesteia, așa că și azi corului îi stă bine a fi integrat în activitățile școlare.

Celor care au voce, simț ritmic, claritate intonațională și sunt ușor disciplinabili, cântând în cor li se dezvoltă un caracter frumos.

Astfel se poate realiza creșterea și hrănirea spirituală a celor care ne vor urma.”

vor face ca muzica să se „transfigureze” în rugăciune

Indubitabil, la succesul concertistic-competițional al tinerilor participanți ne alăturăm noi organizatorii și ne înclinăm în fața lor, deoarece prin interpretările lor de excepție vor face ca muzica să devină mai înălțătoare și să se „transfigureze” în rugăciune.

Adresez tuturor participanților la etapa națională a Olimpiadei Naționale Corale un călduros bun-venit, succes deplin în interpretarea repertoriilor de concurs, mulțumiri colaboratorilor și sponsorilor direcți ai acestui important eveniment!” (profesor Oana-Codruța Tomescu, Inspector școlar pentru arte, IȘJT)

Sursa foto / afișe: Oana-Codruța Tomescu, Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare
Cultură vineri, 25 aprilie 2025, 12:57

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare

Pentru a sărbători 461 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, biletele la spectacolul „Pericles”, în regia lui Philip Parr, de luni,...

Două premiere la Teatrul Maghiar și un cadou de ziua lui William Shakespeare
A murit actrița Julieta Szönyi
Cultură vineri, 18 aprilie 2025, 20:40

A murit actrița Julieta Szönyi

Cunoscută pentru rolurile din „Toate pânzele sus” și „Felix și Otilia”, actrița Julieta Szönyi s-a stins din viață...

A murit actrița Julieta Szönyi
Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Cultură vineri, 18 aprilie 2025, 19:28

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou

Filarmonica Arad va urca pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din lume, Musikverein, de unde se transmite concertul de Anul Nou. Muzicienii...

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
Cultură joi, 17 aprilie 2025, 10:02

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători

Muzeul Satului Bănățean va fi deschis pentru vizitatori conform programului obișnuit în Vinerea Mare, respectiv între orele 10.00 și 18.00....

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
Cultură marți, 15 aprilie 2025, 13:21

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta, miercuri, cea de-a paisprezecea brățară dacică de aur recuperată. “Brăţara...

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României
Cultură luni, 14 aprilie 2025, 08:19

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa

Scriitorul câştigător al Premiului Nobel, Mario Vargas Llosa a murit în Lima, la vârsta de 89 de ani. Moartea sa a fost anunţată de fiul său,...

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 23:46

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii

În perioada 12-16 aprilie 2025, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Muzică și Teatru (FMT), vă invită la o serie de...

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 13:45

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara

TIMIȘOARA INTERNATIONAL CLARINETFEST 2025 – SPRING SCHOOL FOR SHARING CLARINET MUSICAL HERITAGE reunește tineri instrumentiști (Polonia,...

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara