Ascultă Radio Timișoara Live

„Victor Brauner: Invenții și magie”, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Ecouri de la vernisarea expoziției și lansarea catalogului

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie”, dedicată marelui artist, este cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine.

„Victor Brauner: Invenții și magie”, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Ecouri de la vernisarea expoziției și lansarea catalogului

Articol de Simona Stoița, 18 februarie 2023, 23:15 / actualizat: 19 februarie 2023, 11:36

Curatoarea Camille Morando din Paris a alcătuit un repertoriu select de opere provenind din colecții publice și private, din România și Franța.

Proiectul expozițional este organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, Centre Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România și finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Filip Petcu, Manager Muzeul Național de Artă Timișoara (interviu Radio Timișoara, 16 februarie 2023, MNArT):

„Într-adevăr este un moment de foarte mare intensitate, de foarte mare emoție, pentru noi toți. Până acum am stat în tensiune practic, pregătind toate cele necesare, atât pe partea de infrastructură, cât și pe partea de logistică a acestui eveniment. Iată, avem colecțiile deschise! Expoziția Brauner, perla acestui moment, și, deopotrivă, pasul ce pregătește următoarea mare expoziție, care va fi Constantin Brâncuși. De asemenea, avem și Colecțiile permanente ale muzeului care se deschid în toată splendoarea lor, cu o strălucire deosebită. E vorba despre Galeria de Artă Europeană, care de fapt reprezintă fondul Zsigmond Ormós, de asemenea, Galeria de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, unde veți vedea o abordare în care Arta din Banat și Arta din Țările Române se plasează într-un dialog deosebit de interesant.” (Filip Petcu, Manager MNArt)

Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, co-organizator al expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”, (interviu Radio Timișoara, 17 februarie 2023, MNArT):

„În primul rând, este vorba de un efort al unei foarte ample echipe din multe instituții, de la Muzeul Național de Artă Timișoara, Centrul Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters, Institutul Cultural Francez, cu o puternică implicare a Consiliului Județean Timiș, cu implicarea unui număr de sponsori care ne ajută în acest demers.

A fost un demers lung. Proiectul a fost inițiat în urmă cu doi ani, aș putea spune că în ultimele douăsprezece luni s-a lucrat la turație maximă, în toate aceste instituții. Când vezi o expoziție, ea pare frumoasă, simplu așezată, dar, de fapt, în spate este extrem de multă muncă, de la curatoarea expoziției, Camille Morando, care a ales lucrările și a conceput expoziția, la arhitectul care a gândit scenografia deosebită, Attila Kim, la oamenii care lucrează cu partea administrativă, împrumuturi, asigurări, partea logistică, pregătirea lucrărilor, înrămarea lor, ambalarea, transportul, asigurarea securității lucrărilor, echipele care apoi trebuie să construiască spațiul și să instaleze lucrările, conservatorii implicați, echipele de comunicare din toate aceste instituții, oamenii care în zilele următoare vor începe programul de mediere. Cred că trebuie să învățăm să apreciem eforturile acestea.

Sunt reacții fantastice din partea celor care au văzut expoziția, presa, publicul larg, și sper că acest lucru îi va încuraja și pe oamenii care, poate, demult nu au mai intrat în Muzeul Național de Artă din Timișoara, să aibă curajul să vadă o instituție care a fost revigorată, care a fost adusă la un standard și tehnic  corect, și cu niște expoziții deosebite. Pe lângă Victor Brauner, este o expoziție frumoasă Paul Neagu, este un display permanent reașezat al muzeului.

Cred că în acest an, atât pentru timișoreni, cât și pentru cei care sper că vor avea curiozitatea să vină, cel mai important este să ne facem timp să mergem la diversele evenimente. Cred că toate organizațiile și instituțiile de cultură din oraș încearcă să propună lucruri deosebite, în toate domeniile culturale, și cel mai important este ca publicul să vină, să vadă, să se bucure și să descopere zone ale culturii pe care până acum nu le-au apreciat, sau nu le-au vizitat.

Sigur, în cazul lui Brauner e un lucru foarte simplu. Surrealismul e ceva pe care toți îl înțelegem ușor, de la cel mai mic copil la cel mai în vârstă adult. E un limbaj care vorbește foarte direct. E un univers deosebit.

Sunt foarte mândru că sunt timișorean! Sunt foarte mândru că Timișoara s-a pregătit, chiar dacă poate mai degrabă pe ultima sută de metri, dar cred că Timișoara este foarte bine pregătită, iar programul pe care Timișoara îl va oferi în acest an este ambițios și deosebit.

Muzeul are mediatori și vor fi organizate tururi ghidate. Programele de mediere sunt momente foarte bune. Acolo, persoane special pregătite vor explica, extrem de bine, artistul – lucrările – expoziția.

Victor Brauner este un foarte important artist surrealist internațional, născut în România, care are dincolo de Surrealismul obișnuit pe care îl regăsești și la alți artiști, are un întreg univers. E vorba de un univers care uneori e magic, uneori e esoteric, uneori e plin de magie, cum e și parte din titlul expoziției, este uneori ciudat, este uneori hazliu, este premonitoriu (celebrul său portret cu ochiul scos, un portret pictat cu opt ani înainte ca acest lucru chiar să se întâmple, când un prieten, într-o încăierare îi scoate un ochi; așa cum există portretul lui Hitler, făcut în anul 1934, în care îl reprezintă ca pe acel criminal, care devine Hitler, niște ani mai târziu), deci, un univers care e foarte amplu, dar extrem de atractiv, iar scenografia expoziției cred că amplifică senzația acelui univers. Mulți dintre cei care au văzut expoziția mi-au spus că au ieșit emționați, că au simțit lucrările, și cred că asta e și frumos la Victor Brauner. Cred că de multe ori în viață nu trebuie neapărat să înțelegem cartezian, sau matematic. Uneori poate trebuie să simțim. Uneori poate trebuie să percepem în alt fel lucrurile, și cred că, în sensul acesta, o călătorie în universul lui Victor Brauner e un exercițiu fantastic.” (Ovidiu Șandor, președinte Fundația Art Encounters)

 

Ovidiu Ganț, deputat FDGR (interviu Radio Timișoara, 17 februarie 2023, MNArT):

„Mie mi se pare toată deschiderea un succes. Îmi place foarte mult că Timișoara a reușit să ajungă în acest stadiu, în ciuda tuturor discuțiilor de dinainte, și așa mai departe. Cred că e un lucru extraordinar pentru oraș, pentru comunitatea noastră, realizare artistică excepțională! Faptul că operele lui Victor Brauner au fost aduse la Timișoara, și publicul le poate vedea câteva luni de zile, e un lucru ieșit din comun. Ni s-a spus că e sigur că se va întâmpla la fel și cu operele lui Constantin Brâncuși. Acestea sunt evenimente care, dacă mă întrebați pe mine, vor intra în istoria orașului. Eu cred că putem fi recunoscători că suntem contemporani, și putem participa.” (Ovidiu Ganț, deputat FDGR)

Impresii de la vizitatorii expoziției (reportaj Radio Timișoara, 17 februarie 2023, MNArT):

„E copleșitor ce operă a lăsat Brauner! Și pentru acum, și pentru peste o sută, sau o mie de ani! Este esențial!”

„Foarte fascinant! Efectiv, magic! Brauner este unul dintre exponenții de seamă, de origine română. Nici nu mă așteptam la altceva. Și a fost pe măsură! Absolut! Foarte multă lume astăzi. Aș reveni cu drag cândva, când putem profita, cumva, în liniște, de expoziție. Aș recomanda oricui care trece prin Timișoara, să treacă pe aici.”

„A fost minunat! A fost o experiență unică!”

„Ni se întâmplă nouă, și se întâmplă aici! E un câștig mare pentru noi.”

„Spectaculos! Am revăzut cumva unele imagini din vremea studenției. Eu am terminat Facultatea de Arte. Sunt sigură că va fi o super încântare pentru oricine va vedea, pentru că ai posibilitatea să transpui emoțiilor tale, emoțiile vizionate în lucrările artistului.”

„A fost excepțional! Îi felicit pe toți cei care au contribuit la realizarea acestei expoziții. Lumea tânără nu îl cunoaște… Și în acest fel își împrospătează cunoștința cu oamenii care au fost pe acest Pământ, în România, și au contribuit la evocarea și cunoașterea noastră.”

„Da, e minunat să văd un pictor asemenea de talentat, și sunt bucuroasă că sunt aici, și mulțumită. Foarte frumos! Toate tablourile mi-au plăcut de fapt. Am văzut și puțin din documentarul său. A rămas orb, fără un ochi, când s-a certat cu pictorul Oscar Dominguez. Chiar îmi place să mai aflu despre istorie.”

„Am venit special de la București. A fost o onoare și o bucurie pentru noi că iată timpul ne-a permis să vizităm una dintre cele mai importante expoziții dedicate lui Victor Brauner, iar pentru copii este extraordinar! Sunt mamă, și acum vorbesc în calitate de mamă, este foarte important ca noi, părinții, să-i aducem în zona aceasta de artă – cultură – educație, să viziteze muzee, expoziții, să le inoculăm încă de când sunt mici ideea de a aprecia arta.”

„Mi-a plăcut foarte mult expoziția și mi se pare un mare artist, Victor Brauner. Îmi place foarte mult!  Mi-a plăcut tabloul de la Tulcea, primul, cel care se vede chiar din ușă.”

AUDIO/Impresii de la vizitatorii expoziției (reportaj Radio Timișoara, 17 februarie 2023, MNArT):

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză), care reunește texte inedite ale specialiștilor (români, francezi și americani) despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner.

AUDIO/Impresii de la lansarea catalogului (reportaj Radio Timișoara, 17 februarie 2023, MNArT):

 

Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Expoziţie retrospectivă ‘Victor Brauner: invenţii şi magie”, la Muzeul Național de Artă Timișoara | FOTO-GHID & VR-video

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Cultură joi, 25 aprilie 2024, 14:20

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, organizat de Filarmonica „Banatul” și Opera Națională Română din Timișoara, se va...

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 48. Revelații sonore și măiestrie interpretativă
Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum