Alte activități de timp liber

Radioul rămâne sursa de știri serioase și este vital în situații de criză

Ziua Mondială a Radioului este sărbătorită pe 13 februarie și marchează un mijloc de informare cu cea mai largă audiență la nivel mondial.

Cu o lungă și fascinantă istorie, radioul continuă să joace un rol important între mijloacele de informare în masă.

Profesorul Dumitru Borțun, specialist în comunicare, a explicat că, în ciuda celor care contestă existența și spun că zilele lui au trecut, radioul va continua să reziste. Studiile arată că audiențele radio se păstrează la cote ridicate.

Radioul se plasează mai bine decât ne face să credem o anumită modă, o anumită dominație a vizualului. În cercetările pe care le-am făcut ani de zile pe audiență și pe consum media, preferințele de consum și motivație a preferințelor a ieșit întotdeauna radioul un loc fruntaș înainte de televiziune sau imediat după televiziune. Și știți care posturi ieșeau? Posturile teritoriale. Radio România Actualități este foarte bine poziționat în mediul rural. Acolo, radioul are o importanță foarte mare, pentru că modul de viață, tipul de activitate cotidiană îi predispune pe oameni mai mult spre radio decât spre televiziune. Nu au timp să stea în fața televizorului tău. Au timp să facă anumite activități și să asculte radioul”, spune specialistul în comunicare.

Radio, o sursă de încredere

Dumitru Borțun mai explicat că dincolo de audiențe, radioul se bucură și de o încredere mai ridicată în rândul publicului, fiind mult mai puțin expus fenomenului fake news.

Radioul se plasează mai bine. Când îi  întrebam pe oameni de ce sunt mai încrezători în radio, spuneau că stau știri mai serioase. Observați nuanța? Știri mai serious. În limbajul subiecților mei, mai serioase însemna mai credibile. De ce? Pentru că nu sunt însoțite de imagine, de show, de acel spectacol pe care televiziunea îl oferă prin imagine și pe care oamenii îl resimt”, mai spune specialistul în comunicare.

Radioul în situații de criză

Dumitru Borțun a subliniat și rolul major pe care îl are radioul în situații de criză.

Radioul are o mare importanță strategică, este foarte important, este vital în astfel de situații. Situații de război, situații de criză, de catastrofă, situații de urgență. Toate lucrurile astea sunt gestionate prin radio mult mai bine decât prin alte mijloace de comunicare”, spune Dumitru Borțun.

În 03 noiembrie 2011, la Conferință generală a UNESCO, ziua de 13 februarie a fost proclamată ca Zoia Mondială a Radioului.

În decembrie 2012 Adunarea Generală a UNESCO a ratificat hotărârea, marcându-se astfel prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite în anul 1946.

Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.

 

Foto: Radio România Actualități

Articole asemănătoare

AUDIO / Corvinul Hunedoara, victorioasă la ultimul meci acasă

Corvinul Hunedoara a învins-o pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1, miercuri, pe…

8 ore ago

România a bătut Cehia, dar putea fi mult mai bine

România înfruntă Cehia în barajul de calificare la Campionatul Mondial de handbal. Manșa tur s-a…

8 ore ago

Apicultorii din Timiș se tem că vremea va afecta din nou producția de miere

Anul acesta ar putea fi, pentru apicultorii bănățeni, unul mult mai slab în ceea ce…

10 ore ago

Digul din centrul Lugojului, distrus de inundații, a intrat în reparații

Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru este un…

10 ore ago

Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara şi Arad

Institutul Naţional de Hidrologie a emis atenţionări Cod galben de viituri, ce vizează, în orele…

10 ore ago

Două tramvaie s-au ciocnit la Arad

Două femei au fost rănite după ce două tramvaie s-au ciocnit pe Calea Aurel Vlaicu…

10 ore ago