Ascultă Radio România Timișoara Live • 

FOTO / Poveste de succes: cum au apărut primele restaurante românești din Bruxelles

Ciprian Ciceu s-a născut în Baia Mare, însă s-a mutat în Belgia împreună cu familia de mulți ani. A început ca ospătar, iar acum conduce o afacere prosperă. Are două restaurante în Bruxelles. Primul a fost deschis în 2002, iar al doilea în 2013. Drumul spre succes nu a fost deloc ușor. Ciprian Ciceu spune că în primii 10 ani de trai în Belgia nesiguranța a fost cea care a făcut ca familia sa să se gândească la întoarcerea în țară, mai ales că avea o afacere în România.

FOTO / Poveste de succes: cum au apărut primele restaurante românești din Bruxelles

Articol de Carla Chiu, 5 ianuarie 2015, 09:43 / actualizat: 5 octombrie 2017, 22:21

Nu știam dacă vom primi acte sau nu. În 2001 am primit prima hârtie de la Primărie în care aveam o citație să ne prezentăm cu o poză. Ne-am bucurat foarte mult și, în acel moment, am preferat să oprim afacerile din România și să ne concentrăm pe afacerile din Belgia. Am cumpărat o casă la periferie în Burxelles.

Și așa a început aventura primului restaurant românesc din capitala Belgiei.

Am spus că dacă facem o afacere, lucrăm în familie. Eram mândri că suntem români, la școală nu ne-am ascuns niciodată naționalitatea și am vrut să facem un restaurant românesc, pentru că după atâția ani de trai în Belgia, poate că imaginea pe care o aveau cei de aici despre țara noastră nu era tocmai pozitivă.

Mâncare românească se servește la Mara. Fratele lui Ciprian, Florin Ciceu, este cel care se ocupă de pregătirea bucatelor.

Avem ciorbe, ciorbă de burtă, ciorbă țărănească, ciorbă de fasole. Sarmalele au foarte mare cerere. Purcel de lapte, grătare miel, tochitură moldovenească, cam tot ce se face pe la noi.

Florin Ciceu spune că gătește, în Bruxelles, cu gândul la România pentru că îi e dor de casă.

De viața de acolo, de oamenii de acolo. Sunt oamenii mai calzi în România? Mult mai calzi decât aici și viața este mult diferită.

Rețeta succesului, spune Ciprian Ciceu, constă în multă muncă, depusă cu plăcere:

Cel mai mult contează să faci un lucru și de lucrul acela să te ții, să-l faci bine, să-l faci cu plăcere și să dai 100% din timpul tău pentru afacerea pe care o ai.

 

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 07:48

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii

Peste 100 de automobile de epocă vor fi expuse sâmbătă în Piața Unirii din Timișoara. Retroparada Primăverii aduce la Timișoara vehicule...

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 19:10

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara

O nouă ediție a Concursului Gastronomic Internațional are loc sâmbătă în comuna timișeană Otelec. Timișorenii pot ajunge cu bicicletele sau...

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Fapt divers marți, 22 aprilie 2025, 07:10

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu

Domeniul Regal de la Săvârșin găzduiește o nouă ediție a festivalului “Suflet de România”. Pe lângă meșteșugari, producători și...

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:52

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată

Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința colectivă din satul arhaic românesc. Oamenii au asociat învierea lui...

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:09

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale

Noua carte de bucate regale „Patru castele în patru anotimpuri”, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, a apărut deja în...

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 06:45

Tradiții de Paști în Țara Zarandului

Sărbătoarea Paștelui marchează o perioadă de liniște pentru oierii din Țara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au...

Tradiții de Paști în Țara Zarandului
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 13:54

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști

Consiliul Județean Timiș a dat startul sezonului de evenimente culturale în aer liber în Bastionul Theresia. În fiecare weekend, pe scena din...

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 11:53

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna

Cel mai așteptat moment de către copiii care merg la Basilica Papală Maria Radna este vânătoarea de ouă de Paști, care se desfășoară...

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna