Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului

Emilia Popa de la Coșteiu de Sus îi așteaptă pe tot parcursul anului pe turiști la punctul gastronomic local din comună.

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2024, 12:10

Puțini sunt cei care nu cunosc minunile gastronomice ies din mâinile iscusite ale doamnei Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, județul Timiș.

O țară întreagă știe despre farfuria bogată a doamnei Emilia, însă ea este un suflet atât de darnic încât ne-a povestit cu ce și-a îmbiat goștii, copiii și nepoții de sărbători, de Crăciun și în trecerea dintre ani.

Punem numai mâncărâri alese pentru că așa vrem să ne prindă anul nou, cu lucruri minunate pe masă. De exemplu, facem sarmale, facem ciorbe, facem fripturi, facem mușchiuleț umplut cu cașcaval, cu ciuperci, facem pește care e nelipsit. Pe lângă toate acestea, facem piftie, salate boeuf, care este întotdeauna de sărbători. Le facem de toate, umplem masa și fiecare mănâncă din ce vrea și ce-i place”, spune Emilia Popa.

Atenție mare la ce puneți pe masă în noaptea de Revelion. E important ca bunătățile să nu lipsească, însă datina spune că preparatele din pasăre se ocolesc la trecerea dintre ani, ne explică Emilia Popa.

Pasărea n-are ce căuta de Anul Nou în meniu, pentru că păsările de obicei ‚râșcâie’ și se zice că împrăștie tot ce s-a gonisit în cursul anului trecut. Așa că trebuie să intrăm un an cu mâncăruri de vită, porc, pește, indiferent ce, doar nu pasăre”, explică Emilia Popa.

Sentimentul de satisfacție trăit de gospodine când văd că cei de la masă se bucură de ceea au preparat ele este nemărginit. Am întrebat-o pe Emilia Popa care este ingredientul secret.

Indiferent ce faci, ceea ce faci tu cu mâna ta se numește surpriză, pentru că e una să te duci la magazin,să cumperi cozonacul, să cumperi cornulețe, se să cumperi indiferent ce și le pui pe masă ‘’vai, uite ce v-am adus sau uite ce v-am făcut’. Nu e același lucru. Este foarte important ceea ce facem pentru cei dragi să fie făcut de mâna noastră. Și nu neaparat dulce, indiferent ce, o ciorbică, o sarma, indiferent ce este să fie făcut de mâna noastră și, dacă se poate, în prezența copiilor, nepoților pentru că ei să rămână cu imaginea că bunica, mama, mătușa a făcut acest lucru, care le rămâne întipărit pentru mai mult timp”, spune Emilia Popa.

Pentru doamna Emilia Popa urmează un An nou plin de provocări. Ea ține mereu deschisă ușa vizitatorilor și este implicată în multe proiecte culinare locale și regionale.

Reporter: Ioana Sapianu

„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara
Fapt divers vineri, 25 iulie 2025, 09:20

„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara

Voluntari internaționali din peste zece țări vor aduce cultura, tradițiile și bucătăria țărilor de origine în centrul Timișoarei, în...

„Global Village” aduce tradiții din toată lumea la Timișoara
Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente
Fapt divers miercuri, 23 iulie 2025, 12:50

Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente

Parcul Regal din Săvârşin nu va putea fi vizitat până în 6 septembrie, pentru că furtunile și ploile torențiale recente au provocat...

Parcul Regal Săvârşin, închis până în septembrie, din cauza furtunilor recente
Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj
Fapt divers miercuri, 23 iulie 2025, 09:35

Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj

Căldura verii nu diminuează entuziasmul pasionaților de vehicule istorice. Piața Victoriei din Lugoj devine, pe 9 august, locul de întâlnire...

Parada vehiculelor istorice revine la Lugoj
Women in Music România ajunge pentru prima dată la Ziua Timișoarei
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 15:25

Women in Music România ajunge pentru prima dată la Ziua Timișoarei

Timișoara găzduiește pentru prima dată evenimentul Women in Music România, o inițiativă care promovează vocile feminine din industria...

Women in Music România ajunge pentru prima dată la Ziua Timișoarei
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 11:57

Motovloggerul timișorean care a cucerit internetul: Povestea din spatele brandului și mesajele cu impact social

Un tânăr din Timișoara transmite zilnic, prin conținutul pe care îl produce pentru social media. “Unu Dintm” este pseudonimul...

Motovloggerul timișorean care a cucerit internetul: Povestea din spatele brandului și mesajele cu impact social
Fapt divers marți, 22 iulie 2025, 11:35

Tururi ghidate gratuite pentru turiştii care merg la Parada Clătitelor de la Moneasa

Turiştii care vor fi prezenţi în weekend la Parada Clătitelor din staţiunea Moneasa vor putea beneficia de tururi ghidate gratuite, care vor...

Tururi ghidate gratuite pentru turiştii care merg la Parada Clătitelor de la Moneasa
Fapt divers marți, 15 iulie 2025, 11:22

Începe festivalul de reconstituire istorică “DacFest – Sub semnul lupului”

Aproximativ 350 de reenactori din opt ţări ale lumii, inclusiv România, au confirmat prezența la festivalul de reconstituire istorică “DacFest...

Începe festivalul de reconstituire istorică “DacFest – Sub semnul lupului”
Fapt divers vineri, 11 iulie 2025, 12:10

Festivalul Medieval al Castelului Huniade transformă Timișoara într-un burg de poveste

Festivalul Medieval al Castelului Huniade, ajuns la ediția a VII-a, revine în Parcul Castelului Huniade din Timișoara, în perioada 11–13 iulie,...

Festivalul Medieval al Castelului Huniade transformă Timișoara într-un burg de poveste