Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului

Emilia Popa de la Coșteiu de Sus îi așteaptă pe tot parcursul anului pe turiști la punctul gastronomic local din comună.

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2024, 12:10

Puțini sunt cei care nu cunosc minunile gastronomice ies din mâinile iscusite ale doamnei Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, județul Timiș.

O țară întreagă știe despre farfuria bogată a doamnei Emilia, însă ea este un suflet atât de darnic încât ne-a povestit cu ce și-a îmbiat goștii, copiii și nepoții de sărbători, de Crăciun și în trecerea dintre ani.

Punem numai mâncărâri alese pentru că așa vrem să ne prindă anul nou, cu lucruri minunate pe masă. De exemplu, facem sarmale, facem ciorbe, facem fripturi, facem mușchiuleț umplut cu cașcaval, cu ciuperci, facem pește care e nelipsit. Pe lângă toate acestea, facem piftie, salate boeuf, care este întotdeauna de sărbători. Le facem de toate, umplem masa și fiecare mănâncă din ce vrea și ce-i place”, spune Emilia Popa.

Atenție mare la ce puneți pe masă în noaptea de Revelion. E important ca bunătățile să nu lipsească, însă datina spune că preparatele din pasăre se ocolesc la trecerea dintre ani, ne explică Emilia Popa.

Pasărea n-are ce căuta de Anul Nou în meniu, pentru că păsările de obicei ‚râșcâie’ și se zice că împrăștie tot ce s-a gonisit în cursul anului trecut. Așa că trebuie să intrăm un an cu mâncăruri de vită, porc, pește, indiferent ce, doar nu pasăre”, explică Emilia Popa.

Sentimentul de satisfacție trăit de gospodine când văd că cei de la masă se bucură de ceea au preparat ele este nemărginit. Am întrebat-o pe Emilia Popa care este ingredientul secret.

Indiferent ce faci, ceea ce faci tu cu mâna ta se numește surpriză, pentru că e una să te duci la magazin,să cumperi cozonacul, să cumperi cornulețe, se să cumperi indiferent ce și le pui pe masă ‘’vai, uite ce v-am adus sau uite ce v-am făcut’. Nu e același lucru. Este foarte important ceea ce facem pentru cei dragi să fie făcut de mâna noastră. Și nu neaparat dulce, indiferent ce, o ciorbică, o sarma, indiferent ce este să fie făcut de mâna noastră și, dacă se poate, în prezența copiilor, nepoților pentru că ei să rămână cu imaginea că bunica, mama, mătușa a făcut acest lucru, care le rămâne întipărit pentru mai mult timp”, spune Emilia Popa.

Pentru doamna Emilia Popa urmează un An nou plin de provocări. Ea ține mereu deschisă ușa vizitatorilor și este implicată în multe proiecte culinare locale și regionale.

Reporter: Ioana Sapianu

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Fapt divers joi, 24 aprilie 2025, 07:48

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii

Peste 100 de automobile de epocă vor fi expuse sâmbătă în Piața Unirii din Timișoara. Retroparada Primăverii aduce la Timișoara vehicule...

Retroparada Primăverii revine la Timișoara. Peste 100 de mașini de epocă, expuse în Piața Unirii
Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 19:10

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara

O nouă ediție a Concursului Gastronomic Internațional are loc sâmbătă în comuna timișeană Otelec. Timișorenii pot ajunge cu bicicletele sau...

Concurs Gastronomic Internațional la Otelec, cu vaporașe din Timișoara
Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Fapt divers marți, 22 aprilie 2025, 07:10

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu

Domeniul Regal de la Săvârșin găzduiește o nouă ediție a festivalului “Suflet de România”. Pe lângă meșteșugari, producători și...

Festivalul “Suflet de România” revine pe Domeniul Regal Săvârșin. Concerte cu Zdob și Zdub, Irina Rimes & Surorile Oșoianu
Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:52

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată

Învierea lui Hristos aduce cu sine o simbolistică deosebită în credința colectivă din satul arhaic românesc. Oamenii au asociat învierea lui...

Ritualuri pascale și credințe vechi în Săptămâna Luminată
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 10:09

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale

Noua carte de bucate regale „Patru castele în patru anotimpuri”, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, a apărut deja în...

Majestatea Sa Margareta semnează o nouă carte de bucate regale
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 06:45

Tradiții de Paști în Țara Zarandului

Sărbătoarea Paștelui marchează o perioadă de liniște pentru oierii din Țara Zarandului. Oamenii se retrag pe la casele lor, iar gospodinele au...

Tradiții de Paști în Țara Zarandului
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 13:54

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști

Consiliul Județean Timiș a dat startul sezonului de evenimente culturale în aer liber în Bastionul Theresia. În fiecare weekend, pe scena din...

Direcția 5, în Bastionul Theresia. Opera în aer liber, concerte cu Holograf și Damian Drăghici la Târgul de Paști
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 11:53

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna

Cel mai așteptat moment de către copiii care merg la Basilica Papală Maria Radna este vânătoarea de ouă de Paști, care se desfășoară...

Vânătoarea de ouă roșii de la Basilica Papală Maria Radna