AUDIO / Se împlinesc 100 de ani de la naşterea “reginei romanţelor” – Ioana Radu

“Glasul dumitale face minuni pe care le doresc şi viorii mele”, i-a spus George Enescu.

Pe numele ei adevărat Eugenia (Jana) Braia, Ioana Radu s-a născut la Bucuresti, la 17 februarie 1917,  într-o familie obişnuită a acelor vremuri, care mai avea deja trei copii: Maria (cunoscuta artistă de mai tarziu, Mia Braia), Gigiu şi Nuna. A învăţat primele cântece de la lăutarii cârciumei tatălui său, în Craiova, acolo unde s-a stabilit familia sa. A absolvit Liceul “Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică i-a cultivat dragostea şi pasiunea pentru romanţă.

În anul 1936, Ioana Radu a realizat primele înregistrări la Radio Bucureşti. Dirijorul Alfred Alessandrescu a ascultat-o şi a intuit ce comori puteau răsări din glasul ei. A îndrumat-o spre un concurs folcloric  organizat de Radiodifuziunea Română. Din 800 de concurenţi, după  derularea tuturor probelor care a durat 3 luni, au fost selectate două Eugenii: Braia şi Nedelea. Compozitorul Ion Filionescu (pianistul lui George Enescu) le-a botezat artistic: pe Eugenia Braia, Ioana Radu, pe Eugenia Nedelea, Rodica Bujor.

Ioana Radu s-a afirmat rapid: cânta la radio în emisiuni transmise în direct, cânta în restaurante şi pe terase. Au început să vină şi contractele, imprimările alături de orchestrele cele mai cunoscute ale vremii, conduse de Vasile Julea, Nicuşor Predescu si fraţii Stănescu. Treptat, au început şi concertele. Anul decisiv în cariera artistei a fost 1947. Violonistul Grigoraş Dinicu, compozitorul “Ciocârliei”, a fost sărbătorit la Ateneul Român, la împlinirea a 40 de ani de carieră. În acel spectacol festiv, Ioana Radu a cântat alături de Maria Tănase, Rodica Bujor, Fănică Luca şi Ion Luican, acompaniată de orchestra “Barbu Lăutaru”, ce avea în componenţa sa 80 de instrumentişti.

Încă din copilărie  artista a adunat cântece într-un caiet şi n-a renunţat la notiţele sale nici după ce a ajuns pe culmile succesului. La 70 de ani, în 8 februarie 1987, a fost sărbătorită într-un mare concert organizat de Florentina Satmari, la Sala Radiodifuziunii Române. Spectacolul aniversar s-a numit “Omagiu romanţei”. Au fost pe scenă, Ala Baianova, Florin Georgescu, Corina Chiriac, Nicolae Niţescu, Angela Similea, Marius Ţeicu, Ştefania Rareş, Dorin Teodorescu, Petre Gusti, Daniela Condurache, Ion Amititeloaie, Elvira Cârje, Dorin Teodorescu, şi mulţi interpreţi de folclor. A fost o sărbătoare cu fast şi emoţie, pentru o mare artistă. Publicul a ovaţionat-o îndelung şi a făcut-o fericită.

Casa de discuri Electrecord i-a imprimat două discuri, iar Harry Negrin a publicat volumul “Romanţa unei vieţiIoana Radu”, ce stă la baza acestui material. Doi ani mai târziu, la New-York, sora sa, Mia Braia, avea să publice, la editura “Lumea Liberă”, volumul “Amintiri”, în care dedică un capitol Ioanei Radu, o Regină încununată de cântecele ei… de nu-i afli pereche.

Ioana Radu a fost distinsă cu titlurile Artist emerit (1957) şi Artist al poporului (1964), iar în 1968 Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a,  pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară şi romanţe.

În anul 1986, Ion Popescu Gopo a inclus-o în documentarul “Bucureştiul ieri, Bucureştiul azi, Bucureştiul mâine”, iar în 1987, Pompiliu Gâlmeanu a realizat filmul “Omagiu romantei – Ioana Radu, având-o drept protagonistă pe această mare artistă.

Ca şi Maria Tanase, Ioana Radu a fost un perfect autodidact. Ioana o diviniza pe Maria Tănase iar Maria îi răspundea în aceeaşi măsura, deşi părea că între ele era un continuu razboi. A fost o nonconformistă toată viaţa, era o fire dominantă, nu ţinea la bani, bogaţia ei era să se simtă bine la timpul prezent, era o înfocată rapidistă care adora motocicletele şi chiar a avut câteva, cu care a parcurs toate şoselele Bucureştiului.

Spectacole de retragere din viaţa muzicală a susţinut în anul 1967 la Timişoara, Arad si Cluj-Napoca, pe stadioane arhipline. Ioana Radu s-a stins la 19 septembrie 1990, la Bucureşti şi este înmormântată la cimitirul Bellu.

În 1998, la Craiova, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului National de Romanţe “Ioana Radu”, festival care are loc din doi în doi ani.

Fragmente din interviuri cu Tiberiu Ceia şi Traian Jurchela.

 

În ziua când se împlinesc 100 de ani de la naşterea artistei, vineri, 17 februarie, după dedicaţiile muzicale, veţi putea urmări o ediţie specială a emisiunii “Din suflet pentru tine” realizată de Zoe Fuicu, în care artişti bănăţeni care au cunoscut-o, vor vorbi despre ea: Tiberiu Ceia şi Traian Jurchela.

Ne puteţi asculta pe AM 630 kHz, dar şi pe radiotimisoara.ro/asculta.

 

Articole asemănătoare

Oradea pierde acasă; Clujul tot mai aproape de titlu

Acest rezultat face ca Clujul să se apropie de un nou titlu de campioană. Trupa…

2 ore ago

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

7 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

7 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

7 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

8 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

8 ore ago