Folclor și tradiţii

Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva

Concursul ediției a XI-a s-a desfășurat în ziua în care Drăgan Muntean, numit pe bună dreptate doinitorul Ardealului, ar fi împlinit 69 de ani. După aproape cinci ore de preselecție din ziua precedentă au fost aleși 20 de concurenți din 12 județe ale țării și din Republica Moldova: Bihor, Botoșani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Mureș, Prahova, Suceava, Olt și Vâlcea.

Se poate observa lipsa totală a bănățenilor și arădenilor. S-a înscris un singur concurent din Caraș, dar nu s-a prezentat nici el. Mai mult de jumătate dintre cei prezenți n-au reușit să treacă de preselecție. După rezultatele anunțate au venit rând pe rând în fața juriului care le-a prezentat observațiile cu câteva sfaturi pentru viitor. Este unul dintre lucrurile păstrate de organizatori la toate edițiile și sunt mulți care țin cont de aceste sugestii.

Casa memorială Drăgan Muntean de la Poienița Voinii, deschisă publicului

Ziua de 18 aprilie a început cu un popas la Casa memorială Drăgan Muntean din Poienița Voinii. În ce ne privește, ne-am întors în timp cu un sfert de secol, iar dacă atunci, Drăgan Muntean ne prezenta cu atâta patos intențiile sale de promovare a locurilor sale de poveste, acum, spiritul său este atât de viu acolo pe Dealul Cornetului, unde se defășoară an de an Festivalul Pădurenilor, acolo, în curtea lui în care ne îmbiau pădurenii lui dragi cu vestitele plăcinte, acolo, în casa care păstrează fotografii, diplome, insemne de prețuire, costume și obiecte.

Ne-a însoțit desigur, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, pe noi, membri juriului și o parte din concurenți, cealaltă parte a rămas la repetițiile cu orchestra. Am aflat astfel că drumul până la Poienița Voinii a fost recent amenajat prin grija Consiliului Județean Hunedoara care se ocupă și de îngrijirea Casei-Muzeu Drăgan Muntean. Dacă drumurile vă poartă prin aceste locuri veți înțelege și mai bine de unde i-a venit inspirația lui Drăgan pentru doinele care ni le-a lăsat, pentru cântecele lui neasemuite.

Zona a fost profund analizată de mari specialiști precum folcloristul Emilia Comișel, omul de radio Gruia Stoia sau regretata Marioara Murărescu. Drăgan Muntean a găsit însă modalitățile de a ne aduce în locurile lui dragi și iată că urmașii îi continuă strădaniile. Prin festivalul ce-i poartă numele, generații întregi de tineri interpreți din toată țara vin în Ținutul Hunedoarei și în zona pădurenilor.

Competiție strânsă pe scena festivalului

Concurenții din acest an parcă s-au metamorfozat de la preselecție până la concurs. În momentul în care au îmbrăcat costumele tradiționale de o rară frumusețe, au devenit mai conștienți de menirea lor în promovarea artei țărănești. Sigur că un rol important l-a avut suportul muzical al Orchestrei Ansamblului “Drăgan Muntean”. Dirijorul, prof. George Cîlțea, a știut mereu să-i facă să se simtă în largul lor.

Acompaniamentul cu orchestrațiile pregătite în specificul fiecărei zone a determinat publicul din sala Teatrului de Artă din Deva să aplaude nu numai la finalul cântecelor.

Apreciați și răsplătiți cu aplauze au fost și dansatorii Ansamblului “Drăgan Muntean” și invitații primei seri: Ovidiu Homorodean și Niculina Stoican.

Astăzi, 19 aprilie, de la ora 17:30, se va desfășura Gala laureaților urmată de recitalurile soliștilor Elena Evsei, Cornel Borza și Liliana Laichici.

În curând vom transmite selecțiuni la Radio Timișoara, ca în fiecare an partener media al manifestării.

A consemnat Daniela Băcilă

Foto: Daniela Băcilă și CCA Hunedoara

Articole asemănătoare

Festivalul PreHistoria, o incursiune în neoliticul Sanctuarului de la Parţa

Festivalul de arheologie experimentală PreHistoria va avea loc în zilele de 25 și 26 mai…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Meteorologii anunță că arii relativ extinse în Crișana, local în Banat, vor fi averse și…

4 ore ago

„Nimeni nu a spus că această revenire va fi ușoară”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor care o susțin. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani…

12 ore ago

„Oamenii aceia imenși au făcut atâtea pentru Hunedoara și cumva ne-au purtat și pe noi spre acest triumf” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a devenit doar a cincea divizionară secundă de fotbal care câștigă Cupa României.…

13 ore ago

Raliu feminin și paradă pe motoare. Restricții de circulație în Timișoara

Parcarea de la Modex va fi închisă până vineri seară la ora 21.00 pentru desfășurarea…

13 ore ago

Proiectul unui nou Spital Municipal la Timișoara intră într-o altă etapă

O delegație a IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, a fost prezentă la Timișoara…

13 ore ago