Folclor sârbesc şi românesc la Sala Capitol din Timişoara

Ansamblul „Sveti Sava” din Sânnicolau Mare marchează 30 de ani de activitate artistică printr-un spectacol aniversar de anvergură sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Capitol.

Constituit în anul 1992 din inițiativa învățătorilor Natalia și Gheorghe Mândran, și cu sprijinul lui Ognian Plavșici, preotul sârb din localitate, Ansamblul „Sveti Sava” a susținut primul spectacol în 27 ianuarie 1993, de ziua Sfântului Sava, în sala Castelului Nako, după care a urmat tradiţionalul bal organizat cu scopul de a impiedica fenomenul de uitare a tradițiilor strămoșești, învățarea și reamintirea horelor tradiţionale sârbeşti din zona Sânnicolau Mare, zona de câmpie a Banatului.

“Astfel, primi paşii învăţaţi au fost, și sunt și în ziua de azi, pașii horelor tradiţionale din zonă: Mala Kola, Seliaciţa, Veliko kolo, Cucunieşte, Şestița, Jikino kolo, Magiaraţ, precum şi horele de influență mai nouă, intrate in folclorul nostru din Serbia, pe filiera ansamblurilor sârbeşti din Timişoara: Moravaţ, Vlaşko kolo, Şota.” (Adriana Luchin)

Cu timpul, numărul membrilor a crescut, cuprinzând tineri de diferite etnii din localitate. Participările la diferite festivaluri şi manifestări se înmulţesc, iar nivelul calitativ al ansamblului creşte. În acest sens, se încep diferite colaborari cu maeştrii coregrafi: Stevan Ristici (Croaţia), Liubomir Vuicin(Serbia), Ognian Crstici (Timişoara), Milorad Runio (Viena, Austria).

Cea mai importantă recunoaștere a fost la Festivalul European de Folclor al Diasporei Sârbe, la Portoroj, Slovenia unde Ansamblul de la Sânnicolau a obținut Premiul de autenticitate pentru coregrafia cea mai apropiată dansului tradițional.

În Slovenia, ansamblul a prezentat un dans al sârbilor bănățeni din Banatul românesc, un dans de pe Valea Mureșului. Totodată ansamblul a obținut premiul I la Festivalul județean “Lada cu Zestre” în anii 2014, 2015, 2016, 2018. În anul 2019 Festivalul se organizează la Sânnicolau Mare, iar Ansamblul sârbesc “Sfântul Sava” aduce un aport însemnat la câștigarea Marelui Trofeu al Festivalului “Lada cu Zestre” de către localitatea Sânnicolau Mare.

În anul 2018, ansamblul a sărbătorit 25 de ani de activitate neîntreruptă  prilej cu care a fost lansat primul CD al orchestrei și soliștilor vocali, imprimări realizate sub conducerea, editarea și coordonarea lui Nenad Luchin. CD-ul a fost editat sub egida Uniunii Sârbilor din România și are caracter promoțional. În același an ansamblul și-a reînnoit coloana sonoră pentru dansurile din sudul Serbiei, Vladicin Han și Pcinie, colaborând în acest sens cu conducătorul Orchestrei de tineret a Radio Televiziunii Belgrad, Slavko Mitrovici.

Azi, Ansamblul “Sveti Sava”  activează în cadrul Uniunii Sârbilor din România, este sprijinit de către Primăria Orașului Sânnicolau Mare și numără peste 160 de membrii, împărţiţi în 4 grupe de dansatori, de la 7 ani la grupa seniorilor. În fiecare an se efectuează înscrierea de noi membri, asigurând astfel continuitatea ansamblului.

Conducerea ansamblului este asigurată și astăzi de Natalia şi Gheorghe Mândran. Din anul 2014, s-au alăturat în echipă soții Adriana și Nenad Luchin, care asigură partea coregrafică respectiv conducerea muzicală a ansamblului.

Adriana Luchin, coordonatorul ansamblului precizează pentru Radio Timişoara că spectacolul de sâmbătă va fi un spectacol în format clasic ce va urmări, ca de fiecare dată, elementele valoroase din specificul culturii tradiţionale sârbeşti şi româneşti din Banatul de câmpie.

Vor evolua pe scenă  un grup coral de copii, grupuri de dansatori copii, tineret şi veterani, solişti vocali, grup vocal-instrumental, formaţia de tamburaşi şi Ansamblul „Doina” din Sânnicolau, invitaţi speciali Pera Todorovici, Desanca Lalici, Iasmina Feniaţ. Intrarea publicului este liberă.

Pagină îngrijită de Daniela Băcilă

 

Articole asemănătoare

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

4 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

4 ore ago

SCM Timișoara încheie turul pe primul loc / AUDIO

SCM Timișoara a jucat pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de…

6 ore ago

Războiul continuă: „ Meszar, soția lui Meszar, secretara și câțiva angajați”, învinși în instanță

Suporterii arădeni au obținut anularea în instanță a unei decizii luate de conducerea clubului în…

11 ore ago

Pleacă golgeterul. Cum va arăta Corvinul 2024/2025? | AUDIO

Corvinul Hunedoara a reușit în acest sezon să facă minuni cu un lot de autohtoni.…

12 ore ago

Memorial automobilistic “Timișoara 1930” și expoziție de mașini de epocă, la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă are loc cea de-a patra ediție a memorialului automobilistic “Timișoara 1930 - Primul Concurs…

12 ore ago