FOTO-REPORTAJ: Tradiţii din Ţara Făgetului la Tomeşti

O nouă etapă a fazei zonale a Festivalului-concurs “Lada cu zestre”, ediţia a XI-a, s-a desfăşurat, duminică, 26 martie, la Tomeşti şi Darova. Împreună cu echipa Centrului de Cultură şi Artă Timiş am ajuns şi noi la Tomeşti, unde am fost primiţi de referentul cultural al Primăriei, domnul Vasile Stănilă. Aflăm că a doua ediţie a acestui festival s-a mai desfăşurat la Tomeşti. Între timp, Casa de Cultură din Colonia Fabricii a fost modernizată iar experienţa în organizare, colectivul Primăriei şi-a dobândit-o de-a lungul anilor, în manifestări de anvergură precum Festivalul Românilor de pretutindeni de la Valea lui Liman sau Concertul simfonic la Peştera din Româneşti.

Tradiţiile încă se mai păstrează în această zonă distinctă a Timişului chiar dacă generaţiile se schimbă, chiar dacă elevii şcolii din Tomeşti sunt tot mai puţini. După cuvântul de deschidere a managerului Centrului de Cultură şi Artă Timiş, prof. Liliana Laichici, şi salutul primarului localităţii, Costel Medelean, timp de mai bine de patru ore au urcat pe scenă formaţii de dansuri, solişti vocali şi instrumentişti, coruri, grupuri vocale, recitatori dialectali, susţinuţi de un public deschis şi cald. Şi-au anunţat participarea opt localităţi: Pietroasa, Fârdea, Făget, Mănăştiur, Traian Vuia, Dumbrava, Margina şi gazdele din Tomeşti. Dansurile pădureneşti prezentate de formaţia din Pietroasa ar putea surprinde la prima vedere, dar dacă ţinem cont că peste deal se află Ţinutul Pădurenilor şi între bănăţeni şi aceşti pădureni s-au creat legături strânse, în timp, avem explicaţia. De la Fârdea au participat doi copii talentaţi, fraţii Gavriluţ- Pârvoni, Dorinel, de 17 ani şi Denisa, de 10 ani, în costume minunate şi cu un repertoriu bine ales.

Am tot auzit de reînfiinţarea Ansamblului “Făgeţeana” din Făget. Acum, am avut prilejul să ne şi convingem, spunând, din nou, că acolo unde există oameni care să se ocupe de acest fenomen, există şanse să persiste. La Făget a ajuns un sibian, cunoscutul interpret şi realizator de emisiuni televizate, Mircea Cârţişorean, promotor al culturii tradiţionale. De când este referent pe probleme culturale în cadrul Primăriei Făget, lucrurile au început să se pună în mişcare, spre încântarea celor care au cunoscut anii frumoşi în tradiţie ai Făgetului, domnii Ioan Gheorghe Oltean şi Ioan Căliman, prezenţi şi ei, duminică, la Tomeşti. Directorul Casei de Cultură din Făget, prof. Mihaela Popovici, remarca entuziasmul lui Mircea Cârţişorean, “aşa cum îl vedem pe scenă sau pe micile ecrane, aşa este şi la muncă, la Primărie”, ne spunea în interviul acordat.

Făgeţenii au cuprins toate secţiunile festivalului cu momente bine gândite şi repertoriu ales cu grijă: Alina Brancu, de 24 de ani, la solişti vocali, Stelian Oprea, de 76 de ani, la rapsozi, dansuri, grupuri vocale de fete şi băieţi, corul Liceului Teoretic din Făget, care, recent a obţinut premiul I la Olimpiada corală de la Arad, un fragment dintr-un obicei de nuntă, interesant realizat şi pus în scenă, recitatori dialectali. Nici secţiunea gastronomie nu a fost lăsată de-o parte, prin grija profesoarei Mihaela Popovici au fost prezentate juriului produse tradiţionale specifice: sarmale de post în foi de viţă de vie şi în foi de varză, fasole bătută cu ulei de dovleac (păsulă cu ulei de ludai), mălai şi lapte covăsât, păturate cu brânză şi altele.

În programul “Lăzii cu zestre” de la Tomeşti s-au făcut remarcate şi momentele pregătite de comuna Dumbrava, prezentate chiar de primarul localităţii, domnul Ioan Ihasz: dansuri maghiare şi româneşti, solişti, teatru popular “Şezătoarea” şi mulţi, mulţi recitatori de poezie dialectală.

Gazdele de la Tomeşti au încheiat spectacolul-concurs cu un cor de copii al Şcolii şi formaţia de dansuri populare. Am admirat şi am căutat să surpindem în fotografii aceste minunate vlăstare pe care le-am găsit în lada cu zestre a localităţii Tomeşti.

În ediţia de miercuri a emisiunii “Din suflet pentru tine” vă vom prezenta interviurile realizate la Tomeşti.

Ultima etapă a fazei zonale se va desfăşura duminică, 2 aprilie, la Alioş, de la ora 14:00 şi la Chizătău, de la ora 16:00.

Daniela Băcilă

 

Articole asemănătoare

Fără apă caldă pe mai multe străzi din Timișoara

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 10.00 și 13.00, la centralele termice…

2 ore ago

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

11 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

11 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

13 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

14 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

14 ore ago