Liliana Savu Badea în direct la emisiunea „Din suflet pentru tine” cu cele mai proaspete înregistrări.

Liliana Savu Badea s-a născut la 29 iulie 1952 în localitatea Sinersig din judeţul Timiş. Afinităţi muzicale a dovedit de timpuriu iar mama sa i le-a cultivat adunând cântece şi compunându-i texte.  Avea doar 8 ani când a început să participe la serbările şi concursurile şcolare ca solistă vocală, fiind remarcată şi îndrumată de învăţătorul Martin dar şi de educatoarea Ana Birăescu. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat la Sinersig unde a beneficiat de îndrumarea artistică a dascălului Ştefan Pătruţ. În aceeaşi perioadă s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Lugoj, la clasa profesorului Petru Goja. Numele unui alt mentor din acea vreme i-a rămas întipărit în minte – doamna profesoară Stan.

Pentru cursurile liceale s-a îndreptat spre Timişoara unde a fost admisă la Liceul de muzică „Ion Vidu”. A studiat canto clasic cu soprana Rodica Miloia dar dragostea pentru muzica populară a fost mai puternică iar în anii studenţiei, la Facultatea de Muzică, deşi a continuat să studieze canto clasic, tărâmul folclorului a acaparat-o, beneficiind de îndrumarea profesorului Ioan Odrobot, care i-a predat şi vioară.

Perioada studenţiei e de neuitat pentru mulţi, însă asupra Lilianei Savu Badea şi-a lăsat o amprentă puternică prin colaborarea cu Ansamblul „Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor,  unde a avut prilejul să patrundă tainele folclorului adevărat, să-i desluşească semnificaţiile alături de coregraful Emilian Dumitru, de dirijorii de atunci şi de mai târziu – Dorin Cuibariu, Achim Ciucurel, Sorin Miescu, să cânte alături de Petrică Moise şi mulţi alţii.

După absolvirea facultăţii a continuat colaborarea cu acest ansamblu mulţi ani, apoi a cântat alături de Ansamblurile „Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara, „Lugojana” al Casei de Cultură din Lugoj,  „Caransebeşeana” din Caransebeş,  de Ansamblul  profesionist „Banatul” şi Ansamblul „Izvoraşul” din Buziaş. Colaborarea cu acesta din urmă  încă din anul 1975 precum şi faptul că a fost profesoară de muzică la Şcoala generală din Buziaş, au dus la stabilirea ei permanentă în acest oraş balnear unde a avut prilejul să lucreze cu elevi şi foşti elevi ai săi, să îndrume spre folclor generaţii după generaţii.

Din anul 1990 a devenit directoarea Casei de Cultură din Buziaş. Timp de 21 de ani (până în 2011) a căutat să păstreze nealterat ceea ce înaintaşii săi, pe care-i numeşte cu respect de fiecare dată – Leanu Drinovan, Iulian Sfetcu, Maria Cristescu – au realizat în domeniul muzical-coregrafic. Funcţia a obligat-o să se ocupe de toate laturile vieţii spirituale a oraşului, neglijând, poate, activitatea sa ca solistă. Centrul de restaurare şi recondiţionare  a costumelor populare de la Casa de Cultură din Buziaş a devenit recunoscut iar costumele Ansamblului „Izvoraşul” erau admirate la fiecare apariţie pe scenă sau pe micul ecran.

Primele imprimări le-a realizat cu Ansamblul „Doina Timişului” în perioada studenţiei alegând un repertoriu specific pustei bănăţene pe care a încercat să-l pună în valoare şi în anii următori în cele mai multe din cântecele sale. Cărăbăşeasca „Lumea vine-n sat” imprimată la Radio Timişoara alături de alte cântece în anul 1991, în luna iulie, a rămas o piesă de referinţă atât din punct de vedere muzical, cât şi prin imaginile sugestive ale jocului satului pe care textul îl pune-n valoare.

Dintre albumele imprimate de Liliana Savu Badea menţionăm: „Anii vin, anii se duc”- 1998, „De când ma ştiu am cântat” – 2000,  „Viaţa mi-i frumoasă” – în anul 2002, Colinde şi cântece de Crăciun în anul 2003 – la Studioul de Radio Timişoara, „La casa de bănăţeni” – în 2006, un album de colinde şi cântece religioase –prin 2007, „Banat, izvor de omenie” în anul 2011. Cu demnitate şi mare responsabilitate, prin tot ceea ce a realizat de-a lungul acestor ani, Liliana Savu Badea şi-a făurit o personalitate distinctă în peisajul folcloric bănăţean, motiv pentru care Consiliul Judeţean Timiş i-a acordat  Premiul „Pro Cultura”, în anul 2011.

Imprimările realizate în ultimii ani le-a adunat recent pe un album ce-l vom prezenta în partea a II-a a emisiunii „Din suflet pentru tine”, vineri, 15 ianuarie.

Articole asemănătoare

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

3 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

3 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

5 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

5 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

5 ore ago

Începe o nouă etapă de dezinsecție în Timișoara

Acțiunea de dezinsecție este programată în perioada 3 – 10 iunie și se va desfășura…

5 ore ago