Ascultă Radio Timișoara Live

Mirela Pistrilă şi Florin Pistrilă – poveşti muzicale de familie la Radio Timişoara | VIDEO-LIVE

Îi uneşte muzica şi acelaşi nume de familie. Cei doi verişori sunt oaspeţi în emisiunea “Din suflet pentru tine” din ultima zi a lunii aprilie.

Articol de Radio Timisoara, 29 aprilie 2024, 19:43 / actualizat: 29 aprilie 2024, 21:15

Mirela Pistrilă

Mirela Pistrilă, o slujitoare a cântecului popular de peste 35 de ani, vine dintr-un “colţ de rai”, de acolo de unde Moşul Truţ – maistorul satului, a învăţat-o să facă deosebirea între oameni şi …. lume.  “Colţul de rai” pentru artista noastra,  este minunata  Vale a Almăjului, locul în care s-a născut şi în care se întoarce cu drag, de fiecare dată. Mirela Pistrilă a trecut prin emoţiile pe care orice interpret le are înainte de a cânta în faţa marelui public, dragostea pentru cântecul popular fiindu–i sădită în suflet din copilărie, atunci când chiar mama i–a fost cel mai important model.

Născută la Bănia,  în luna lui Cireşar, ajunge să termine Liceul “Mathias Hammer” din Anina.

Încă din anii adolescenţei colaborează cu Ansamblul Casei de Cultură din Anina. La sfaturile mamei sale participă la concursuri şi  festivaluri de folclor locale, judeţene şi naţionale, de unde se întoarce cu premii care îi dau curaj să meargă mai departe. Un exemplu este faptul că la Festivalul “Aurelia Fătu Radutu” de la Bocşa, a luat premiul special pentru cel mai tânăr interpret. Avea atunci doar 13 ani. Experienţa scenei  îi dă încredere în ea şi astfel, în următorii ani, bănăţenii au putut-o urmări  în alte festivaluri–concurs, în spectacole, la serbări, ori participând la diferite momente fericite din viaţa celor ce şi–au dorit să le aducă bucurie cu muzica ei.

În paralel cu  viaţa de scenă, Mirela Pistrilă a fost interesată sa–şi continue pregătirea în profesia pe care şi–a           ales–o, astfel că este absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii “Eftimie Murgu” Reşiţa, Secţia Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, cu un master la aceeaşi Universitate “Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Anii următori îi demostrază Mirelei Pistrilă că a fi un dascăl dedicat ţine doar de pasiunea pe care şi–o pune în tot ceea ce face pentru învăţăceii ei. Şi o face cu tot sufletul, iar programele pe care le dezvoltă cu copiii îi împlinesc viaţa şi îi oferă satisfacţii nebănuite.

În afară de cele două pasiuni despre care am vorbit, artista noastră iubeşte şi poezia în grai, dorind iniţial să–şi compună textele melodiilor propri, dar creând poezii prea elaborate, nu s–a întâmplat aşa. De fapt nu scrie doar poezii în grai popular, scrie ceea ce simte, visul din prima tinereţe fiind acela ca pe lângă albumele muzicale pe care le va avea, să lanseze şi un album de poezie.

O altă dragoste specială este cea pentru pictură, ea completând astfel portretul unui om implicat în tot ceea ce înseamnă frumos şi pur.

 

Florin Pistrilă

Florin Pistrilă este bănăţeanul pe care îl cunoaştem deja,  din imprimările deosebite pe care le-a realizat acum câţiva ani şi care există şi în Muzicoteca Radio Timişoara, piesele lui fiind solicitate de multe ori la postul nostru de radio.

S-a născut tot in luna lui Cireşar, pe 11 iunie 1977, în localitatea Dalboşeţ, județul Caraș–Severin,  dar a terminat Liceul Economic din Reşiţa. Iată că tot Valea Miracolelor, cum este supranumită Valea Almăjului, este locul în care şi-a descoperit dragostea pentru cântecul popular, încă din copilărie.

,,Am început să cânt la vârsta de 14 ani și de atunci nu a trecut o zi fără să cânt. Îmi place ceea ce fac, o fac din suflet și nu aș putea trăi fără muzica mea.” – spunea îndrăgitul interpret într-unul dintre interviurile sale mai vechi. Stilul interpretativ îi este apreciat în rândul iubitorilor cântecului popular, tonul potolit al inflexiunilor sale îi dă o notă de vechime, învăţată probabil de la bătrânii satului. Şi tot de la ei a învăţat să doinească, conştient fiind de faptul că se spune aşa: un interpret de cântec popular din Banat nu este solist adevărat, daca nu ştie să doinească, iar festivalurile la care a participat i–au arătat cât de adevărat este acest lucru.

Împreună la “Din suflet pentru tine”

Din Almăjul lui frumos, Florin Pistrilă vine să ne cânte cu o voce care parcă îngână vântul şi se ia la întrecere cu apa ce se rostogoleşte din munte lui atât de iubit. Vine în emisiune alături de verişoara sa, Mirela Pistrilă, ce poartă acelaşi nume de familie, dar are şi aceeaşi pasiune ca şi el: cântecul popular.

Emisiunea “Din suflet pentru tine” o puteţi urmări atât radiofonic pe 630 kHz – unde medii, cât şi în format video, pe Facebook Radio Timişoara, între orele 10,00 si 11,00  marţi, pe 30 aprilie 2024.

Zoe Fuicu

Bunatati de Rudaria
Folclor și tradiţii joi, 9 mai 2024, 12:58

Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO

Săptămâna mare și  Paștele la Rudăria Zona Rudăria atrage turiștii interesați de cel mai mare complex mulinologic din Europa de est,...

Tradiții în zona morilor de apă de la Rudăria | AUDIO-VIDEO & FOTO
Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva
Folclor și tradiţii vineri, 19 aprilie 2024, 14:41

Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva

Concursul ediției a XI-a s-a desfășurat în ziua în care Drăgan Muntean, numit pe bună dreptate doinitorul Ardealului, ar fi împlinit 69 de...

Festivalul “Drăgan Muntean”, în plină desfășurare la Deva
Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea
Folclor și tradiţii marți, 16 aprilie 2024, 22:58

Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea

Povestea  Ansamblului  Naţional Românesc “Valahia” din Montreal – Canada, dezvăluită de creatorul său:  reşiţeanul Marius Boblea...

Ansamblul National Românesc ”Valahia” din Montreal își spune povestea
Timișul în sărbătoare: “Lada cu Zestre” își deschide competiția ediției a XVII-a
Folclor și tradiţii luni, 1 aprilie 2024, 13:42

Timișul în sărbătoare: “Lada cu Zestre” își deschide competiția ediției a XVII-a

Toate secțiunile Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” aduc în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul...

Timișul în sărbătoare: “Lada cu Zestre” își deschide competiția ediției a XVII-a
Folclor și tradiţii miercuri, 20 martie 2024, 14:05

Trofeul Festivalului „Gelu Stan” ajunge în Țara Moților – FOTO

O ediție plină de emoție și trăiri intense în acest an la Festivalul “Gelu Stan”, atât în prima parte, rezervată concursului, cât și...

Trofeul Festivalului „Gelu Stan” ajunge în Țara Moților – FOTO
Folclor și tradiţii luni, 18 martie 2024, 13:48

Înscrieri pentru Festivalul-Concurs “Drăgan Muntean” de la Deva

Ediția a XI-a a Festivalului prin care este omagiat doinitorul pădurenilor, Drăgan Muntean, se va desfășura în perioada 17-19 aprilie....

Înscrieri pentru Festivalul-Concurs “Drăgan Muntean” de la Deva
Folclor și tradiţii luni, 11 martie 2024, 14:06

Festivalul-Concurs „Gelu Stan”, ediția a VI-a, la Sala Capitol

Tineri interpreți din 12 județe ale țării vor intra în competiția Festivalului-Concurs prin care este omagiat muzicologul și dirijorul Gelu...

Festivalul-Concurs „Gelu Stan”, ediția a VI-a, la Sala Capitol
Folclor și tradiţii marți, 5 martie 2024, 10:40

Ștefan Isac, de 60 de ani în slujba folclorului autentic / VIDEO-LIVE

Miercuri, 6 martie, după știrile orei 9:00,  Ștefan Isac este invitatul emisiunii „Din suflet pentu tine”. Ne puteți urmări pe AM 630 kHz,...

Ștefan Isac, de 60 de ani în slujba folclorului autentic / VIDEO-LIVE