Noi înregistrări din vatra zărăndeană cu Voichița Suba

Preocupată doar de promovarea cântecului popular autentic, Voichița Suba nu a căutat niciodată succesul efemer, și-a clădit treptat un repertoriu prețios, valoros, din dorința de a pune în evidență Valea Crișului Alb, vatră folclorică cu tradiții adânci.

Născută la Ineu, în miez de vară, la 1 iulie 1979, fiica preotului de la Moneasa și-a petrecut copilăria în Chisindia, satul bunicilor dinspre tată, de la care a prins drag de cântec și joc.

A urmat cursurile Școlii Generale ,,Gheorghe Groza “ din Moneasa, apoi cursurile Școlii Normale ,,Dimitrie Țichindeal” din Arad la profilul Învațator – Educatori. Timp de 3 ani a lucrat ca învățătoare la Școala Generală nr. 20 din Arad.

În anul 2005 a absolvit Facultatea de Știinte Economice ,,Aurel Vlaicu” din Arad secția Contabilitate si Informatica de Gestiune, obținând licența și masterat în domeniul administrarii financiar-contabile a intreprinderii. De aproape 20 de ani își desfășoară activitatea în acest domeniu, fiind contabil și director economic la firma deschisă împreună cu soțul ei.

Voichița Suba cântă de când se știe, debutul ei fiind legat de numele lui Tiberiu Ceia, în anul 1997, la emisiunea „Cântecul de acasă”. Au urmat premii obținute la Festivaluri și Concursuri, înregistrări la Radio București sub bagheta lui Adrian Grigoraș, imprimarea primului album la Zalău, în anul 2001, cu Ovidiu Barteș la conducerea muzicală, colaborarea cu Radio Timișoara. Al doilea album, „În pădure la Moneasa” vine în anul 2008. Colaborarea cu Orchestra “Rapsozii Zarandului” a  început în anul 1997, pe vremea concursurilor ei, apoi din 2006 se permanentizează această colaborare, atât ca intepret cât și ca prezentator în evenimentele arădene. Timp de 6 ani, împreună cu Petrică Pașca realizează o emisiune televizată la un post local, în scopul promovării valorilor tradiționale.

Împlinită și în plan familial, Voichița Suba se bucură de susținerea soțului Licius, amândoi fiind tare mândri de fetele lor, Dalia, studentă la medicină în anul III, la Cluj și Cristina, elevă în clasa a X-a, la Arad. Amândouă fetele îi moștenesc glasul și darul cântecului, Dalia, la 7 ani fiind  unul dintre mugurii de tezaur descoperit de Marioara Murărescu.

Împreună cu Petrică Pașca și „Rapsozii Zarandului” Voichița Suba a imprimat de curând 11 cântece din aceeași vatră prețioasă a Aradului. Proaspăt ieșite din studioul de înregistrări vi le vom prezenta luni, 13 decembrie, după știrile orei 9:00. Ne puteți urmări pe AM 630 kHz sau on line pe www.radiotimisoara.ro selectând frecvența AM.

Daniela Băcilă

 

Articole asemănătoare

Tânără de 17 ani decedată într-un accident rutier în Timiș

Potrivit polițiștilor, un tânăr de 19 ani conducea autoturismul pe DN 59A, dinspre Timișoara spre…

2 ore ago

Fluctuațiile de personal, problema firmelor care importă forță de muncă non-UE

Președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, susține că mulți muncitori străini…

3 ore ago

Sute de sancțiuni aplicate de ITM Timiș firmelor din construcții și comerț într-o singură lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a derulat, luna trecută, aproape 450 de controale care au…

4 ore ago

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European

Atleta Cristina Bălan a ocupat locul al patrulea, în proba de 800 de metri, ieri,…

4 ore ago

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand…

4 ore ago

Vremea la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi predominant frumoasă, dar răcoroasă, mai ales în cursul dimineții. Cerul va…

7 ore ago