„Nunta Cornilor” la Bănia, „Făşancul” la Ocna de Fier; Obiceiuri la Lăsatul Secului de Paşte în Banatul montan

La Lăsatul Secului (la Zăpostit) se dă lupta între anotimpuri, iarna care nu vrea să plece şi primăvara care nu are putere să vină. Manifestările populare ce se desfăşoară au tocmai acest scop, de a juta primăvara să-şi intre în drepturi, să înceapă un nou an agricol, să aducă bucurie şi belşug. Obiceiurile întâlnite în Banatul montan cu origini precreştine, includ mascaţii care simbolizează spiritele rele ce trebuie alungate.Cercetătorii au remarcat 3 tipuri de desfăşurare a acestui obicei: mascarea răzleaţă (cel mai vechi tip, des întâlnit în zilele noastre), organizarea în procesiune şi carele alegorice. Pentru a nu se desfăşura haotic s-a recurs la parodia altor obiceiuri: nunta sau înmormântarea.

Pe Valea Almăjului, la Bănia, obiceiul a căpătat forma unei nunţi. Actanţii sunt doar bărbaţii, îmbrăcaţi în costume populare, unii dintre ei deghizaţi în femei, care pornesc alaiul nunţii pe uliţele satului. Focurile sunt aprinse în scop purificator.

Tocma Cornilor va avea loc duminică(22 februarie) iar vestita fanfară de la Bănia are un rol important în perpetuarea acestui obicei. El continuă şi a doua zi cu „Lunea Cornilor”, când costumele populare sunt înlocuite cu măşti zoomorfe sau care imită diferite personaje din viaţa cotidiană.

Ziua Cornilor este sărbătorită sâmbătă (21 februarie) şi la Lăpuşnicul Mare. Mascaţii parodiază însă înmormântarea, pornind din faţa bisericii unde este aprins un foc mare.

La Ocna de Fier, obiceiul poartă numele de Făşanc. În vremuri mai îndepărtate ţinea 3 zile, astăzi el cuprinde doar o zi cu alaiul înmormântării alcătuit din oamenii mascaţi şi desfăşurat în note satirice.

Toate se incheie cu veselie, joc şi voie bună, cu mese îmbelşugate care pregătesc comunitatea pentru perioada austeră a Postului Mare.

În ediţia de vineri (20 februarie) a emisiunii „Din suflet pentru tine”, Daniela Băcilă va surprinde ultimele pregătiri în interviuri telefonice în direct la Ocna de Fier şi pe Valea Almăjului.

Articole asemănătoare

Doi muncitori care lucrau la reparaţiile Gării de Nord Timişoara, acroşaţi de tren

Doi muncitori care se aflau pe o scară cu nacelă, în timp ce efectuau lucrări…

10 minute ago

CSM Reșița își pierde golgheterul

Marian Drăghiceanu părăsește Valea Domanului. În urmă cu o săptămână, clubul anunța, pe pagina de…

2 ore ago

SCM Timișoara, din nou învinsă de Dinamo

S-a încheiat 28-22 în favoarea bucureștenilor, deși bănățenii au fost spre final foarte aproape de…

2 ore ago

CSC Dumbrăvița readuce un jucător de bază din sezoanele trecute

Mijlocașul Luca Bodri revine în tricoul alb-verde după un an. În precedentul sezon, a evoluat…

6 ore ago

Contracte prelungite la SCM Timișoara

Staff-ul administrativ al SCM Timișoara pentru sezonul 2024/2025 a fost definitivat. Sergiu Pașca va continua…

8 ore ago

Fanii Corvinului pot achiziționa, de azi, bilete la Supercupa României

Campioana României, FCSB, și câștigătoarea Cupei României, Corvinul Hunedoara, vor lupta pentru trofeu joi, 4…

8 ore ago