Vasile Conea împlineşte astăzi 70 de ani!

Aniversarea unei vârste, mai ales dacă e una rotundă, ne întoarce inevitabil în timp la anii copilăriei, la visele şi speranţele tinereţii, la tot ce a fost frumos, în primul rând. Memoria noastră devină selectivă şi totuşi unele fapte, anumiţi oameni, unele întâmplări îşi păstrează locul lor.

Vasile Conea se numără printre cei care şi-au împlinit mare parte din vise, cu toate greutăţile copilăriei. Născut la Ciacova la 9 mai 1950, a rămas orfan de tată de la vârsta de la vârsta de 5 ani. Părinţii lui erau ardeleni stabiliţi în Banat: tata – Tudor Conea din Băiţa de Sus, judeţul Maramureş, iar mama – Maria, din Surduc Sălaj. La un an după moartea tatălui ajunge la orfelinatul din Teregova, o experienţă tristă dar şi un motiv de-a poposi de sărbători în mijlocul generaţiilor de copii aflaţi în acel loc. Primul său profesor de muzică, Vasile Popovici i-a remarcat calităţile vocale şi i-a îndrumat paşii spre cultivarea acestora. În anul 1964 a absolvit 8 clase, iar în 1969 Liceul Agricol din Lugoj. În paralel, a studiat canto la Şcoala de Arte cu profesoara Maria Micşa.

Colaborarea cu Ansamblul „Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara a început-o la 19 ani iar după satisfacerea stagiului militar a activat la Clubul „Constructorul” sub îndrumarea lui Gheorghe Galetin. La formaţia artistică a Clubului „1 Mai” de la I.J.T.L. şi-a desfăşurat activitatea peste 20 de ani alături de profesorul  Ion Odrobot, de Ionel Bogdan şi o serie de interpreţi bănăţeni.

Sub egida Casei de discuri Electrecord, Vasile Conea a imprimat de-a lungul anilor 2 discuri L.P. şi altele cu selecţii. A colaborat cu numeroase orchestre şi formaţii profesioniste din ţară dintre care Filarmonicile din Arad, Cluj, Oradea, ansambluri din Zalău, Sibiu şi altele.

Cu nostalgia amintirilor unor evenimente atât de frumoase alături de Vasile Conea, în notiţele noastre am găsit o situaţie a albumelor (CD-uri) prezentate la Radio Timişoara.

-„Traiul meu de bănăţean”- 1999

– „Trec anii în rând cu mine” – 2001 (6 iulie)

– „Cât îi omul sănătos” – 2003 (28 martie)

– „Romanţe”

– „Soartă, soartă blestemată”

– „Mă uitai pe o fereastră” – 2004

– „De-ar fi anii fraţii mei” – 2006 (3 febr)

– „O viaţă lângă tine am trăit” – 2009

Sigur că au continuat emisiunile, înregistrările, spectacolele şi festivalurile la care artistul participă cu aceeaşi dragoste de cântec, de viaţă şi de oameni.

La sfârşitul anului trecut a fost sărbătorit de Ansamblul profesionist “Banatul” şi Centrul de Cultură şi Artă Timiş, printr-un spectacol de excepţie, la Teatrul Naţional din Timişoara, marcând 50 de ani de cântec.

I-am fost alături lui Vasile Conea toţi cei care îl preţuim, iar astăzi, când împlineşte 70 de ani, îi dorim din suflet “La mulţi ani” frumoşi, sănătoşi, plini dragostea familiei şi a publicului din întreaga ţară!

Daniela Băcilă

 

Articole asemănătoare

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

o oră ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

3 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

5 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

7 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

7 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

7 ore ago