VIDEO – LIVE / Dansul și muzica tradițională, talente perpetuate în familia coregrafului lugojean Puiu Munteanu

Licenţiat în pedagogie coregrafică la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Facultatea de artă scenică, profesorul Puiu Munteanu, de la Casa de Cultură a municipiului Lugoj, a depășit 45 de ani de activitate artistică. Bilanţul manifestărilor din această perioadă este impresionant cuprinzând acţiuni folclorice pe tot parcursul anului. Amintim câteva dintre ele: Festivalul Internaţional de folclor “Ana Lugojana”, Alaiul Obiceiurilor de iarnă, Ruga lugojană, Toaca la Lugoj, Serbările toamnei, Festivalul vinului, Festivalul berii şi altele.

Puiu Munteanu şi-a început activitatea ca dansator la Ansamblul “Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara. Timp de nouă ani, în periada 1980 – 1989, a fost instructor-coregraf al Ansamblului “Doina” al Intreprinderii Electrotimiş din Timişoara, iar din 1991 îl găsim la Casa de Cultură din Lugoj. Din 1996 este membru al Asociaţiei Coregrafilor de Ansambluri Folclorice din România. Din anul 2000 devine maestru coregraf de dans popular şi apoi profesor coregraf.

Este membru al Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial din România, subcomisia dans tradiţional românesc, membru al Consiliului Internaţional al dansului de pe lângă UNESCO. Participă la simpozioane şi proiecte pe teme de coreologie, a susţinut proiectul de includere a Sorocului în patrimoniul UNESCO.

Pe fiul său, Bogdan, l-am remarcat de la vârsta de 3 ani, când a urcat pe scenă jucând cu mare importanță sorocul. A devenit mascota Festivalului Internațional “Ana Lugojana”, dezmierdat de oaspeți și de toți participanții. Cu formația de copii, mai apoi cu cei mari, a participat la Festivaluri Naționale și Internaționale, însușindu-și repede repertoriul de dansuri. La vârsta de 8 ani începe să studieze pianul cu doamna profesor Carmen Schoner. Este însă atras de acordeon și de la 9 ani ia lecții cu prof. Sorin Boleanțu din Serbia.

Ca instrumentist câștigă Marele Premiu la cele două ediții ale Concursului “Tinere Talente”, organizat la Lugoj în anii 2021 si 2022  și Locul I la Festivalul “Lada cu Zestre” din anul 2022.

În prezent este elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara la secția Studii Teoretice, studiază acordeonul ca instrument secundar sub îndrumarea prof. Marco Ristici.

Despre dans și muzica instrumentală, Puiu Munteanu și fiul său, Bogdan, cu acordeonul în brațe, miercuri, 22 martie, de la ora 10:00, în direct la Radio Timișoara. O altă ediție pe care o puteți urmări și în format video pe pagina de Facebook:Radio Timișoara, pe lângă frecvența cunoscută AM 630 kHz și online pe www.radiotimisoara.ro/asculta selectând frecvența AM.

Daniela Băcilă

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

2 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

2 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

2 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

4 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

10 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

10 ore ago