Magia musicalului revine pe scena de la Muzeul Satului Bănățean
Spectacolele „Românisme” și „România Forever” celebrează, prin artă teatrală, dans și muzică, limba română și mitologia populară românească.

Articol de Dana Florea, 15 iulie 2025, 10:27
Sâmbătă, 19 iulie 2025, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara devine scena perfectă pentru două spectacole muzicale, care împletesc folclorul cu expresii artistice contemporane și oferă publicului o reconectare profundă cu identitatea culturală românească.
Muzeul Satului Bănățean și Asociația Teatrul de Musical Timișoara vă invită să fiți spectator ai celor două spectacole care îmbină arta teatrală, dansul și muzica într-o sărbătoare autentică a limbii române și a mitologiei populare.
Primul spectacol, ”Românisme”, începe la ora 19.00 și este musical cu și pentru copii, dar și pentru părinții care iubesc subtilitățile limbii române.
Spectacolul provoacă publicul să redescopere expresivitatea limbii prin replici savuroase și personaje mitologice fascinante precum Baba Dochia, Ielele, Muma Pădurii, Știma Apelor, Zmeul și Paparudele.
Povestea îi are în centrul său pe Andrei și Dochia, care se confruntă cu stereotipuri și dileme existențiale, cu un mesaj profund: suntem cu adevărat nevinovați în fața nepăsării față de natură și tradiții?
Spectacolul invită publicul să reflecteze, să râdă, dar și să se bucure de diversitatea limbajului și de cultura românească.
Scenariul îi aparține Marianei Boșneac, regia este semnată de Elena Nistor, coregrafia este concepută de Diana Avram. De pregătirea muzicală a copiilor s-au ocupat Diana Matei și Maya Morun.
Din distribuția tânără și plină de energie fac parte: Mara Arsene, Elena Calofeteanu, Angelina Avram, Patricia Selaru, Ana Selaru, Celine Burghel, Alma Preda, Ariana Vitionescu, Amira Avram, Raisa Raduta, Ștefan Bivolaru, Patrick Rain, Albert Preda
Cel de-al doilea spectacol va începe la ora 21.30, și este un musical 100% timișorean, plin de emoție, tradiții și ritm modern. „România Forever” este o călătorie vibrantă prin folclorul din toate colțurile României. Premiera a avut loc în 2024, chiar la Muzeul Satului Bănățean, iar de atunci continuă să cucerească publicul prin temele sale universale: iubire, familie, prietenie și rădăcini. Textul poartă semnătura lui Adrian Jivan, iar regia îi aparține Mihaelei Lichiardopol. Muzica originală a fost compusă de Gabriel Almași, iar coregrafia concepură de Diana și Raul Avram, de la Clubul de Dans Sportiv Magnum Team.
Din distribuție fac parte: Bogdan Spiridon, Flavius Hudișteanu, Alina Spiridon, Teodor Cauș, Andrei Zgăbaia, Maya Morun, Denis Matei, Tania Ionescu, Alessia Matache, Rania Petricescu, Adrian Jivan și dansatorii Nicole Bădescu, Maya Giotea, Luca Marcu, Robert Turcu, Anna Capețean, Sara Pogan, Ioana Ușvat și Angelina Avram.
La ambele spectacole intrarea este liberă.
Coordonatorul evenimentului este muzeograf-etnograf dr. Marius Matei
Evenimentul face parte din Programul minimal 2025, al Muzeului Satului Bănățean Timișoara, este finanțat de Consiliul Județean Timiș, și realizat în parteneriat cu Asociația Teatrul de Musical Timișoara și Clubul de Dans Sportiv Magnum Team.