Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Economie vineri, 5 decembrie 2025, 12:40

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara

Compania Aumovio, fosta Continental, anunță că face concedieri în România. Numărul persoanelor afectate ajunge la 641 de angajați, din Iași,...

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
Economie sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 15:51

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad

Un nou focar de pestă porcină a fost declarat în județul Arad, după ce un porc mort, aruncat într-un șanț de pe marginea drumului, în zona...

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Economie vineri, 28 noiembrie 2025, 17:56

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere

Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful...

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Economie luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Economie miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Economie marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Economie duminică, 16 noiembrie 2025, 14:34

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice

Asigurarea de răspundere civilă pentru trotinetele și bicicletele electrice devine obligatorie, de duminică, conform unei noi legi promulgate...

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice
Economie sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad