Ascultă Radio România Timișoara Live • 

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

O basarabeancă, stabilită la Timişoara, a creat prima brînză vegană depe piaţa românească. Totul a plecat de la stilul de viaţă adoptat de Marişha Zaporojan, care alături de soţul ei, Ştefan, a devenit raw vegană.

O basarabeancă stabilită în Timișoara produce brânza din nuci caju și migdale

Articol de Radio Timișoara, 12 martie 2018, 08:15

Marişha Zaporojan s-a născut la Chinişnău, dar s-a mutat în România când avea nouă ani. A locuit la Bucureşti, a urmat liceul la Oradea, iar la Timişoara a ajuns pentru facultate, la Arte Plastice, secţia Design și a rămas la Timişoara. A devenit raw vegană în urmă cu doi ani. Există o deferenţă între vegetarieni şi raw vegani, ne explică Marisha.

„Raw înseamnă crud, iar vegan înseamnă tot ce nu e produs de animale. Adică nu se poate consuma brânză, lactate, ouă, nimic ce vine de la animal, carnea bineînțeles este exclusă. Noi, că mâncăm raw înseamnă că mâncăm doar crud, nu se prepară nimic termic. Până în 48 de grade se poate merge. Diferența între vegan și vegetarian este veganul se gândește la stilul lui de viață și alege să nu mai poarte geci de piele, să nu  mai aibă mănuși cu blăniță, să fim cât mai buni cu toată planeta” spune tânăra.

Masha şi Ştefan sunt printre puţinii raw vegani din Timişoara. Ideea de a produce brânză vegetală a venit cumva şi din dorinţa de a experimenta diverse sortimente de mâncare.

„Am început să călătorim prin lume căutând gusturi. Am plecat în India, în Spania, prin Germania, să vedem ce mămâncă alții raw vegan pentru că nu poți să spui că ai foarte multe rețete de la început. Și vrei să afli, vreis ă aduci mai multe în bucătăria ta, să ai diversitate. În Barcelona am fost dați peste cap de o brânză, am fost foarte suprinsă să găsesc un gust adevărat de brânză, pentru că era destul de acră, destul de cremoasă, destul de grasă, destul de albă. Se poate face brânză raw vegană. Ne-am dus acasă și am început să experimentăm. Este din nuci caju și migdale. Poate fi doar caju sau combinație între între caju și migdale pentru că îi dă o textură deosebită”, spune Marisha.

Primii clienţi au fost cei apropiaţi, apoi au testat piaţa cu cantităţi mici de brânză vegană făcută în bucătăria Marisha. Aşa au auzit de ei şi raw veganii din ţară, care au început să ceară produsul. Aşa s-a născut ideea să înceapă producţia în cantităţi mari.

Planurile sunt mari. Intenţia lor este să producă brânză pentru raw veganii din România, Rpublica Moldova şi Ungaria. Până atunci, pe lângă producţia de brânză, Ştefan se ocupă şi de firma lui firmă de instalaţii, iar Marisha organizează tabere, zile onomastice şi alte evenimente pentru copii.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Economie luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Focar de pestă porcină africană în Timiș
Economie sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara
Economie miercuri, 3 septembrie 2025, 13:52

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara

Combinatul ArcelorMittal Hunedoara va suspenda producţia din data de 5 septembrie, pe fondul preţurilor ridicate ale energiei electrice şi a...

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara
AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara
Economie marți, 2 septembrie 2025, 19:15

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara

AUMOVIO, compania desprinsă din fostul sector Automotive al grupului Continental, a fost lansată oficial la Timișoara. Noua entitate, care va...

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara
Economie luni, 1 septembrie 2025, 09:03

Rovinieta pentru autoturisme se scumpește

Rovinieta pentru autoturisme se scumpeşte de astăzi, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Astfel, tarifele...

Rovinieta pentru autoturisme se scumpește
Economie vineri, 8 august 2025, 14:22

Apicultorii cer reducerea TVA la hrana albinelor

Producţia de miere din 2025 este cea mai slabă din ultimii 40 de ani, relevă datele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara. Stuparii...

Apicultorii cer reducerea TVA la hrana albinelor
Economie joi, 31 iulie 2025, 19:36

Profesor de economie: Creșterea TVA va duce la reducerea creșterii economice

Cota generală de TVA, aplicabilă majorității bunurilor și serviciilor, crește începând de mâine de la 19%, la 21%. De asemenea, TVA de 5%...

Profesor de economie: Creșterea TVA va duce la reducerea creșterii economice
Economie marți, 29 iulie 2025, 14:01

Un nou an apicol dificil în Banat

Problemele apicultorilor au început încă de anul trecut, când, din cauza secetei, albinele au cules puțin polen și au intrat nepregătite în...

Un nou an apicol dificil în Banat