Ascultă Radio Timișoara Live

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Baba Zorka din Diniaș este un pitoresc punct gastronomic cu specific sârbesc. Restaurantul din localitatea timișeană este un reper aparte în peisajul rural al magazinelor și localurilor sătești.

Povestea restaurantului sătesc care duce mai departe legenda Babei Zorka

Articol de Radio Timișoara, 9 iulie 2018, 07:30

Localul a fost amenajat chiar în casa Babei Zorka de către familia Glisič.

“Ideea mi-a venit în urmă cu șase ani de zile când bunica soției mele mi-a cedat averea de la Diniaș și, în loc să o vindem sau să o lăsăm în paragină, am investit patru ani de zile bani foarte mulți ca să o redăm circuitul gastronomic, să fie un restaurant cu specific sârbesc. Baba Zorka a fost o femeie deosebită și merita să îi ducem numele în continuare”, spune Sava Glisič, proprietarul restaurantului.

Oferta gastronomică poartă pecetea locului. La restaurantul sătesc vin oameni din localitățile învecinate, dar și din Timișoara.

“La noi totul se prepară pe cârbuni de lemn. Pleskavița sârbească este renumită la noi, cotlet umplut a la Diniaș este renumit. Și cu micii am avut o mică problemă. Micii românești, dar noi mai aducem o îmbunătățire și îi servim în slănină sau în bacon. Nu știu dacă suntem unicii care facem asta, dar în Serbia se folosește baconul și slănina pentru a înveli mititeii puși pe grătar. Rețetele le-am primit de la un bun prieten din Serbia care mi-a fost bucătar un an ca să învețele fetele să facă preparatele”, spune timișeanul.

Chiar dacă rețetele sârbești se întrepătrund cu cele românești, amprenta Babei Zorka este evidentă. Baba Zorka era o femeie cunoscută și respectată la Diniaș, povestește Sava Glisič.

“Viața ei a trăit-o în sat, nu a fost în altă parte. Era renumită pentru mâncărurile sârbești pe care noi nu le facem pentru că nu găsim clienți care ar dori să mănânce găluște cu cartofi, de exemplu. Mai făcea Baba Zorka mâncăruri deosebite și de aceea am pus numele să devină un brand al Diniașului”, spune Sava Glisič.

 

 

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș