Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local

Un nou brand legumicol ar putea să fie consacrat, în viitor, la Checea. Câțiva tineri fermieri încearcă să pună în valoare potențialul legumicol al zonei.

Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local
Foto: Foto: pixabay.com

Articol de Radio Timișoara, 3 august 2020, 17:10

Conștienți de startul pierdut în competiția cu fermierii profilați pe cultura mare, tinerii maximizează cu succes profitul, mizând pe legume.

Gabriel Doboșan a reușit să facă din cultura de dovlecel constantă de venit.

“Contează foarte mult piața de desfacere și atât timp cât ai piață de desfacere este și cât de cât profit și merge bine treaba. Am făcut un contract începând de anul trecut și așa ne-am diversificat culturile în așa fel încât să putem să producem o anumită cantitate pe zi până toamna târziu. Am început cu un hectar pe an, anul trecut am făcut cultura a doua și am văzut că e mai rentabilă cultura a doua, era și prețul mai mare, iar anul acesta am pus trei hectare. Față de cultura mare, câștigi mai bine la legume. Aș vrea să merg numai pe legume. Am doar cinci hectare de pământ  și aș vrea să merg numai pe legume”, spune Gabriel Doboșan.

Marius Chiș a lucrat nouă ani numt în Italia, unde a acumulat experiență și bani. Chemarea pământului a fost mai puternică, așa că s-a întors acasă și a investit în legume ceea ce a câștigat în Italia. Roșii de câmp pentru procesare, dar și în solar, cartofi, ardei, varză sau castrateți, legume care acum se vând bine.

“Producția o vând local, la magazinul din sat, Timișoara, Jimbolia, magazine și livrări la domiciliu. Profit există. În mare parte lucrez cu familia. Am tot felul de motofreze, freză mică, mare, sapă unde e nevoie. Ne dorim să avem niște depozite, niște fabric de procesare, să putem să ne extindem mult mai mul pe legume. Patru hectare și jumătate, cinci, cât lucrez pe legume zic că pot să îmi întrețin foarte bine familia”, spune Marius Chiș.

Primarul comunei Checea, Daniel Florin Florea, la rândul său pasionat crescător de ovine, consideră că două sunt direcțiile pe care ar trebuie să se acționeze în viitor: constituirea unei cooperative, dar și crearea unei capacități de procesare.

“De ceva timp am pornit de promovare, am fost la aproape toți și sper să ajung la toată lumea acasă să îi promovez și să își vândă ce produc ei. Să știe lumea de peste tot că pot cumpăra de aici și chiar mi se pare un lucru foarte important dacă avem aici un teren foarte bun să profităm de el, că asta facem. Urmează să ne reorganizăm PUG-ul, urmează să ne facem o zonă industrială și încercăm prin diferite forme, prin cooperative, prin organizare, o procesare, un depozit pentru noi. Ar veni și vecinii. Dacă noi promovăm și avem succes, cu siguranță vor veni și ei, dar trebuie început”, consideră Daniel Florin Florea.

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă