Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Producția de brânză vegetală din caju a început în 2018, la Timișoara, inițial la scară redusă.

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Articol de Radio Timișoara, 3 octombrie 2024, 11:22

Prima fabrică de brânză de nuci caju din România a fost înființată de Ștefan Foldi și soția lui din Basarabia, Marisha Zaporojan.

Ștefan Foldi este specialist în instalații, se ocupa și de firma lui, iar Marisha Zaporojan este absolventă a Facultății de Arte, secția Design, organiza diferite evenimente și întruniri pentru copii.

Totul a pornit din pasiunea lor pentru brânza rawvegan, la acea vreme foarte greu de găsit în România. Primele produse, realizate inițial în bucătăria de acasă, au fost destinate consumului propriu, iar mai apoi prietenilor și unei foarte mici comunități de rovegani.

Niciunde în România n-am găsit ceva care să îmi dea gustul de brânză, alături de o salată sau o mămăligă. Îmi doream să mănânc sănătos, însă doream să păstrez ideea de plant based. Pe scurt, doi oameni interesați de alimentația sănătoasă hotărăsc să facă brânză rawvegan pentru ei, în timp ce familia și prietenii își doresc și ei să guste, se naște ideea de a face o afacere din asta”, spune Marisha Zaporojan.

Sprijin financiar pentru start-up

Cei doi au primit sprijin de la Institutul European de Inovare și Tehnologie, cu un grant oferit start-up-urilor care ajutau planeta.

Este destul de greu să înțelegi cum funcționează această industrie, pentru că nu există manuale, trebuie să cercetezi, să fii pasionat de tehnologie, să încerci mult, să ai multă răbdare. Încet, încet, gama de produse se lărgește, de la brânzeturi din caju și migdale, la iaurturi din caju, migdale și cocos. Încep să apară și brânzeturi, cum ar fi camembert, ricotta, iaurturi cu fructe, prăjitură la caserolă, cum este cheesecake sau budinci de caramel, de cacao”, povestește Marisha Zaporojan.

Afacerea s-a dezvoltat, iar în 2021 s-au mutat într-o locație nouă și au achiziționat tehnologie modernă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, spune Ștefan Foldi.

Am început doar cu o parte de brânzeturi vegetale, alternative la brânza tradițională. Pe măsură ce ne-am dat seama ce își doresc clienții, ne-am dus inclusiv către acidofile, adică spre iaurturi, către smântână. Acum, 75% din vânzările noastre provin din smântână și iaurturile vegetale și doar 5% au mai rămas pe sectorul de brânzeturi vegetale tradiționale. Suntem singura fabrică de iaurturi vegetale. Mai este un mic producător în București. După o investiție de 2,5 milioane de euro, anul trecut am produs aproximativ 700.000 de bucăți și anul acesta ne așteptăm să depășim 1.000.000 de produse”, spune Ștefan Foldi.

Ce spune nutriționistul?

Raw înseamnă crud, iar vegan se referă la tot ce nu este de origine animală. Cei care adoptă acest stil de viață nu consumă brânză, lactate, ouă, iar carnea este exclusă, mâncarea fiind consumată crudă. Prepararea termică este limitată la 48°C. Despre produsele vegetale, am întrebat-o pe specialista în nutriție Lavinia Bratu.

Este o dietă pe care o alege o persoană, căreia poate să-i facă bine sau căruia poate să nu-i facă bine. Nu suntem la fel. Pe unii îi avantajează o dietă bazată pe mai multă proteine, alții au nevoie acută de carbohidrați mai mulți, pentru că altfel n-au energie peste zi. E în funcție și de conformația corpului, de metabolism, sunt foarte multe lucruri care contribuie. Se vorbește foarte mult de procesul inflamator în corp și primul aliment care este proinflamator este laptele de vacă și produsele din laptele de vacă. Nu vreau să blamez pentru că și eu îl am acasă în frigider. Atunci când vrei să reduci acest proces inflamator sau când vrei să scazi inflamația la orice nivel, cu siguranță alegi o brânză, de exemplu, ca aceasta din caju”, explică Lavinia Bratu.

Mai există o diferență între vegan și vegetarian. Veganul se gândește și la stilul de viață, alegând să nu poarte haine din piele sau blană și să fie cât mai prietenos cu planeta.

ReporterȘtefan Both

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse
Economie luni, 15 septembrie 2025, 11:29

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse

Animalele expuse, după o pauză de câțiva ani, la cel mai mare târg de specialitate din vestul țării, Agromalim, desfășurat în weekend la...

Agromalim Arad: Soluții pentru agricultură; carantină pentru animalele expuse
Suspendarea proiectelor sub 30% lovește în sectorul apei, avertizează președinte ARA
Economie duminică, 14 septembrie 2025, 16:09

Suspendarea proiectelor sub 30% lovește în sectorul apei, avertizează președinte ARA

Măsura prin care guvernul a suspendat investitiile al caror grad de realizare este de sub 30 la suta, nu este una benefică, spune Ilie Vlaicu,...

Suspendarea proiectelor sub 30% lovește în sectorul apei, avertizează președinte ARA
Turkish Airlines introduce zboruri directe între Timișoara și Istanbul
Economie joi, 11 septembrie 2025, 19:09

Turkish Airlines introduce zboruri directe între Timișoara și Istanbul

Turkish Airlines va opera de anul viitor pe ruta Timișoara – Istanbul. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Timiș,...

Turkish Airlines introduce zboruri directe între Timișoara și Istanbul
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,9% în luna august
Economie joi, 11 septembrie 2025, 10:22

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,9% în luna august

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,9% în luna august, de la 7,84% în luna iulie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,9% în luna august
Economie luni, 8 septembrie 2025, 17:11

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș

18 porci au fost sacrificați în Timiș, după ce a fost identificat un nou focar de pestă porcină africană. Inspectorii sanitari veterinari și...

18 porci sacrificați după confirmarea unui focar de pestă porcină în Timiș
Economie sâmbătă, 6 septembrie 2025, 17:05

Focar de pestă porcină africană în Timiș

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Timiș. Direcția Sanitară Veterinară a anunţat că e vorba de o...

Focar de pestă porcină africană în Timiș
Economie miercuri, 3 septembrie 2025, 13:52

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara

Combinatul ArcelorMittal Hunedoara va suspenda producţia din data de 5 septembrie, pe fondul preţurilor ridicate ale energiei electrice şi a...

Preţurile mari la energie opresc producţia combinatului siderurgic de la Hunedoara
Economie marți, 2 septembrie 2025, 19:15

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara

AUMOVIO, compania desprinsă din fostul sector Automotive al grupului Continental, a fost lansată oficial la Timișoara. Noua entitate, care va...

AUMOVIO s-a lansat oficial la Timișoara