Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Producția de brânză vegetală din caju a început în 2018, la Timișoara, inițial la scară redusă.

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Articol de Radio Timișoara, 3 octombrie 2024, 11:22

Prima fabrică de brânză de nuci caju din România a fost înființată de Ștefan Foldi și soția lui din Basarabia, Marisha Zaporojan.

Ștefan Foldi este specialist în instalații, se ocupa și de firma lui, iar Marisha Zaporojan este absolventă a Facultății de Arte, secția Design, organiza diferite evenimente și întruniri pentru copii.

Totul a pornit din pasiunea lor pentru brânza rawvegan, la acea vreme foarte greu de găsit în România. Primele produse, realizate inițial în bucătăria de acasă, au fost destinate consumului propriu, iar mai apoi prietenilor și unei foarte mici comunități de rovegani.

Niciunde în România n-am găsit ceva care să îmi dea gustul de brânză, alături de o salată sau o mămăligă. Îmi doream să mănânc sănătos, însă doream să păstrez ideea de plant based. Pe scurt, doi oameni interesați de alimentația sănătoasă hotărăsc să facă brânză rawvegan pentru ei, în timp ce familia și prietenii își doresc și ei să guste, se naște ideea de a face o afacere din asta”, spune Marisha Zaporojan.

Sprijin financiar pentru start-up

Cei doi au primit sprijin de la Institutul European de Inovare și Tehnologie, cu un grant oferit start-up-urilor care ajutau planeta.

Este destul de greu să înțelegi cum funcționează această industrie, pentru că nu există manuale, trebuie să cercetezi, să fii pasionat de tehnologie, să încerci mult, să ai multă răbdare. Încet, încet, gama de produse se lărgește, de la brânzeturi din caju și migdale, la iaurturi din caju, migdale și cocos. Încep să apară și brânzeturi, cum ar fi camembert, ricotta, iaurturi cu fructe, prăjitură la caserolă, cum este cheesecake sau budinci de caramel, de cacao”, povestește Marisha Zaporojan.

Afacerea s-a dezvoltat, iar în 2021 s-au mutat într-o locație nouă și au achiziționat tehnologie modernă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, spune Ștefan Foldi.

Am început doar cu o parte de brânzeturi vegetale, alternative la brânza tradițională. Pe măsură ce ne-am dat seama ce își doresc clienții, ne-am dus inclusiv către acidofile, adică spre iaurturi, către smântână. Acum, 75% din vânzările noastre provin din smântână și iaurturile vegetale și doar 5% au mai rămas pe sectorul de brânzeturi vegetale tradiționale. Suntem singura fabrică de iaurturi vegetale. Mai este un mic producător în București. După o investiție de 2,5 milioane de euro, anul trecut am produs aproximativ 700.000 de bucăți și anul acesta ne așteptăm să depășim 1.000.000 de produse”, spune Ștefan Foldi.

Ce spune nutriționistul?

Raw înseamnă crud, iar vegan se referă la tot ce nu este de origine animală. Cei care adoptă acest stil de viață nu consumă brânză, lactate, ouă, iar carnea este exclusă, mâncarea fiind consumată crudă. Prepararea termică este limitată la 48°C. Despre produsele vegetale, am întrebat-o pe specialista în nutriție Lavinia Bratu.

Este o dietă pe care o alege o persoană, căreia poate să-i facă bine sau căruia poate să nu-i facă bine. Nu suntem la fel. Pe unii îi avantajează o dietă bazată pe mai multă proteine, alții au nevoie acută de carbohidrați mai mulți, pentru că altfel n-au energie peste zi. E în funcție și de conformația corpului, de metabolism, sunt foarte multe lucruri care contribuie. Se vorbește foarte mult de procesul inflamator în corp și primul aliment care este proinflamator este laptele de vacă și produsele din laptele de vacă. Nu vreau să blamez pentru că și eu îl am acasă în frigider. Atunci când vrei să reduci acest proces inflamator sau când vrei să scazi inflamația la orice nivel, cu siguranță alegi o brânză, de exemplu, ca aceasta din caju”, explică Lavinia Bratu.

Mai există o diferență între vegan și vegetarian. Veganul se gândește și la stilul de viață, alegând să nu poarte haine din piele sau blană și să fie cât mai prietenos cu planeta.

ReporterȘtefan Both

Creșterea taxelor și majorarea salariului minim ar putea bloca mii de firme, avertizează HORETIM
Economie joi, 23 octombrie 2025, 18:09

Creșterea taxelor și majorarea salariului minim ar putea bloca mii de firme, avertizează HORETIM

Președinta Asociației Patronale HORETIM – IMM Timiș, Corina Macri, avertizează că dublul impact al creșterii fiscalității și al...

Creșterea taxelor și majorarea salariului minim ar putea bloca mii de firme, avertizează HORETIM
80 de instituții și autorități publice din vestul țării, datornice la ANAF
Economie duminică, 19 octombrie 2025, 19:00

80 de instituții și autorități publice din vestul țării, datornice la ANAF

Peste 80 de instituții și autorități publice din vestul ţării au datorii fiscale neachitate la ANAF, înregistrate până la data de 31 august....

80 de instituții și autorități publice din vestul țării, datornice la ANAF
Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
Economie duminică, 19 octombrie 2025, 18:39

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit

Majorarea salariului minim pentru anul 2026 urmează să fie discutată săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Național Tripartit, care...

Majorarea salariului minim, subiect de discuție în Consiliul Național Tripartit
A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Economie miercuri, 15 octombrie 2025, 18:33

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad

Cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad a fost inaugurat, astăzi, la Chișineu Criș. Investiția a început în urmă cu aproape un an și...

A fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din județul Arad
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:50

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni

Pesta porcină africană a reapărut în judeţul Arad, la şase luni de la închiderea ultimului focar, în prezent fiind afectate două...

Noi focare de pestă porcină descoperite în Arad după șase luni
Economie joi, 9 octombrie 2025, 19:23

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități

Zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori locali, oameni de cultură și din sectorul ONG s-au reunit la Politehnica din...

ZF Innovation Summit, la Timișoara: Politehnica devine punte între companii și universități
Economie vineri, 3 octombrie 2025, 17:16

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”

Premieră pe Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara: a decolat prima aeronavă pe ruta Timișoara-Istanbul operată de compania...

Prima cursă Timișoara – Istanbul a decolat de pe Aeroportul “Traian Vuia”
Economie miercuri, 1 octombrie 2025, 17:18

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru

Supracontractarea a fost motivul pentru care unele proiecte au fost eliminate de la finanțare prin PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Supracontractarea – motivul eliminării unor proiecte din PNRR, explică ministrul Dragoș Pîslaru