Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Producția de brânză vegetală din caju a început în 2018, la Timișoara, inițial la scară redusă.

Doi timișoreni au înființat prima fabrică de brânză caju și iaurt vegan din România

Articol de Radio Timișoara, 3 octombrie 2024, 11:22

Prima fabrică de brânză de nuci caju din România a fost înființată de Ștefan Foldi și soția lui din Basarabia, Marisha Zaporojan.

Ștefan Foldi este specialist în instalații, se ocupa și de firma lui, iar Marisha Zaporojan este absolventă a Facultății de Arte, secția Design, organiza diferite evenimente și întruniri pentru copii.

Totul a pornit din pasiunea lor pentru brânza rawvegan, la acea vreme foarte greu de găsit în România. Primele produse, realizate inițial în bucătăria de acasă, au fost destinate consumului propriu, iar mai apoi prietenilor și unei foarte mici comunități de rovegani.

Niciunde în România n-am găsit ceva care să îmi dea gustul de brânză, alături de o salată sau o mămăligă. Îmi doream să mănânc sănătos, însă doream să păstrez ideea de plant based. Pe scurt, doi oameni interesați de alimentația sănătoasă hotărăsc să facă brânză rawvegan pentru ei, în timp ce familia și prietenii își doresc și ei să guste, se naște ideea de a face o afacere din asta”, spune Marisha Zaporojan.

Sprijin financiar pentru start-up

Cei doi au primit sprijin de la Institutul European de Inovare și Tehnologie, cu un grant oferit start-up-urilor care ajutau planeta.

Este destul de greu să înțelegi cum funcționează această industrie, pentru că nu există manuale, trebuie să cercetezi, să fii pasionat de tehnologie, să încerci mult, să ai multă răbdare. Încet, încet, gama de produse se lărgește, de la brânzeturi din caju și migdale, la iaurturi din caju, migdale și cocos. Încep să apară și brânzeturi, cum ar fi camembert, ricotta, iaurturi cu fructe, prăjitură la caserolă, cum este cheesecake sau budinci de caramel, de cacao”, povestește Marisha Zaporojan.

Afacerea s-a dezvoltat, iar în 2021 s-au mutat într-o locație nouă și au achiziționat tehnologie modernă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, spune Ștefan Foldi.

Am început doar cu o parte de brânzeturi vegetale, alternative la brânza tradițională. Pe măsură ce ne-am dat seama ce își doresc clienții, ne-am dus inclusiv către acidofile, adică spre iaurturi, către smântână. Acum, 75% din vânzările noastre provin din smântână și iaurturile vegetale și doar 5% au mai rămas pe sectorul de brânzeturi vegetale tradiționale. Suntem singura fabrică de iaurturi vegetale. Mai este un mic producător în București. După o investiție de 2,5 milioane de euro, anul trecut am produs aproximativ 700.000 de bucăți și anul acesta ne așteptăm să depășim 1.000.000 de produse”, spune Ștefan Foldi.

Ce spune nutriționistul?

Raw înseamnă crud, iar vegan se referă la tot ce nu este de origine animală. Cei care adoptă acest stil de viață nu consumă brânză, lactate, ouă, iar carnea este exclusă, mâncarea fiind consumată crudă. Prepararea termică este limitată la 48°C. Despre produsele vegetale, am întrebat-o pe specialista în nutriție Lavinia Bratu.

Este o dietă pe care o alege o persoană, căreia poate să-i facă bine sau căruia poate să nu-i facă bine. Nu suntem la fel. Pe unii îi avantajează o dietă bazată pe mai multă proteine, alții au nevoie acută de carbohidrați mai mulți, pentru că altfel n-au energie peste zi. E în funcție și de conformația corpului, de metabolism, sunt foarte multe lucruri care contribuie. Se vorbește foarte mult de procesul inflamator în corp și primul aliment care este proinflamator este laptele de vacă și produsele din laptele de vacă. Nu vreau să blamez pentru că și eu îl am acasă în frigider. Atunci când vrei să reduci acest proces inflamator sau când vrei să scazi inflamația la orice nivel, cu siguranță alegi o brânză, de exemplu, ca aceasta din caju”, explică Lavinia Bratu.

Mai există o diferență între vegan și vegetarian. Veganul se gândește și la stilul de viață, alegând să nu poarte haine din piele sau blană și să fie cât mai prietenos cu planeta.

ReporterȘtefan Both

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Economie vineri, 5 decembrie 2025, 12:40

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara

Compania Aumovio, fosta Continental, anunță că face concedieri în România. Numărul persoanelor afectate ajunge la 641 de angajați, din Iași,...

Compania Aumovio, fostă Continental, face concedieri. Sunt afectați și angajați din Timișoara
Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
Economie sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 15:51

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad

Un nou focar de pestă porcină a fost declarat în județul Arad, după ce un porc mort, aruncat într-un șanț de pe marginea drumului, în zona...

Un nou focar de pestă porcină africană în județul Arad
DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Economie vineri, 28 noiembrie 2025, 17:56

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere

Recoltarea porumbului este una din cauzele pentru care pesta porcină apare la sfârșitul toamnei, în apropierea Ignatului, susține șeful...

DSV Timiș explică apariția pestei procine: porumbul proaspăt recoltat, principalul risc de transmitere
Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Economie luni, 24 noiembrie 2025, 17:00

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș

13 porci dintr-o gospodărie trebuie sacrificați, după ce unul dintre animale a murit. Focarul a fost descoperit în urma măsurilor de...

Focar de pestă porcină africană confirmat în Timiș
Economie miercuri, 19 noiembrie 2025, 19:29

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină

Pesta porcină africană face ravagii în județul Arad, dar acest lucru nu-i împiedică pe crescătorii de suine să publice, zilnic, zeci de...

Alertă în Arad. Anunțuri online de vânzare de carne sau porci vii deși județul se confruntă cu pesta porcină
Economie marți, 18 noiembrie 2025, 16:38

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad

Focarul de pestă porcină africană confirmat în ferma cu aproximativ 6.000 de capete din comuna arădeană Olari s-a extins, astfel că toţi...

Focarul de pestă porcină africană s-a extins în județul Arad
Economie duminică, 16 noiembrie 2025, 14:34

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice

Asigurarea de răspundere civilă pentru trotinetele și bicicletele electrice devine obligatorie, de duminică, conform unei noi legi promulgate...

Asigurarea RCA, obligatorie pentru trotinetele si bicicletele electrice
Economie sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 19:02

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad

Cel mai nou focar de pestă porcină africană din județul Arad a fost confirmat într-o fermă din comuna Olari. Potrivit Direcției...

Focar de pestă porcină africană într-o fermă cu mii de capete din județul Arad