Juridic | Costuri ascunse în roaming în afara Uniunii Europene
„Am fost plecat în concediu în străinătate, în afara Uniunii Europene. Fără să solicit acest serviciu, mi-a fost activată o opțiune de roaming de date mobile. Nu consider că este corect să mi se furnizeze niste servicii nesolicitate pentru care să fiu taxat excesiv fară să fiu cel puțin notificat înainte. Ce pot să fac?”

Articol de Dana Florea, 14 iulie 2025, 10:26
Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara! Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră din nou, în cadrul rubricii noastre juridice care astăzi ajunge la ediția cu numărul 250, având speranță că răspunsurile noastre v-au fost de ajutor în rezolvarea problemelor juridice cu care v-ați confruntat!
Astăzi voi răspunde unui ascultător din localitatea Dumbrăvița, județulTimiș, care ne-a transmis prin e-mail următorul mesaj: „Am fost plecat în concediu în străinătate, în afara Uniunii Europene și am întâmpinat o problemă legată de furnizorul de telefonie mobilă (al cărui nume nu îl vom menționa). Astfel, mi-a fost activată o opțiune de roaming de date mobile pe care nu am solicitat-o și care, fiind foarte costisitoare, a generat costuri semnificative chiar și pentru un consum minim de date. Abia când am revenit în România și am primit factura am văzut acest cost. Când am sunat la firmă să întreb de unde a provenit acel cost, mi s-a spus că este un pachet de servicii pe care eu l-aș fi solicitat în urma cu 4 ani când am fost plecat în străinătate și care se reînnoiește automat atunci când ies din țară. Vă rog să mă sfătuiți ce pot să fac pentru că nu consider că este corect să mi se furnizeze niste servicii nesolicitate pentru care să fiu taxat excesiv fară să fiu cel puțin notificat înainte.”
Din păcate, situația descrisă nu este singulară, fiind numeroase cazurile în care, spre exemplu, abonamentele includ roaming activat implicit, iar conectarea la o rețea străină poate declanșa automat un anumit pachet tarifar. În aceste situații, dacă utilizatorul nu dezactivează manual roaming-ul sau nu folosește rețeaua locala de Wi-Fi, poate fi taxat fară să știe acest lucru.
Pe de altă parte însă, legea obligă furnizorii de servicii de telefonie și date mobile să informeze clar și complet clienții despre toate costurile înainte de încheierea contractului, fiind totodată interzisă folosirea oricăror practici de ascundere a tarifelor reale
Din situația descrisă de ascultătorul nostru rezultă că acestuia i-a fost reactivat automat un pachet de servicii pe care îl contractase în urma cu 4 ani. Astfel, considerăm că exista premisele unei practici înșelătoare, în condițiile în care ascultătorul nostru (consumator în relația cu operatorul de telefonie și date) a avut reprezentarea firească a faptului că acel pachet tarifar s-a aplicat exclusiv deplasării de la momentul contractării.
Desigur că analizarea contractelor semnate de părți este esențială în clarificarea obligațiilor asumate, însă în cazul de față apreciem că se impune adresarea unei solicitări scrise către operatorul de telefonie mobilă, prin care ascultătorul nostru să solicite restituirea sumei facturate și clarificări cu privire la politicile de activare automată.
În cazul în care acest demers va rămâne fară un rezultat favorabil, recomandăm transmiterea unei sesizări însoțite de toate documentele relevante (facturi, contracte, corespondență) către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, solicitând acestora investigarea cazului.
Voi concluziona recomandând tuturor ascultătorilor noștri să fie vigilenți atunci când călătoresc în străinătate, să verifice setările telefonului și să citească cu atenție condițiile abonamentului, întrucât prevenția este întotdeauna mai simplă și mai eficientă decât remedierea ulterioara a unui prejudiciu deja produs.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.