Juridic | Prelungirea contractului de arendare
”Contractul de arendă se prelungește automat în cazul în care proprietarul nu a făcut cerere de refuz cu un an înainte de expirare?”

Articol de Dana Florea, 21 iulie 2025, 11:31
Bine v-am regăsit, dragi ascultători, în cadrul rubricii noastre juridice! Vă mulțumim pentru numeroasele mesaje pe care ni le-ați transmis și vă asigurăm că vom răspunde fiecăruia dintre ele.
Observăm un interes sporit al ascultătorilor noștri cu privire la problematica privitoare la contractul de arendare, astfel încât astăzi vom răspunde unei noi întrebări legate de acest subiect primită din partea unui ascultător care ne-a transmis următoarele: “Am un contract de arendă pe perioada de 5 ani , proprietarul nu a făcut cerere cu un an înainte de expirare, contractul se prelungește automat ?”
Pentru început, voi preciza faptul că operațiunea de arendare se realizează în baza unui contract prin care una din părți, numită arendator (care de regulă este și proprietarul bunului), transmite celeilalte părți, numită arendaș, bunuri agricole în vederea exploatării pe o durata determinată, în schimbul unui preț numit arendă, stabilit în bani sau în produse agricole.
Potrivit Codului Civil, contractul de arendare trebuie încheiat în formă scrisă și trebuie depus la consiliul local în a cărui raza teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special ținut de secretarul consiliului local.
Din cuprinsul întrebării care ne-a fost adresată rezultă că ascultătorul nostru are calitatea de arendaș care, exploatând un anumit bun agricol conform unui contract de arendare, își pune problema prelungirii automate a duratei contractului în condițiile în care proprietarul bunului agricol nu a solicitat încetarea contractului cu un an înainte de data expirării acestuia.
Având în vedere faptul că ascultătorul nostru nu a precizat despre ce bun agricol este vorba, se impune să precizam că, desi, în mod uzual, formează obiect al contractului de arendare terenurile agricole (indiferent dacă sunt arabile, vii, livezi, pepiniere viticole ori pomicole, arbuști fructiferi, pășuni ori altele asemenea), pot fi arendate și alte bunuri destinate exploatării agricole cum sunt animalele, construcțiile, mașinile ori utilajele de orice fel.
În ceea ce privește reînnoirea arendării, precizam că potrivit art.1848 Cod Civil, contractul de arendare se reînnoiește de drept cu condiția că niciuna dintre părți să nu îi comunice cocontractantului, în scris, cu cel puțin 6 luni înainte de expirarea termenului contractual refuzul de continuare a relației contractuale. Același text legal prevede că în cazul contractelor de arendare care au că obiect terenuri agricole, termenul de comunicare a refuzului este de cel puțin 1 an.
Față de cele de mai sus, ținând cont de întrebarea ascultătorului nostru, putem concluziona că în cazul în care proprietarul bunului agricol nu a comunicat refuzul de continuare a arendării cu minim 1 an înainte de expirarea duratei contractului, contractul se prelungește automat pentru aceeași perioadă.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.