Ascultă Radio Timișoara Live

Capitalele … ambroziei la Dumbrăvița (Timiș) și promisiunile primarului -FOTO/ VIDEO/ AUDIO

Cei care au cumpărat acum 10-15 ani primele parcele din zona din comuna timișeană Dumbrăvița nu știau că vor locui pe străzi care vor purta numele unor capitale europene (ascultați mai jos ce vă spunea Alexandra Marian în august) într-o zonă care se  numește acum … Cora. După numele centrului comercial care urma să se construiască între zona rezidențială și șoseaua care duce spre Arad.

Capitalele … ambroziei la Dumbrăvița (Timiș) și promisiunile primarului -FOTO/ VIDEO/ AUDIO
Foto: Str. Oslo, colț cu str. București

Articol de Radio Timisoara, 6 septembrie 2015, 13:33 / actualizat: 7 iulie 2017, 11:25

A venit criza, n-a apărut nici centrul comercial, nici investițiile promise de Țiriac în zonă. Așa că acest teren, pe care între timp s-a construit doar o bază sportivă (foto), dar și alte terenuri, au fost invadate de ambrozie, în special în partea dinspre drumuri (aproape toate neasfaltate, spre deosebire de cele din centrul comunei!).

Unii dintre cei  care visaseră  să locuiască departe de aglomerația orașelor, într-o  zonă verde și curată (și aici nu e vorba numai de zona Cora, ci de mai toate zonele de locuit localitățile de la marginea marilor orașe!), au ajuns ca în august și septembrie să fie nevoiți să-și ia concedii sau … să simtă din plin simptomele alergiei la ambrozie – planta cu cel mai dăunător polen: de la strănut repetat și iritații ale ochilor și nasului, până la obstrucții severe ale căilor respiratorii (în aceste cazuri, de frica sufocării, renunță și la ore întregi de somn).

Străzile din zonă au devenit astfel capitale … ale ambroziei. Nu înseamnă că planta n-ar fi prezentă masiv și în alte zone ale localității.

Primarul s-a schimbat (dl. Victor Malac are la rându-i … alergie la ambrozie, așa că am avea alte așteptări de la domnia sa!), problema ambroziei a rămas. Am sesizat pe 1 septembrie 2014 prezența masivă a ambroziei în zonă (am discutat și cu viceprimarul comunei pe larg despre problemă, după o emisiune găzduit  de colegii de la TVR Timișoara), câteva zile mai târziu  ambrozia de pe marginea drumurilor de care am vorbit a fost cosită. Ne așteptam cu toții ca în 2015 lucrurile să stea mai bine, cosirea să se facă la timp, mai devreme. Cum nu s-a întâmplat acest lucru, pe 28 august am publicat un articol cu fotografii care demonstează că planta e chiar mult mai prezentă în zonă. Nicio reacție.

Ploile căzute în august, au determinat creșterea ambroziei, iar canicula  (a fost cea mai toridă vară din ultimii 54 de ani!) a contribuit la creștere, dar și la  înflorire. Se adaugă vântul, care vine și răspândește nocivul polen. Așa că în acest an reacțiile alergice au crescut, din câte a confirmat joi 3 septembrie și  specialistul în alergologie şi imunologie clinică Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu (ați auzit în emisiunea de sâmbătă 4 septembrie înregistrarea făcută de Luisa Tîrcă).

În aceeași zi am ajuns să vorbim și cu primarul Dumbrăviței, Victor Malac (viceprimarul Miklos Arpad tocmai pleca ”să vadă ce fac cei care cosesc ambrozia”). Ne-a dovedit că știe foarte bine unde și cum apare planta:

Deocamdată în legislaţie nu există normative care să rezolve problema ambroziei ce creşte pe marginea drumurilor aşa cum există în alte ţări şi în legislaţia europeană, susţine primarul localităţii timişene Dumbrăviţa, Victor Malac.

Dar ce face, în aceste condiții Primăria Dumbrăvița? Informează, somează și dă amenzi. Câte, nu ni s-a spus.

Vă întrebați poate de ce nu se folosesc erbicidele (așa cum spunea că se face la Timișoara, în cadrul campaniei antiambrozie difuzată la Rdaio Timișoara în august 2012, Directorul Departamentului de Mediu de la Primăria Timișoara). La Dumbrăvița nu s-a primit de la Garda de mediu acordul pentru folosirea unor erbicide totale (cu care, de altfel, nu sunt de acord nici specialiștii intervievați de noi).

Somațiile trimise proprietarilor de terenuri a căror adresă declarată nu e valabilă se întorc la primărie. S-ar fi putut corecta aceste date prin actualizarea lor, sub semnătură, la plata impozitului pe terenurile respective. Amendarea în momentul plății impozitului, fără primirea unei somații, nu se poate face, spune dl. Malac.

Vestea bună ne-a dat-o în următoarea zi primarul Timișoarei: ”După intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, cei ce își lasă terenurile în paragină vor plăti taxe și impozite locale crescute cu până la 500%.”  Deci consiliile locale și primăriile au pentru 2015 o bază legală pentru o impozitare mult mai mare a terenurilor cu ambrozie, nu trebuie decât să facă un regulament al fiecărui Consiliu local și SĂ-L APLICE!

La Dumbrăvița nu au fost alocați bani special pentru ambrozie (nu credeți că ar fi cazul să fie evidențiată distinct o asemenea sumă??) Primarul Dumbrăviței  speră însă să se poată vorbi de o campanie antiambrozie la nivel județean

Noi am sugera (am transmis propunerea  Primarului Timișoarei)  o întâlnire a reprezentanților primăriilor din Timișoara și localităților din jur, la fel și pentru alte orașe mari din țară.

Așadar, dacă în 2015 nu a fost prea bine pentru sănătatea noastră,  sunt șanse (dacă decidenții din primării și consiliile locale fac ce trebuie) ca măcar în 2016  să ne fie mai bine!

Aşa cum am promis,  putea asculta aici integral dialogul înregistrat cu primarul Dumbrăviței.

UPDATE:

Chiar dacă joi 3 septembrie, când am făcut înregistrarea, am semnalat primarului prezenţa masivă a ambroziei în zonă, duminică după amiaza situaţia era neschimbată pe strada Bucureşti (a se vedea secvenţele video de mai jos), cât şi pe strada Lăpuşneanu.  A fost cosită, vineri 4 septembrie,  doar marginea drumului  pe strada Berna /Cervantes  (în cultura de ovăz a rămas însă ambrozia, poate îi anunţă/somează primăria pe cei de la USAMVB -proprietarii terenului)  și spre poarta unității militare. Restul străzilor speră m să le vedem curăţite măcar în acestă săptămână , operaţiune e chiar mai tardivă acum decât în 2014 🙁

 

Ca să mai îndulcim un pic ziua celor care locuiesc în zona cu străzi care au nume de capitale … dacă tot e vorba de promisiuni ale primarului,  ar mai fi de adăugat câteva, dincolo de ce se aude în înregistrare:
asfaltarea drumului între Ion Creangă și Petre Țuțea (străzile Simfoniei, Fervenția, Berna/Cervantes -până la poarta unității militare), pentru  a exista măcar o legătură asfaltată cu centrul comunei și (cu condiția ca primăria Timișoara să ia în administrare drumul expres până la intersecția cu Bd. Petre Țuțea) și
o extindere a traseului trolebuzului 17, care să întoarcă (măcar într- o primă fază, în final ar putea să meragă și pe București/FervențiaII, nu?!) pe  Petre Țuțea (Dumbrăvița), apoi pe Tristan Tzara (Timișoara) și apoi spre Decathlon/Selgros.

Revenind la ambrozie, planta e în continuare și pe străzile care duc din acestă zonă  spre comună (Simfoniei, Creangă). Planta nu lipseşte nici de pe cele paralele cu artera principală a localităţii (Vladimirescu, de exemplu). Pe Facebook cei care ne-au scris o semnaleză şi pe alte străzi, dar şi în alte localităţi 🙁

Vizitați pagina dedicată Campaniei antiambrozie pentru a afla mai multe: http://radiotimisoara.ro/campania-antiambrozie/ !

antiambrozie_294x83

 

Comentariu septembrie 2015, pe pagina campaniei:

Iată că în 2015 începutul acestei luni este deosebit de cald , planta răspândește pe zi ce trece tot mai mult polen (deschiderea geamurilor înseamnă mai polen și în casă!), iar autoritățile din Dumbrăvița și Timișoara nu au intervenit deocamdată în cazurile semnalate săptămâna trecută în articolul nostru (cel puțin în 2014, așa cum semnalam la finalul unui alt articol, în Dumbrăvița au fost  tăiate pe 3 și 4 septembrie plantele din zonele semnalate ).
Joi 3 septembrie 2015 primarul și viceprimarul din Dumbrăvița ne-au spus că sunt în teren ”oameni” care cosesc ambrozia (oare de ce atât de târziu??) și  care vor ajunge în următoarele zile și acolo.  Am stat de vorbă mai pe larg despre situație cu primarul comunei, Victor Malac, ați auzit sâmbătă câteva înregistrări în ediția specială a emisiunii Exclusiv FM, puteți asculta întreg dialogul accesând articolul

 

 

Secretarul general adjunct al NATO pledează pentru investiții în industria de apărare
Administrație & politică sâmbătă, 11 mai 2024, 20:50

Secretarul general adjunct al NATO pledează pentru investiții în industria de apărare

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană spune că Europa, inclusiv România, trebuie să învețe o lecție din ceea ce se întâmplă și...

Secretarul general adjunct al NATO pledează pentru investiții în industria de apărare
Campanie de ridicare a deșurilor voluminoase la Hunedoara
Administrație & politică vineri, 10 mai 2024, 06:00

Campanie de ridicare a deșurilor voluminoase la Hunedoara

Până în data de 14 mai, hunedorenii pot depozita deșeurile voluminoase lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere. Acestea vor fi...

Campanie de ridicare a deșurilor voluminoase la Hunedoara
Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028
Administrație & politică joi, 9 mai 2024, 18:51

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

Documentația va fi realizată de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare, alături de un grup de specialiști și...

Timișul pregătește candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028
Alin Nica acuză că aleșii PSD şi PNL propun tăierea a 83 % din fondurile pentru drumurile judeţene
Administrație & politică joi, 9 mai 2024, 17:29

Alin Nica acuză că aleșii PSD şi PNL propun tăierea a 83 % din fondurile pentru drumurile judeţene

Alin Nica afirmă că proiectul prin care consilierii PSD și PNL vor să redistribuie banii alocați orașelor și comunelor din județ va însemna...

Alin Nica acuză că aleșii PSD şi PNL propun tăierea a 83 % din fondurile pentru drumurile judeţene
Administrație & politică joi, 9 mai 2024, 09:01

Promenadă și sport pe malul râului Bega în locul construcțiilor ilegale demolate

Malul râului Bega din Timișoara va deveni un coridor de agrement urban. Totul a început cu amenajarea din zona fostului club Gatsby și a terasei...

Promenadă și sport pe malul râului Bega în locul construcțiilor ilegale demolate
Administrație & politică joi, 9 mai 2024, 08:43

Zona de agrement de la Pădurea Ceala, finalizată cu un an întârziere

Proiectul are o valoare de aproximativ 28 de milioane de lei și este finanțat parțial din fonduri europene. Firma care a câştigat licitaţia şi...

Zona de agrement de la Pădurea Ceala, finalizată cu un an întârziere
Administrație & politică miercuri, 8 mai 2024, 17:43

Digul din centrul Lugojului, distrus de inundații, a intrat în reparații

Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru este un pericol pentru comunitate în cazul creșterii apelor...

Digul din centrul Lugojului, distrus de inundații, a intrat în reparații
Administrație & politică marți, 7 mai 2024, 19:25

25 de microbuze noi pentru transportul elevilor în Timiș

Administrația județului Timiș a primit finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu. Potrivit președintelui CJ Timiș, Alin Nica, acesta...

25 de microbuze noi pentru transportul elevilor în Timiș