Criză de personal la Casa de Pensii Timiș: Formarea unui angajat durează până la 5 ani
Casa Județeană de Pensii Timiș se confruntă cu un deficit de personal de până la 15%, din cauza volumului mare de muncă, uzurii profesionale și salariilor mai mici comparativ cu alte instituții publice.

Articol de Radio Timișoara, 30 aprilie 2025, 09:29
Trei până la cinci ani este perioada de formare de care are nevoie un angajat care prelucrează dosarele de pensionare.
Directorul executiv al Casei de Pensii Timiș spune că instituția se confruntă permanent cu un deficit de personal între 10 și 15%. Volumul mare de lucru și uzura sunt motivele pentru care angajații Casei de Pensii ajung să părăsească instituția.
“Este foarte greu să formezi oamenii. Un om de Stabilire Prestați trebuie să-l formezi undeva între trei și cinci ani de zile, în funcție de capacitățile lui și de modul în care se integrează în birou. Gândiți-vă că acel om trebuie format odată prin legea 3, odată printre legea 19, odată pe legea 263 și odată la legea 360. Deci toată legislația asta trebuie s-o învețe la concurs. Nu poți să treci oamenii prin așa ceva că nu mai vine nimeni la concurs. După care, gândiți-vă că există o uzură. Noi facem dosarele în permanență. Nu zic că salariile mici la noi, la Casa de Pensii. Din nefericire sunt salariile mai malte în alte părți, la alte unități administrative. Este normal dacă primești de la 6.000 de lei la 8.000 de lei, la o diferență de 2.000 de lei, ce faci? Evident că pleci”, spune Ctistian Mircea.
În lunile iulie și august ale anului trecut, angajații Casei Județene au prelucrat peste 150.000 de decizii necesare pentru recalcularea pensiilor, mai spune Cristian Mircea.