Ascultă Radio Timișoara Live

Capitalele … ambroziei la Dumbrăvița (Timiș) și promisiunile primarului -FOTO/ VIDEO/ AUDIO

Cei care au cumpărat acum 10-15 ani primele parcele din zona din comuna timișeană Dumbrăvița nu știau că vor locui pe străzi care vor purta numele unor capitale europene (ascultați mai jos ce vă spunea Alexandra Marian în august) într-o zonă care se  numește acum … Cora. După numele centrului comercial care urma să se construiască între zona rezidențială și șoseaua care duce spre Arad.

Capitalele … ambroziei la Dumbrăvița (Timiș) și promisiunile primarului -FOTO/ VIDEO/ AUDIO
Foto: Str. Oslo, colț cu str. București

Articol de Radio Timisoara, 6 septembrie 2015, 13:33 / actualizat: 7 iulie 2017, 11:25

A venit criza, n-a apărut nici centrul comercial, nici investițiile promise de Țiriac în zonă. Așa că acest teren, pe care între timp s-a construit doar o bază sportivă (foto), dar și alte terenuri, au fost invadate de ambrozie, în special în partea dinspre drumuri (aproape toate neasfaltate, spre deosebire de cele din centrul comunei!).

Unii dintre cei  care visaseră  să locuiască departe de aglomerația orașelor, într-o  zonă verde și curată (și aici nu e vorba numai de zona Cora, ci de mai toate zonele de locuit localitățile de la marginea marilor orașe!), au ajuns ca în august și septembrie să fie nevoiți să-și ia concedii sau … să simtă din plin simptomele alergiei la ambrozie – planta cu cel mai dăunător polen: de la strănut repetat și iritații ale ochilor și nasului, până la obstrucții severe ale căilor respiratorii (în aceste cazuri, de frica sufocării, renunță și la ore întregi de somn).

Străzile din zonă au devenit astfel capitale … ale ambroziei. Nu înseamnă că planta n-ar fi prezentă masiv și în alte zone ale localității.

Primarul s-a schimbat (dl. Victor Malac are la rându-i … alergie la ambrozie, așa că am avea alte așteptări de la domnia sa!), problema ambroziei a rămas. Am sesizat pe 1 septembrie 2014 prezența masivă a ambroziei în zonă (am discutat și cu viceprimarul comunei pe larg despre problemă, după o emisiune găzduit  de colegii de la TVR Timișoara), câteva zile mai târziu  ambrozia de pe marginea drumurilor de care am vorbit a fost cosită. Ne așteptam cu toții ca în 2015 lucrurile să stea mai bine, cosirea să se facă la timp, mai devreme. Cum nu s-a întâmplat acest lucru, pe 28 august am publicat un articol cu fotografii care demonstează că planta e chiar mult mai prezentă în zonă. Nicio reacție.

Ploile căzute în august, au determinat creșterea ambroziei, iar canicula  (a fost cea mai toridă vară din ultimii 54 de ani!) a contribuit la creștere, dar și la  înflorire. Se adaugă vântul, care vine și răspândește nocivul polen. Așa că în acest an reacțiile alergice au crescut, din câte a confirmat joi 3 septembrie și  specialistul în alergologie şi imunologie clinică Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu (ați auzit în emisiunea de sâmbătă 4 septembrie înregistrarea făcută de Luisa Tîrcă).

În aceeași zi am ajuns să vorbim și cu primarul Dumbrăviței, Victor Malac (viceprimarul Miklos Arpad tocmai pleca ”să vadă ce fac cei care cosesc ambrozia”). Ne-a dovedit că știe foarte bine unde și cum apare planta:

Deocamdată în legislaţie nu există normative care să rezolve problema ambroziei ce creşte pe marginea drumurilor aşa cum există în alte ţări şi în legislaţia europeană, susţine primarul localităţii timişene Dumbrăviţa, Victor Malac.

Dar ce face, în aceste condiții Primăria Dumbrăvița? Informează, somează și dă amenzi. Câte, nu ni s-a spus.

Vă întrebați poate de ce nu se folosesc erbicidele (așa cum spunea că se face la Timișoara, în cadrul campaniei antiambrozie difuzată la Rdaio Timișoara în august 2012, Directorul Departamentului de Mediu de la Primăria Timișoara). La Dumbrăvița nu s-a primit de la Garda de mediu acordul pentru folosirea unor erbicide totale (cu care, de altfel, nu sunt de acord nici specialiștii intervievați de noi).

Somațiile trimise proprietarilor de terenuri a căror adresă declarată nu e valabilă se întorc la primărie. S-ar fi putut corecta aceste date prin actualizarea lor, sub semnătură, la plata impozitului pe terenurile respective. Amendarea în momentul plății impozitului, fără primirea unei somații, nu se poate face, spune dl. Malac.

Vestea bună ne-a dat-o în următoarea zi primarul Timișoarei: ”După intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, cei ce își lasă terenurile în paragină vor plăti taxe și impozite locale crescute cu până la 500%.”  Deci consiliile locale și primăriile au pentru 2015 o bază legală pentru o impozitare mult mai mare a terenurilor cu ambrozie, nu trebuie decât să facă un regulament al fiecărui Consiliu local și SĂ-L APLICE!

La Dumbrăvița nu au fost alocați bani special pentru ambrozie (nu credeți că ar fi cazul să fie evidențiată distinct o asemenea sumă??) Primarul Dumbrăviței  speră însă să se poată vorbi de o campanie antiambrozie la nivel județean

Noi am sugera (am transmis propunerea  Primarului Timișoarei)  o întâlnire a reprezentanților primăriilor din Timișoara și localităților din jur, la fel și pentru alte orașe mari din țară.

Așadar, dacă în 2015 nu a fost prea bine pentru sănătatea noastră,  sunt șanse (dacă decidenții din primării și consiliile locale fac ce trebuie) ca măcar în 2016  să ne fie mai bine!

Aşa cum am promis,  putea asculta aici integral dialogul înregistrat cu primarul Dumbrăviței.

UPDATE:

Chiar dacă joi 3 septembrie, când am făcut înregistrarea, am semnalat primarului prezenţa masivă a ambroziei în zonă, duminică după amiaza situaţia era neschimbată pe strada Bucureşti (a se vedea secvenţele video de mai jos), cât şi pe strada Lăpuşneanu.  A fost cosită, vineri 4 septembrie,  doar marginea drumului  pe strada Berna /Cervantes  (în cultura de ovăz a rămas însă ambrozia, poate îi anunţă/somează primăria pe cei de la USAMVB -proprietarii terenului)  și spre poarta unității militare. Restul străzilor speră m să le vedem curăţite măcar în acestă săptămână , operaţiune e chiar mai tardivă acum decât în 2014 🙁

 

Ca să mai îndulcim un pic ziua celor care locuiesc în zona cu străzi care au nume de capitale … dacă tot e vorba de promisiuni ale primarului,  ar mai fi de adăugat câteva, dincolo de ce se aude în înregistrare:
asfaltarea drumului între Ion Creangă și Petre Țuțea (străzile Simfoniei, Fervenția, Berna/Cervantes -până la poarta unității militare), pentru  a exista măcar o legătură asfaltată cu centrul comunei și (cu condiția ca primăria Timișoara să ia în administrare drumul expres până la intersecția cu Bd. Petre Țuțea) și
o extindere a traseului trolebuzului 17, care să întoarcă (măcar într- o primă fază, în final ar putea să meragă și pe București/FervențiaII, nu?!) pe  Petre Țuțea (Dumbrăvița), apoi pe Tristan Tzara (Timișoara) și apoi spre Decathlon/Selgros.

Revenind la ambrozie, planta e în continuare și pe străzile care duc din acestă zonă  spre comună (Simfoniei, Creangă). Planta nu lipseşte nici de pe cele paralele cu artera principală a localităţii (Vladimirescu, de exemplu). Pe Facebook cei care ne-au scris o semnaleză şi pe alte străzi, dar şi în alte localităţi 🙁

Vizitați pagina dedicată Campaniei antiambrozie pentru a afla mai multe: http://radiotimisoara.ro/campania-antiambrozie/ !

antiambrozie_294x83

 

Comentariu septembrie 2015, pe pagina campaniei:

Iată că în 2015 începutul acestei luni este deosebit de cald , planta răspândește pe zi ce trece tot mai mult polen (deschiderea geamurilor înseamnă mai polen și în casă!), iar autoritățile din Dumbrăvița și Timișoara nu au intervenit deocamdată în cazurile semnalate săptămâna trecută în articolul nostru (cel puțin în 2014, așa cum semnalam la finalul unui alt articol, în Dumbrăvița au fost  tăiate pe 3 și 4 septembrie plantele din zonele semnalate ).
Joi 3 septembrie 2015 primarul și viceprimarul din Dumbrăvița ne-au spus că sunt în teren ”oameni” care cosesc ambrozia (oare de ce atât de târziu??) și  care vor ajunge în următoarele zile și acolo.  Am stat de vorbă mai pe larg despre situație cu primarul comunei, Victor Malac, ați auzit sâmbătă câteva înregistrări în ediția specială a emisiunii Exclusiv FM, puteți asculta întreg dialogul accesând articolul

 

 

Primăria Timișoara va înființa un serviciu nou pentru tranziția la energia verde
Administrație & politică vineri, 26 aprilie 2024, 20:25

Primăria Timișoara va înființa un serviciu nou pentru tranziția la energia verde

Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat va gestiona rețeaua de...

Primăria Timișoara va înființa un serviciu nou pentru tranziția la energia verde
Sorin Grindeanu: Investiții în infrastructură de aproape 2 miliarde de euro în Timiș
Administrație & politică joi, 25 aprilie 2024, 17:52

Sorin Grindeanu: Investiții în infrastructură de aproape 2 miliarde de euro în Timiș

Tronsonul de cale ferată Lugoj-Timișoara este cel mai avansat din cele patru de pe ruta Caransebeș-Arad, unde se realizează ample lucrări de...

Sorin Grindeanu: Investiții în infrastructură de aproape 2 miliarde de euro în Timiș
Executivul a aprobat, la Timișoara, actele normative pentru plata în avans a pensiilor
Administrație & politică joi, 25 aprilie 2024, 17:13

Executivul a aprobat, la Timișoara, actele normative pentru plata în avans a pensiilor

Guvernul, reunit în ședință la Timișoara, a adoptat hotărârile prin care pensiile pe luna mai vor fi achitate în avans. Pentru efectuarea...

Executivul a aprobat, la Timișoara, actele normative pentru plata în avans a pensiilor
Ședință specială de Guvern la Timișoara. Proiecte: viitorul stadion și plata în avans a pensiilor pe luna mai
Administrație & politică joi, 25 aprilie 2024, 08:20

Ședință specială de Guvern la Timișoara. Proiecte: viitorul stadion și plata în avans a pensiilor pe luna mai

Executivul se reunește de la ora 13.00, la sediul Prefecturii Timiș, iar unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi se referă la viitorul...

Ședință specială de Guvern la Timișoara. Proiecte: viitorul stadion și plata în avans a pensiilor pe luna mai
Administrație & politică miercuri, 24 aprilie 2024, 17:32

Dispută în CJ Timiș pe tema împărțirii finanțărilor pentru programul Tim Cultura

Liderul consilierilor PSD, Alexandru Iovescu a acuzat că banii s-au acordat pe cristerii incorecte, iar membrii comisiei care a evaluat proiectele...

Dispută în CJ Timiș pe tema împărțirii finanțărilor pentru programul Tim Cultura
Administrație & politică miercuri, 24 aprilie 2024, 12:50

Campania de dezinsecție, decalată din cauza ploilor la Timișoara

Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție vor fi efectuate terestru, în perioada 26 – 30 aprilie, între orele 21.00 și...

Campania de dezinsecție, decalată din cauza ploilor la Timișoara
Administrație & politică marți, 23 aprilie 2024, 11:16

Deschis la Direcția de Evidența Persoanelor Timișoara în câteva zile ale minivacanței

Timișorenii care trebuie să își schimbe documentele de identitate pot apela la Direcția de Evidența Persoanelor și în minivacanța de 1 mai....

Deschis la Direcția de Evidența Persoanelor Timișoara în câteva zile ale minivacanței
Administrație & politică luni, 22 aprilie 2024, 15:24

Juridic | Procedura de divorț cu copii minori

Un ascultător din Timișoara ne-a transmis prin e-mail o solicitare de a-l ajuta cu mai multe răspunsuri privitoare la derularea procedurii de...

Juridic | Procedura de divorț cu copii minori