Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Ce taxe presupune dezbaterea unei succesiuni?

”Dacă au trecut mai mulți ani de la decesul părinților și doresc să fac acum succesiunea, plătesc taxe suplimantare?”

succesiune

Articol de Dana Florea, 27 septembrie 2024, 12:13

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.

Astăzi voi răspunde unei ascultătoare din Arad care ne-a transmis următorul mesaj: Tatăl meu a decedat în anul 2019, în timp ce mama mea este decedată din anul 1998. Părinții mei aveau o casă cu teren lângă Arad, care a rămas pe numele lor, pentru nu am făcut succesiunea, însă am plătit în fiecare an impozitele pe numele tatălui meu. vrea fac succesiunea trec casa pe numele meu, însă cineva mi-a spus nu este gratuit, cum credeam eu, ci sunt sume mari de bani de plătit, pentru nu am făcut-o la timp. vrea întreb dacă există posibilitatea nu trebuiască plătesc aceste taxe, pentru nu am venituri foarte mari și mi-ar fi foarte greu le plătesc.”

Răspunzând ascultătoarei noastre, voi preciza încă de la început succesiunea nu este gratuită, indiferent de data la care este făcută, pentru există atât onorariile notariale, cât și taxele care se plătesc la ANCPI (autoritatea de cadastru și publicitate imobiliară) care sunt oricum datorate de către moștenitor.

Succesiunea se poate dezbate oricând, întrucât legea nu impune o limită de timp, însă reglementarea situației bunurilor (în special, imobile) rămase după decesul proprietarilor se recomandă a fi făcută într-un termen cât mai scurt pentru a evita nu doar plata unor sume mai mari, dar și o eventuală declarare a bunurilor fiind vacante (adică fară stăpân, cu consecința trecerii acestora în proprietatea statului, însă doar după urmarea unor proceduri prevăzute expres de Codul Civil).

Revenind la întrebarea primită, chiar dacă o persoana poate revendica oricând o moștenire, costurile sunt mai reduse în cazul în care succesiunea se dezbate în termen de maxim 2 ani de la data decesului persoanei moștenite.

În cazul dezbaterii succesiunii după acest termen de 2 ani, moștenitorii vor trebui plătească, pe lângă onorariul notarial și taxele ANCPI, și impozitul datorat către stat.

În acest sens, art.111 al.3 din Codul Fiscal prevede expres „Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale”.

Recomandăm așadar ascultătoarei noastre se adreseze unui notar public în raza căruia s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului, prezentând acestuia bunurile ce formează masa succesorală a carei dezbatere dorește o facă (respectiv casa de lângă Arad cu terenul aferent) și solicitându-i totodată indicarea sumelor pe care trebui le plătească în acest scop – onorariu notarial, taxe ANCPI și impozit.

Trebuie avut în vedere și faptul , în situația care ne-a fost descrisă, suntem în prezența a două succesiuni, după fiecare dintre cei doi părinți decedați, astfel încât sumele care vor trebui achitate vor fi majorate și urmare a acestui aspect.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările Dvs la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

mulțumesc,

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

Stop violentei
Legislație marți, 15 aprilie 2025, 20:54

Juridic | Răspundere minor pentru violențe

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din...

Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Legislație joi, 10 aprilie 2025, 10:59

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem...

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Juridic | Proprirea pe pensie
Legislație miercuri, 2 aprilie 2025, 10:46

Juridic | Proprirea pe pensie

Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi? Bine v-am regăsit în cadrul...

Juridic | Proprirea pe pensie
mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
Legislație vineri, 21 martie 2025, 13:07

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus că ar trebui să semnez pentru confidențialitate și că dacă nu respect ce...

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv