Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus ar trebui semnez pentru confidențialitate și dacă nu respect ce semnez trebuie plătesc o sumă foarte mare ca și despăgubire, deși la interviul de angajare nu mi-a spus nimic. rog ajutați înțeleg ce înseamnă asta? »

confidentialitate

Articol de Dana Florea, 21 martie 2025, 13:07

Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!

În cadrul rubricii noastre juridice de astăzi voi răspunde unui ascultător care ne-a transmis prin e-mail următoarea întrebare : «M-am angajat de curând la o firmă din Reșița, iar angajatorul mi-a spus ar trebui semnez pentru confidențialitate și dacă nu respect ce semnez trebuie plătesc o sumă foarte mare ca și despăgubire. Eu nu înțeleg de ce trebuie semnez așa ceva, pentru la interviul de angajare nu mi-au spus nimic. Iar un cunoscut mi-a spus nu semnez decât dacă angajatorul îmi  un fel de bonus sau primă pentru aceasta confidențialitate. rog ajutați înțeleg ce înseamnă asta »

Voi preciza, pentru început, în afara prevederilor standard incluse în contractul de muncă, părțile (adică angajatorul și angajatul) pot conveni și asupra altor prevederi referitoare la modul de desfășurare a muncii, cu condiția acestea nu fie contrare legii sau bunelor moravuri.

Între aceste prevederi regăsim și așanumita clauza de confidențialitate, pe care mulți dintre angajatori solicită angajaților și-o asume îndeosebi atunci când angajații, prin prisma activității desfășurate, ajung ia cunoștință despre informații sensibile și confidențiale.

Prin clauza de confidențialitate părțile convin , pe țoață durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, cum sunt, spre exemplu, informații privind procesul de producție, preturile de vânzare sau de achiziție sau orice alte date care prin natura lor pot produce un prejudiciu angajatorului în măsură în care devin publice fară acordul acestuia.

Clauza de confidențialitate este facultativă și poate fi negociată între părți. În cazul în care această clauză nu a fost inclusă la momentul încheierii contractului de muncă, aceasta poate fi inclusă și ulterior printr-un act adițional, semnat de ambele părți.

De asemenea, clauza de confidențialitate poate avea un caracter bilateral (adică produce efecte atât pentru angajat, cât și pentru angajator) sau unilateral (atunci când se aplică doar uneia dintre ele).

Cu privire la întrebarea ascultătorului nostru referitoare la faptul angajatorul ar trebui îi plătească o anumită sumă de bani pentru asumarea obligației de confidențialitate, precizăm acest aspect depinde de negocierea dintre părți. Spre deosebire de clauza de neconcurență, în cazul confidentialitatii, obligația de păstrare a secretului de serviciu poate fi impusă de angajator ca o condiție pentru încheierea sau menținerea contractului de muncă, îndeosebi atunci când specificul activității angajatorului dar și poziția ocupată de salariat justifică acest lucru.

În ceea ce privește întinderea duratei efectelor clauzei de confidențialitate, regula este aceasta își produce efectele pe durata executării contractului de muncă, însă este legală și extinderea acestei durate pentru o perioadă ulterioara acestui moment. Încălcarea de către salariat a obligației de confidențialitate asumată în relația cu angajatorul poate determina obligarea acestuia la plata de despăgubiri către angajator, dar și angajarea răspunderii disciplinare a salariatului, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

Stop violentei
Legislație marți, 15 aprilie 2025, 20:54

Juridic | Răspundere minor pentru violențe

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din...

Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Legislație joi, 10 aprilie 2025, 10:59

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem...

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Juridic | Proprirea pe pensie
Legislație miercuri, 2 aprilie 2025, 10:46

Juridic | Proprirea pe pensie

Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi? Bine v-am regăsit în cadrul...

Juridic | Proprirea pe pensie
mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv
Legislație marți, 18 februarie 2025, 13:01

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare

”Am terminat studii de grafică și design. La unul dintre interviuri, angajatorul  mi-a dat că probă de lucru să creez un logo pentru firma...

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare