Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Recuperarea cheltuielilor de intabulare a unui teren de la coproprietar

”Vreau să intabulez 1/2 cotă parte din teren extravilan care îmi aparține, însă celălalt coproprietar nu vrea să suporte jumătate din cheltuielile generate de intabulare. Cum pot recupera ½ din cheltuielile cu intabularea?”

Juridic | Recuperarea cheltuielilor de intabulare a unui teren de la coproprietar

Articol de Dana Florea, 19 august 2024, 13:35

Bine v-am regăsit, dragi ascultători !

În rubrica de astăzi voi raspunde unei ascultătoare care ne-a transmis prin e-mail următorul mesaj : « Suntem 2 coproprietari, fiecare avem 1/2 cotă parte din teren extravilan, neintabulat. Eu vreau să intabulez cele 12 loturi de teren arabil, pentru a-mi putea vinde cota mea de 1/2. Celălalt coproprietar nu vrea nici să cumpere el, nici să suporte jumătate din cheltuielile generate de intabulare. Cum pot recupera ½ din cheltuielile cu intabularea? Vă mulțumesc!”

Din situația descrisă de ascultătoarea noastră rezultă, așadar, că suntem în prezența unui caz de coproprietate reglementat de Codul Civil, rezultat cel mai probabil în urma reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor situate în extravilan prin emiterea titlurilor de proprietate către titularii de drept.

Având în vedere că ceea ce caracterizează coproprietatea este faptul că niciunul dintre coproprietari nu are un drept exclusiv asupra unei cote identificate din terenul comun, ci doar o cota ideală, indiviză, orice acte de vânzare, donație, cesiune sau închiriere pe o perioada mai mare de 3 ani nu se pot face cu privire la bunul comun decât cu acordul tuturor coproprietarilor.

Pe de alta parte însă, Codul Civil recunoaște coproprietarilor dreptul de a dispune liber cu privire la cotele păprți deținute, astfel încât fiecare coproprietar vă putea înstrăină cota pe care o deține în proprietate, situație în care cumpărătorul îi vă lua locul în cadrul coproprietății.

Subliniez faptul că în acest caz ceea ce se va vinde nu este o bucată definită din teren, ci doar o cotă ideală, indiviză, din dreptul de proprietate.

În cazul în care ascultătoarea noastră dorește să înstrăineze o suprafață definită de teren, atunci se impune ieșirea din indiviziune, aceasta reprezentând o operațiune legală, cadastrală, prin care suprafață inițială de teren se împarte între cei doi proprietari nu doar ca și cote ideale de proprietate, ci efectiv, pe teren, creându-se pentru fiecare dintre coproprietari câte o Carte Funciară distinctă asupra terenului pe care îl are în proprietate.

Pe de alta parte, Codul Civil este cel care instituie efectul constitutiv de drepturi al înscrierii în Cartea Funciară, ceea ce înseamnă că doar imobilele intabulate ( adică înscrise în Cartea Funciară) pot fi vândute în condițiile legii, prin contract de vânzare cumpărare încheiat la notar în forma autentică.

Așadar, demersul pe care ascultătoarea noastră vrea să îl inițieze (respectiv intabularea terenurilor) este corect din punct de vedere legal și obligatoriu în cazul înstrăinării respectivelor terenuri, indiferent dacă se va proceda sau nu la ieșirea din indiviziune anterior vânzării.

Suportarea costurilor intabulării revine în sarcina ambilor coproprietari deoarece înscrierea în Cartea Funciară va viza întreagă suprafață de teren asupra căreia poarta coproprietatea și nu numai cota de 1/2 ce aparține ascultătoarei noastre.

Recomandăm ascultătoarei noastre să transmită în scris celuilalt coproprietar o notificare prin care să îl incunostiinteze cu privire la inițiativă intabulării, precum și cu privire la contractul pe care dorește să îl încheie cu specialistul în cadastru imobiliar care vă face operațiunile de intabulare, indicând și costurile implicate.

În lipsa acordului celuilalt coproprietar, ascultătoarea noastră are opțiunea de a suporta costurile integrale ale intabulării, urmând ca ulterior să îl acționeze în judecată pe celalalt coproprietar pentru a recupera cota de ½ din aceste cheltuieli, împreună cu dobândă legală și costurile judiciare implicate.

Alternativ, ascultătoarea noastră poate promova acțiunea de ieșire din indiviziune, ocazie cu care, în cadrul expertizei în specialitatea cadastru – topografie care se va întocmi în cadrul dosarului de la instanță, se va putea întocmi și documentația necesară intabulării. În acest caz, cel care inițiază procesul (respectiv ascultătoarea noastră) vă suporta costurile procesului, urmând că, în situația în care acțiunea vă fi admisă, cel dat în judecată și care a pierdut procesul (respectiv coproprietarul care se opune la ieșirea din indiviziune și la intabulare) să fie obligat să suporte toate costurile implicate de proces.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

Vă mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

Stop violentei
Legislație marți, 15 aprilie 2025, 20:54

Juridic | Răspundere minor pentru violențe

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din...

Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Legislație joi, 10 aprilie 2025, 10:59

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare

Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice. Astăzi avem...

Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Juridic | Proprirea pe pensie
Legislație miercuri, 2 aprilie 2025, 10:46

Juridic | Proprirea pe pensie

Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi? Bine v-am regăsit în cadrul...

Juridic | Proprirea pe pensie
mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
Legislație vineri, 21 martie 2025, 13:07

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus că ar trebui să semnez pentru confidențialitate și că dacă nu respect ce...

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv