Noaptea Muzeelor 2025 la Timișoara
17 mai 2025 – 18 mai 2025 @ 17:00 – 19:00 –
Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie. La ediția din acest an participă peste 70 de muzee din toată țara.
Articol de Dana Florea, 17 mai 2025, 17:00

La Timișoara, în Noaptea Muzeelor din 17 mai 2025, vor fi deschise publicului Muzeul Național al Banatului, Filarmonica Banatul, Casa Artelor și Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara.
Accesul publicului este liber la toate evenimentele.
Muzeul Național al Banatului
Sub genericul „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” publicul este invitat sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 18:00 și 02:00, să participe la un maraton cultural care aduce împreună patrimoniul, istoria vie, artele vizuale, performance-ul istoric și muzica.
Expozițiile care vor putea fi vizitate în cadrul evenimentului:
- Spațiile Oravitzan
- Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500) – Din perspectiva cercetărilor arheologice
- Femeia Belle Époque: Frumusețe și eleganță
- Muzeul Popa’s
- Istoria militară a Banatului
De asemenea, începând cu ora 17.00, în Curtea Bastionului vor avea loc reconstituiri istorice, ateliere interactive, demonstrații de tir cu arcul, spectacole cu reptile, muzică medievală și teatru pirotehnic.
Detalii AICI.
Filarmonica Banatul
Noaptea Albă a Muzeelor va fi marcată pentru al doilea an consecutiv la Filarmonica Banatul Timișoara, începând cu ora 21:00.
Vor avea loc tururi ghidate și recitaluri de vioară și violoncel în Grădina de Vară. Ultimul moment muzical al serii, programat să înceapă la miezul nopții, le aparține artiștilor lirici ai Ansamblului Voces Timisienses și va avea loc în Sala Capitol.
Tabloul serii va fi completat de picturile Danei Constantin. Expoziția ce cuprinde lucrările reunite sub tema „12 IULIE” și poate fi admirată în foaierul de la etajul I al Filarmonicii Banatul Timișoara, în acompaniamentul muzical al flautistului Dorel Iuga.
Detalii AICI.
Universitatea Politehnica Timișoara
Sâmbătă, 17 mai, între orele 18:00 și 23:00, Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara găzduiește o ediție specială a Nopții Europene a Muzeelor, sub titlul „O Călătorie Digitală de la MECIPT la Realitatea Virtuală”.
Publicul este invitat să investigheze traiectoria istorică a tehnologiei informaționale, de la primele mașini de calcul până la imersiunea în realitatea virtuală. Vizitatorii vor descoperi instalații interactive create de studenți, artiști și cadre didactice, explorând astfel evoluția tehnologiei informaționale.
Vizitatorii vor putea explora:
- Istoria tehnologiei informaționale – de la MECIPT-1, primul calculator universitar din România, până la aplicații VR, AR și MR
- Aplicația “Bell Labs Expo”, realizată de studenții UPT, dedicată evoluției comunicațiilor
- Instalații artistice digitale și immersive, printre care Physic AI Garden și Tipare ale Poeziei
- Jocuri educaționale interactive pentru cei mici
Evenimentul are loc în Experimentarium TM. Sunt disponibile și tururi ghidate gratuite, timp de jumătate de oră, în intervalul 18:00 – 23:00, pe baza formularului de înscriere: https://form.123formbuilder.com/6842042.
Detalii AICI.
Casa Artelor
Cu prilejul Nopții Muzeelor, în 17 mai, începând cu ora 19.00, în sala Studio a Casei Artelor, artistul Bogdan Achimescu propune o prelegere performativă (desene și narațiune live) cu titlul „Seara minții – Noaptea muzeelor”. Cele patru scurte istorisiri audiovizuale se vor desfășura în patru episoade, fiecare cu un titlu sugestiv: de la ora 19:00, la ora 19:40: Un rucsac, o țuică și o pufoaică, de la 20:00, la 20:40: Traducem sau inventăm?, de la ora 21.00 – la ora 21:40 – Beție , iar de la 22:00 – la 22:40: Senator repetent, portar agitator.
Detalii AICI.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.