Ascultă Radio Timișoara Live

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 7 aprilie 2023, 08:14

Universitatea de Științele Vieții din Timișoara a lansat un nou concept, Akademika Market, o băcănie unde se găsesc produse proaspete ori preparate de micii artizani ai bucătăriei tradiționale.
Claudiu este un student care face practică în microexploatația care se ocupă de produse de panificație.
„Sunt încântat deoarece chestiile teoretice pe care le-am învățat în școală pot să le aplic în practică. Învăț lucruri noi, de la cele teoretice, am văzut cum merge un flux tehnologic și pot să calculez randament, pierderi, totul”, spune Claudiu.
Înscrisă la doctorat, Cristina Dragomir coordonează echipa de panificație. Academica Market este un concept bun, spune tânăra cercetătoare.
“Profesional pot să spun că a început ca o pasiune. Sunt absolventă a Universității. Este un concept să mâncăm mai sănătos, fără amelioratori, fără tot felul de adaosuri, grăsimi și sperăm să fie pe placul tuturor. Producem, momentan, pentru cantină pâine și oricum o să producem și pentru magazin”, spune Cristina Dragomir.
Cu specialități din lapte, mezeluri, conserve, legume de sezon, ouă proaspete și pește viu, magazinul de prezentare are produse variate. Toate însă stau puțin pe raft, pentru că sunt făcute fără adaosuri, iar produsele tradiționale ecologice sunt foarte perisabile.
“După cum vedeți, avem destul de multe produse bio, avem produse naturale, toate sunt ale producătorilor locali. Se comercializează paste făinoase, mezeluri, brânzeturi, gemuri, murături, miere, patiserie, panificație. Avem pește din producție proprie, la piscicultură, cegă și somn, brânzeturi, telemea de vacă, telemea de oaie. Toate sunt produse din Banat, Timiș, Caraș-Severin și Arad”, spune responsabilul Academica Market, Alexandru Făgăraș.

Microexploatațiile pot servi drept model de business pentru studenții practicanți, subliniază profesorul Ioan Dumitrescu.
“Din brânză sunt diferite variante cu măsline, cu mărar, cu chimen, este ambalată, produsă la noi. Important este că în hrana vacilor de lapte, furajele de volum, care prezintă 70-80% din rație, sunt furaje bio. Nu utilizăm insecticide, erbicide, îngrășăminte. Singurul îngrășământ utilizat este gunoiul de grajd. Noi avem centre de microproducție, care servesc a modele pentru studenți, dacă vor să deschidă o afacere”, spune Ioan Dumitrescu.
Magazinul este oficial deschis publicului începând de astăzi. Galantarele și rafturile vor oferi mereu ceva diferit, mai ales la capitolul legume-fructe, având în vedere caracterul lor sezonier.
În viitor, reprezentanții universității intenționează să cumpere o moară pentru măcinat grâu, dar și o linie de producere a sucurilor naturale.

Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad
Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură marți, 9 aprilie 2024, 08:56

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni

Agricultorii din Arad atrag atenția că plantele din culturile de toamnă s-au maturizat prematur. Din cauza secetei, grâul, orzul și rapița sunt...

Seceta și temperaturile ridicate, motive de îngrijorare pentru agricultorii arădeni
Agricultură sâmbătă, 6 aprilie 2024, 12:26

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri din județul Hunedoara sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în...

Peste 17.500 de fermieri hunedoreni, pot depune cereri de plată la APIA
Agricultură vineri, 5 aprilie 2024, 07:15

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice

Sezonul fotografiilor în lanurile cu rapiță s-a deschis deja în județul Timiș. Vremea caldă din februarie și din luna martie a dus la o...

Rapița a înflorit cu aproape o lună mai devreme în Timiș. Fermierii, îngrijorați de schimbările climatice
Agricultură joi, 28 martie 2024, 19:32

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină

Aceasta este soluția ministrului Agricuturii pentru salvarea sectorului atât de afectat de pesta porcină africană. Prezent, astăzi, la Arad,...

Soluția propusă e ministrul Agriculturii pentru sectorul suinelor afectat de pesta porcină
Agricultură sâmbătă, 23 martie 2024, 21:25

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș

Invitații emisiunii “Diminețile satului” vor fi directorul general al Cominatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, și directorul...

“Diminețile satului”, incursiune la Curtici și Recaș