Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Akademika Market, noul concept de magazin lansat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Articol de Radio Timișoara, 7 aprilie 2023, 08:14

Universitatea de Științele Vieții din Timișoara a lansat un nou concept, Akademika Market, o băcănie unde se găsesc produse proaspete ori preparate de micii artizani ai bucătăriei tradiționale.
Claudiu este un student care face practică în microexploatația care se ocupă de produse de panificație.
„Sunt încântat deoarece chestiile teoretice pe care le-am învățat în școală pot să le aplic în practică. Învăț lucruri noi, de la cele teoretice, am văzut cum merge un flux tehnologic și pot să calculez randament, pierderi, totul”, spune Claudiu.
Înscrisă la doctorat, Cristina Dragomir coordonează echipa de panificație. Academica Market este un concept bun, spune tânăra cercetătoare.
“Profesional pot să spun că a început ca o pasiune. Sunt absolventă a Universității. Este un concept să mâncăm mai sănătos, fără amelioratori, fără tot felul de adaosuri, grăsimi și sperăm să fie pe placul tuturor. Producem, momentan, pentru cantină pâine și oricum o să producem și pentru magazin”, spune Cristina Dragomir.
Cu specialități din lapte, mezeluri, conserve, legume de sezon, ouă proaspete și pește viu, magazinul de prezentare are produse variate. Toate însă stau puțin pe raft, pentru că sunt făcute fără adaosuri, iar produsele tradiționale ecologice sunt foarte perisabile.
“După cum vedeți, avem destul de multe produse bio, avem produse naturale, toate sunt ale producătorilor locali. Se comercializează paste făinoase, mezeluri, brânzeturi, gemuri, murături, miere, patiserie, panificație. Avem pește din producție proprie, la piscicultură, cegă și somn, brânzeturi, telemea de vacă, telemea de oaie. Toate sunt produse din Banat, Timiș, Caraș-Severin și Arad”, spune responsabilul Academica Market, Alexandru Făgăraș.

Microexploatațiile pot servi drept model de business pentru studenții practicanți, subliniază profesorul Ioan Dumitrescu.
“Din brânză sunt diferite variante cu măsline, cu mărar, cu chimen, este ambalată, produsă la noi. Important este că în hrana vacilor de lapte, furajele de volum, care prezintă 70-80% din rație, sunt furaje bio. Nu utilizăm insecticide, erbicide, îngrășăminte. Singurul îngrășământ utilizat este gunoiul de grajd. Noi avem centre de microproducție, care servesc a modele pentru studenți, dacă vor să deschidă o afacere”, spune Ioan Dumitrescu.
Magazinul este oficial deschis publicului începând de astăzi. Galantarele și rafturile vor oferi mereu ceva diferit, mai ales la capitolul legume-fructe, având în vedere caracterul lor sezonier.
În viitor, reprezentanții universității intenționează să cumpere o moară pentru măcinat grâu, dar și o linie de producere a sucurilor naturale.

Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă