Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 12 septembrie, între orele 8:00 și 9:00, vă propune un popas în Diniaș, la Baba Zorka, după care avem o scurtă oprire la Consiliul Județean Timiș pentru cea de-a șaptea Conferința anuală – Pace și agricultură, apoi dăm o fugă până în județul Arad, la Mănăștur unde ne reîntâlnim cu tânărul fermier Cosmin Micu, iar în final facem o vizită și la Cramele Recaș, unde recoltatul strugurilor albi este în toi.
Nici n-a visat baba Zorka la celebritate atunci când avea grijă de nepoată. Aceasta s-a măritat și, împreună cu soțul, duce numele și câteva rețete ale bunicii mai departe. Interiorul cochet, cu destule lucruri vechi, crează o atmosferă intimă.
Grădina are farmec și veselie. Și organizare pentru toate dorințele. Moara de vânt nu produce nimic, e doar de decor. Căsuțele sunt pentru cei ce vin la Diniaș cu păsărici. Despre mâncare nu am zis nimic. Mâncarea pregătită de un sârb mai întâi o mănânci și apoi poți să tot povestești.
Marți Consiliul județean Timiș a găzduit, de la ora 13, cea de-a șaptea Conferința anuală – Pace și agricultură, organizată de România și Germania în cadrul proiectului „Pâinea Păcii”. Evenimentul a inclus o întalnire cu actori importanți ai sectorului agricol din zona Banatului, reprezentanții Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan, oficialități locale și conferința europeană ( în format virtual). România a fost reprezentată de o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Aurel Simion.
Baza de operațiuni a lui Cosmin Micu din apropiere de localitatea Mănăștur din județul Arad. Silozul este un fel de zonă a tezaurului, dar nici spațiul din afara platformei betonate nu este uitat de tînărul gospodar: pomi, flori și gazon aproape englezesc.
În timp ce eu fotografiam baza, Cosmin Micu se ocupa de fertilizare. Adică era operator, că la complexitatea utilajelor de acum nu mai poate fi vorba de tractorist. După o tură sau două este necesară reîncărcarea cu îngrășăminte, apoi agregatul este gata pentru o nouă incursiune în câmp. Bineînțeles ghidat prin GPS și controlat de calculator. Între timp operatorul poate vorbi la telefon sau zâmbi reporterului.
Combinele așteaptă cuminți să-și poată descărca strugurii, apoi pleacă rapid pentru a continua recoltatul. La prânz se apropie de finalul unei zile de recoltat, pentru că au început pe la patru dimineața.
În zona de prelucrare strugurii sunt așteptați brațele deschise, sau cuvele goale, pentru a fi transformați în must, iar resturile vegetale sunt numai bune pentru a deveni compost.
Pugilistul timișorean Flavius Biea a cucerit centura WBC Continental Latino, aseară, la Craiova. Bănățeanul l-a…
Astăzi, vremea se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil și, pe arii restrânse, îndeosebi…
Naţionala masculină de volei a României a debutat cu dreptul în noul sezon al competiţiei…
Selecţionerul echipei naţionale a României, Edward Iordănescu, a trimis 21 de convocări preliminare stranierilor pentru…
Trenul care îi poartă pe pelerinii din Ungaria la Șumuleu Ciuc a intrat, vineri, în…
Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor,…