Ascultă Radio Timișoara Live

Munca, secretul tinereții, duminică, la “Diminețile satului”

Doamna Ana Dumitru, mândră de ordinea și belșugul din șpaisul casei.

IMG_0717

Familia Dumitru, convinsă că cele adunate în șpais ajung și pentru copii și pentru nepoți

Familia Vidican din Racovița, îngrijește în jur de 1000 de oi. Vacile, porcii, găinile, grădina, livezile, terenurile agricole, completează frontul de lucru al unei familii care nu are timp de odihnă decât pe furate, pentru că de un concediu de 2-3 săptămâni pe alte meleaguri nici nu poate fi vorba. Chiar dacă nu au primit subvențiile pentru animale pentru anul 2015 nici până astăzi, dragostea pentru animale și coeziunea familiei îi fac să treacă mai ușor peste greutățile zilnice. Feciorul cel mic, atașat de această activitate, spune că dacă ar găsi o fată cu dragoste de animale și care să-și dorească o astfel de viață, mâine s-ar însura. Sperăm să-i facem urările de ”casă de piatră” cât mai curând.

IMG_0720

Turma de oi a familiei Vidican din Racovița, pregătită pentru muls.

IMG_0725

Nu e ușor să mulgi aproape 1000 de oi. Tatăl, Gheorghe Vidican, primul din stânga, feciorul cel mic, Florin Daniel Vidican, primul din dreapta, împreună cu două ajutoare, primesc oile la stungă de două ori pe zi.

IMG_0730

Feciorul cel mare, Ionel Andrei Vidican, mână oile la strungă.

IMG_0727

O parte din hrana animalelor de la iarnă este deja pusă la adăpost.

IMG_0736

După o zi de muncă, familia Vidican se reunește acasă. De la stânga, tatăl Gheorghe, mama Mioara, și cei doi feciori, Ionel Andrei și Florin Daniel.

IMG_0734

Dacă sunt mulți la muncă, sunt mulți și la masă. Niște cârnați din călai, în traducere cârnați prăjiți și conservați în untură în oală călăisâtă, adică emailată, sunt numai buni pentru a potoli foamea, proporțională cu munca depusă.

Munca, secretul tinereții, duminică, la “Diminețile satului”

Articol de Radio Timișoara, 6 august 2016, 16:54

Familia Dumitru din Hitiaș se mândrește cu faptul că aproape tot ce consumă este produs în casă și pentru aceasta muncesc de la primele ore ale dimineții, chiar dacă sunt trecuți de 80 de ani.

IMG_0712

Domnul Gheorghe Dumitru, la cei peste 84 de ani, mai savurează câte un moment de odihnă în curtea casei.

Doamna Ana Dumitru, mândră de ordinea și belșugul din șpaisul casei.

IMG_0717

Familia Dumitru, convinsă că cele adunate în șpais ajung și pentru copii și pentru nepoți

Familia Vidican din Racovița, îngrijește în jur de 1000 de oi. Vacile, porcii, găinile, grădina, livezile, terenurile agricole, completează frontul de lucru al unei familii care nu are timp de odihnă decât pe furate, pentru că de un concediu de 2-3 săptămâni pe alte meleaguri nici nu poate fi vorba. Chiar dacă nu au primit subvențiile pentru animale pentru anul 2015 nici până astăzi, dragostea pentru animale și coeziunea familiei îi fac să treacă mai ușor peste greutățile zilnice. Feciorul cel mic, atașat de această activitate, spune că dacă ar găsi o fată cu dragoste de animale și care să-și dorească o astfel de viață, mâine s-ar însura. Sperăm să-i facem urările de ”casă de piatră” cât mai curând.

IMG_0720

Turma de oi a familiei Vidican din Racovița, pregătită pentru muls.

IMG_0725

Nu e ușor să mulgi aproape 1000 de oi. Tatăl, Gheorghe Vidican, primul din stânga, feciorul cel mic, Florin Daniel Vidican, primul din dreapta, împreună cu două ajutoare, primesc oile la stungă de două ori pe zi.

IMG_0730

Feciorul cel mare, Ionel Andrei Vidican, mână oile la strungă.

IMG_0727

O parte din hrana animalelor de la iarnă este deja pusă la adăpost.

IMG_0736

După o zi de muncă, familia Vidican se reunește acasă. De la stânga, tatăl Gheorghe, mama Mioara, și cei doi feciori, Ionel Andrei și Florin Daniel.

IMG_0734

Dacă sunt mulți la muncă, sunt mulți și la masă. Niște cârnați din călai, în traducere cârnați prăjiți și conservați în untură în oală călăisâtă, adică emailată, sunt numai buni pentru a potoli foamea, proporțională cu munca depusă.

Pe lângă cârnații din călai și o bucată de brânză proaspătă, o piparcă și o părădaisă din grădina proprie, adică un ardei și o roșie, fac cina și mai apetisantă și sigur foarte gustoasă.

IMG_0743

Din prunele de pe jos iese cea mai bună răchie.

Dar și prunii sunt încă încărcați de rod.

IMG_0746

Primele tranșe de comină sunt gata să ia drumul cazanului de fript la răchie. De sărbătorile de iarnă răchia va fi așezată și numai bună de închinat pentru sănătatea și belșugul gospodarilor noștri.

 

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 11:07

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim

După o perioadă în care culesul de primăvară a dat emoții mari a picultorilor din județul Hunedoara, în acest an lucrurile s-au schimbat în...

Schimbările climatice inlfuențează viaţa albinelor. Apicultor: Va trebuie să ne obișnuim
Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 10:31

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme în judeţul Arad, faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe...

Canicula grăbește recoltarea grâului pe lanurile din Arad
Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Agricultură joi, 6 iunie 2024, 15:30

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș

Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului. Soiul Biharia, creat la Lovrin, a...

Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură miercuri, 29 mai 2024, 17:21

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți....

Secretul reușitei unei tinere inginer horticultor a cărei producție de cireșe învinge capriciile vremii
Agricultură marți, 21 mai 2024, 18:57

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad

Legumicultorul arădean a pus la dispoziția clienților tarlaua cultivată cu mazăre și oricine dorește poate să adune pastaile dulci direct din...

Exercițiu de civilizație cu mazăre, testat de un legumicultor din Arad
Agricultură luni, 13 mai 2024, 07:20

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă

La nivel național există opt producători autorizați de rachiuri de fructe, care produc sub brand propriu și care își pot comercializa produsul...

Unica distilerie autorizată din Timiș se pregătește să lanseze un sortiment rar, răchia de nucă
Agricultură sâmbătă, 11 mai 2024, 17:47

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină...

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”
Agricultură luni, 22 aprilie 2024, 14:49

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad

Comuna Dorobanți, din județul Arad, a fost renumită, pe vremuri, pentru legumele de bună calitate cu care venea pe piețele din vestul țării...

“Din grădina Dorobanțiului”, proiect de relansare a legumiculturii din Arad