Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat

Tradiția tăierii porcului de Ignatului este păstrată în zona Banatului, cu toate că nu se mai cresc porci în toate gospodăriile de la țară.

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat

Articol de Radio Timișoara, 12 decembrie 2024, 09:00

La Pietroasa, în județul Timiș, nana Victoria Danieloni a tăiat în acest an nu unul, ci doi porci de câte 200 de kilograme fiecare. În familia Danieloni, tăiatul porcului este un moment de bucurie la care participă toți membrii familiei.

Noi tăiem doi că vin și copiii din Germania și le dăm și lor. E frumos când tai porci și aștepți sărbătorile, vin copiii acasă, vin nepoții, te bucuri”, spune Victoria Danieloni.

Cu mici modificări de tehnologie, rânduiala porcului urmează pas cu pas tradiția și evident rețetele clasice.

La noi se începe cam la 6.00 cu răchie fiartă, cu suc, cu bere. Până acum a pârlit cu paie, cu fân, dar acum cu butelie și cu arzător. Are alt miros și alt cel cu paie. După pârlesc, îl spală și atunci îl pun pe masă și încep să-l desfacă. Vine un casap de la Arad și el se ocupă de tot de vreo doi. Se scot șoncurile, se taie slănina, după aceea coastele, se alege carnea care e de cârnaț. Avem afumătoare și afumă cu lemn de de fag două-trei zile”, spune Victoria Danieloni.

Cei care nu cresc porc în gospodărie, dar tânjesc după bucate de coric, își cumpără porcul de la cei care au crescut mai mulți.

Ionel Musta de la Coșteiu de Sus spune că cei interesați fie sacrifică porcul în gospodăria de unde îl cumpără, fie îl sacrifică acasă. Cât despre preț, el pare să îi mulțumească anul acesta pe crescători porci.

A fost în jur de 200, chiar peste 200 de kilograme ce am tăiat noi. Eu am vândut cu 15 lei, dar mi-au spus și alți colegi tot așa au vândut 15 lei kilogramul. Eu zic că e rentabil”, spune Ionel Musta.

Tradiții în punctele gastronomic locale

Există și o a treia variantă pe care o propun punctele gastronomice locale. Nu crești porc, nu-l cumperi, dar mergi la tăiatul porcului de dragul tradiției.

Aceasta a fost oferta pe care a făcut-o anul acesta Raul Condescu, la punctul său gastronomic de la Dudeștii Noi. Pentru că cei interesați să participe la un astfel de eveniment au fost foarte numeroși, gazda a fost nevoită să taie porcul de două ori în două duminici consecutive.

Foarte mulți, în special cei care trăiesc în mediul urban, nu știu ce înseamnă această tradiție a noastră, a românilor, tradiția tăiatului porcului. Și în sistem tradițional. Se face pâlirea cu paie, se mănâncă șoricul de pe porc, de acolo, atunci copt proaspăt. Merg pe un număr maxim de persoane, 15 persoane, dar sunt foarte mulți, pentru că au vrut peste această capacitate și probabil o voi repeta și săptămâna viitoare, pentru cei care nu au avut loc săptămâna aceasta”, spune Raul Condescu.

Cum tradiția spune că tăiatul porcului fără pomana porcului nu se poate, ceaunele au clocotit de zor la Dudești Noi.

Se face un ceaun de carne cu varză, pomana porcului, și o tochitură, carne, cu cârnați și cu costiță, la fel cu mămăliguță, cu murături, ca la pomana porcului. Sper că lumea se va simți bine și vor rămâne cu amintire frumoasă și gustoasă”, spune Raul Condescu.

Așadar, pentru majoritatea familiilor de români, și anul acesta, gustul sărbătorilor de iarnă are arome de cârnați, șonc sau coric, bucatele copilăriei multora dintre noi, pe care, respectând tradiția, le punem la rândul nostru pe masa copiilor noștri.

ReporterRemus Nistoran

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Agricultură marți, 22 iulie 2025, 14:53

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute

Pe câmpiile pe care acum grâul așteaptă combinele pentru recoltat, în urmă cu mai bine de 40 de ani, erau plantate aproximativ 2.000 de hectare...

Coniacul de Teremia Mare, povestea unei tradiții viticole pierdute
Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
Agricultură miercuri, 25 iunie 2025, 19:52

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă

Cireşii au înflorit pentru a doua oară în acest an în mai multe zone din judeţul Arad. Specialiștii consideră că este o anomalie cauzată de...

Cireşii înfloriți a doua oară în Arad; anomalie posibil cauzată de climă
„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Agricultură sâmbătă, 14 iunie 2025, 20:25

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum

Duminică, 15 iunie, între orele 7:00 și 9:00, emisiunea „Diminețile satului” de la Radio Timișoara este dedicată celei de-a VIII-a ediții...

„Diminețile satului”, de la FoodIntelForum
Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură duminică, 8 iunie 2025, 16:44

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali

Timișorenii vor avea parte, în vara acestui an, de o ofertă bogată de pepeni proaspeți direct de la producători. „Festivalul Pepenilor”...

Festivalul Pepenilor, la Timișoara. 19 locații dedicate producătorilor locali
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 13:48

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine

Apicultorii din România pot beneficia de fonduri nerambursabile prin Planul Național Strategic pentru achiziția de medicamente – în special...

Apicultorii pot accesa sprijinul financiar pentru stupine
Agricultură luni, 12 mai 2025, 21:21

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă

Înscrierea în programul “Rabla pentru tractoare”a fost anulată de Administația Fondului pentru Mediu din cauza problemelor tehnice din timpul...

“Rabla pentru tractoare”, anulat din cauza unor probleme tehnice. Fermier din Timiș: Experiența a fost frunstrantă
Agricultură duminică, 11 mai 2025, 20:26

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare

Producătorii agricoli se pot înscrie, începând din 12 mai, de la ora 10.00, în programul Rabla pentru tractoare. Producătorii trebuie să...

Producătorii agricoli se pot înscrie în programul Rabla pentru tractoare
Agricultură sâmbătă, 10 mai 2025, 18:30

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime înregistrărilor de la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă. De Mihai...

„Diminețile satului”, periplu la Nevrincea, Cliciova, Bethausen şi Ohaba Lungă